Στα τέσσερα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εμπλέκονται τελικά έξι στελέχη του Λιμενικού Σώματος ανάμεσα τους ένας Υποναύαρχος, ένας Πλοίαρχος, ένας Πλωτάρχης, δυο χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί και ένας υπαξιωματικός.Τα κυκλώματα εξάρθρωσαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων οι πέντε αξιωματικοί του Λιμενικού, ενώ στη ιδία δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα άλλων πέντε πολιτών και ενός υπαξιωματικού του Λιμενικού οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας. Εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Σε βάρος των κατηγορουμένων, που δρούσαν τα τελευταία τρία χρόνια, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, πλαστογραφίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς επίσης και αδικήματα, που αφορούν παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της βλάβης των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, η δικογραφία περιλαμβάνει συμπληρωματικά και τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Σε έρευνες που έγιναν σε Αττική, Πάτρα και Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 198.420 ευρώ, 18.400 ρούβλια, τέσσερα πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και ένα φορτηγό που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων, τρία πιστόλια και μία κυνηγετική καραμπίνα, 484 φυσίγγια, 67 κινητά τηλέφωνα, 156.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 54 αφορολόγητα πακέτα καπνού και μια πλαστή σφραγίδα με τον τίτλο «Τελωνείο Ελευσίνας».

Επίσης εντοπίστηκαν ένα γραμμάτιο είσπραξης τράπεζας συνολικού ποσού 30.214 ευρώ, 11 βιβλιάρια τραπεζών και επτά μπλοκ επιταγών, 120 κερδισμένα δελτία ΟΔΙΕ (Ιπποδρομιών), 40 κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, μια μηχανή αυτόματης καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, τέσσερις φορητούς υπολογιστές, μια κεντρική μονάδα υπολογιστή, διάφορες σημειώσεις που περιγράφουν προχείρως κατασκευασμένα αγκυροβόλια πλοίων για παράνομη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, πέντε αναλυτικοί χάρτες θαλάσσης και διάφορες ατζέντες τηλεφώνων.

Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ωστόσο το τελικό ποσό θα προσδιοριστεί κατά την ανακριτική διαδικασία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τετάρτη στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.