Το όραμα να δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες να αποκτήσουν για ένα χρόνο το δικό τους περιβόλι μπαίνει σε εφαρμογή στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», αναβιώνοντας το πρότυπο αγρόκτημα του 19ου αιώνα, που ανήκε στην Αμαλία κι έδωσε στην περιοχή το τοπωνύμιο «Πύργος Βασιλίσσης». Μια ιδέα που στόχο έχει να φέρει το κίνημα του Urban Farming και στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Αστική Γεωργία στο Πάρκο Τρίτση», προσφέροντας παράλληλα πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα σε περίοδο κρίσης.
«Η ιδέα της αξιοποίησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Πάρκου γεννήθηκε από την τάση των επισκεπτών να μαζεύουν ελιές, ακόμα και σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, να κόβουν αγριόχορτα και κάπαρη για το τραπέζι τους ή να φέρνουν τα παιδιά στα εκπαιδευτικά προγράμματα για να φυτέψουν τον δικό τους λαχανόκηπο», λέει η κυρία Τζούλια Τζώρτζη, Διευθύντρια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου.

Το Urban Farming φέρνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας πιο κοντά στη φύση και τα προϊόντα της και μαθαίνει στα παιδιά τον κύκλο της ζωής, βάζοντας στην καθημερινότητά μας χρώματα και μυρωδιές που έχουμε ξεχάσει, όπως επισημαίνει ο κ. Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης. Και αν ένας κήπος με φόντο τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, ένας λαχανόκηπος στο Κάιρο και το Βερολίνο ή ακόμα στην Κίνα και την Ταϊλάνδη φαντάζει παράξενη εικόνα, το κίνημα αυτό διαχρονικά έχει προσφέρει ξεχωριστά αστικά τοπία.

Η ιστορία του κινήματος της Αστικής Γεωργίας ξεκινά από τα allotments στη Βρετανία του 18ο αιώνα και εξαπλώνεται με τους «κήπους των φτωχών» σε όλη την Ευρώπη κατά την Βιομηχανική Επανάσταση. Και από τους Victory Gardens των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στην Αμερική φτάνει στον σημερινό «επικοινωνιακό λαχανόκηπο» της κυρίας Ομπάμα, σύμφωνα με τον Δρ. Σταμάτη Σεκλιζιώτη, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας «Γεωπόνοι του Κόσμου».

Και μπορεί σήμερα το λεγόμενο hobby farming να αποτελεί τελευταία μόδα γεμίζοντας με λαχανόκηπους ταράτσες και αυλές στις μεγαλουπόλεις, το γεγονός όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σε περιόδους οικονομικών υφέσεων, ανθρωπιστικών και κοινωνικών κρίσεων και πολέμων η Αστική Γεωργία έρχεται πάντα στο προσκήνιο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, κυρία Θεοδοσία Ανθοπούλου, λόγω της ανάγκης πολλών ανθρώπων να βρίσκουν φθηνά φρέσκα τρόφιμα. Έτσι και σήμερα, καλείται ακόμα και να δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας όπως στην Γαλλία, όπου ο παραγωγός παραδίδει έναντι αμοιβής σε σπίτια το καλάθι με τα φρέσκα της εβδομάδας.

Σημαντική είναι επίσης, η συμβολή της στην θεραπεία ψυχικών παθήσεων και την επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Οπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΜΚΟ ΕΔΡΑ, «η καλλιέργεια έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση των υποτροπών και της φαρμακευτικής αγωγής σε περιπτώσεις ψυχικών παθήσεων».
Εχοντας το όνομα του θνητού γεωργού Ιασίωνα, τον οποίο ερωτεύθηκε παράφορα η θεά Δήμητρα -θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας- και μαζί του απέκτησε έναν γιο τον Πλούτο, το πρόγραμμα του Πάρκου Τρίτση μπορεί να μην υπόσχεται πλούτη και αφθονία, μας δίνει όμως μια μοναδική ευκαιρία. Να γνωρίσουμε το καλλιεργημένο τοπίο, να απολαύσουμε το πράσινο και την επαφή με τη γη, τους καρπούς και την καλλιέργεια ακόμα και στην πόλη και στο τέλος να γευτούμε το αποτέλεσμα των κόπων μας.