Στην υλοποίηση των δράσεων για την αναζωογόνηση του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας φαίνεται ότι προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε συνάντηση που είχαν προημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη συζήτησαν για την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα αφορά τη μετατροπή ξενοδοχείου στην περιοχή της Ομόνοιας σε φοιτητικές και νεανικές κατοικίες.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσεων του ΥΠΕΚΑ το οποίο είχε ξεκινήσει η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για την αναζωογόνηση της Αθήνας.

Η μετατροπή του ξενοδοχείου «La Mirage» προβλέπεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Η δράση ενδυναμώνεται από τη συμβολή του υπουργείου Άμυνας καθώς το ξενοδοχείο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Στόχος του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ είναι η επαναχρησιμοποίηση των πρώην εμβληματικών κτηρίων, ώστε να επιστρέψουν στο κέντρο νέοι άνθρωποι με δυναμική παρουσία και να ξαναγεννηθεί η περιοχή της Ομόνοιας.

Η δράση απευθύνεται σε φοιτητές και νέους σε ηλικία κατοίκους, οι οποίοι με την παρουσία τους και τη δραστηριοποίησή τους όλο το εικοσιτετράωρο στο Κέντρο της πόλης θα συμβάλουν ώστε η περιοχή της Ομόνοιας να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς και να αποκτήσει ζωή.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κτήριο θα λειτουργήσει ως άτυπο ξενοδοχείο, θα παρέχει όλες τις βασικές εξυπηρετήσεις με ελκυστικό ενοίκιο (200 ευρώ το μήνα), υψηλή ασφάλεια όλο το εικοσιτετράωρο, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής και μεγάλο εστιατόριο.

Με επιπλέον χρέωση θα υπάρχει η δυνατότητα παροχών ξενοδοχειακού επιπέδου, όπως καθαριότητα δωματίου και φροντίδα ρουχισμού.

Η επισκευή του, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου θα ξεκινήσει σύντομα, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η νέα πανεπιστημιακή χρονιά.

Η δράση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο όμως πλέον θα είναι αποδυναμωμένο καθώς βάσει του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών το 95% των πόρων του θα καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση που τελικά εκταμιευτούν τα χρήματα για τη συγκεκριμένη δράση, φορέας υλοποίησης θα είναι ο δήμος Αθηναίων. Για παν ενδεχόμενο πάντως, το υπουργείο διερευνά τη δυνατότητα ανεύρεσης και άλλων πόρων.