Ως και τον περασµένο Σεπτέµβριο πολλές γυναίκες επέλεγαν να γεννήσουν σε κρατικό νοσοκοµείο όχι µόνο διότι εµπιστεύονταν το ιατρικό δυναµικό, αλλά κυρίως για οικονοµικούς λόγους.

Από την 1η Οκτωβρίου δεν µπαίνουν πλέον σε αυτό το δίληµµα. Τα κρατικά νοσοκοµεία µε την εφαρµογή των κλειστών ενοποιηµένων νοσηλίων έγιναν «απλησίαστα», αφού κανένα ασφαλιστικό ταµείο δεν καλύπτει τα έξοδα του φυσιολογικού τοκετού και ελάχιστα της καισαρικής τοµής.

Η νέα κατάσταση έχει προκαλέσει αναστάτωση στις επιτόκους. Τα έξοδα νοσηλείας πολλαπλασιάστηκαν και πρέπει να καλυφθούν στο σύνολό τους από την τσέπη των ασφαλισµένων. Το επίδοµα τοκετού που θα λάβουν µετά τον τοκετό από τα Ταµεία τους, το οποίο βέβαια δεν προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας αλλά για την προαγωγή του τοκετού, συχνά δεν καλύπτει τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν τα νέα ζευγάρια.

Αν µια γυναίκα γεννούσε µε φυσιολογικό τοκετό σε κρατικό νοσοκοµείο, ως πριν από δύο εβδοµάδες, σε τρίτη θέση, θα πλήρωνε 165 ευρώ βγαίνοντας από το νοσοκοµείο.

Σήµερα καλείται να καταβάλει 872 ευρώ στην περίπτωση που παραµείνει στο νοσοκοµείο τρεις ηµέρες. Για κάθε επιπλέον ηµέρα πρέπει να πληρώσει άλλα 80 ευρώ.

Οσο «ανεβαίνει» η θέση αυξάνεται και το κόστος. Στη δεύτερη θέση (δίκλινο) θα πρέπει να πληρώσει 980 ευρώ (για τρεις ηµέρες νοσηλείας) και άλλα 110 ευρώ για κάθε επιπλέον ηµέρα, στην πρώτη θέση (µονόκλινο) θα πληρώσει 1.050 ευρώ (συν 130 ευρώ για κάθε επιπλέον ηµέρα) και για τα δωµάτια-λουξ 1.250 ευρώ (συν 200 ευρώ).

Ο τοκετός µε καισαρική τοµή είναι πιο ακριβός.

Αν η γυναίκα είναι ασφαλισµένη στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ, στο ΤΣΑΥ ή στο ΤΙ∆ΚΥ, δεν πληρώνει για τη νοσηλεία της – µόνο τη διαφορά θέσης, αν θέλει για παράδειγµα να πάει από δίκλινο σε µονόκλινο – καθώς τα έξοδα της καισαρικής τοµής καλύπτονται από τα τέσσερα Ταµεία. ∆ιαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει 1.540 ευρώ για τέσσερις ηµέρες νοσηλείας στην τρίτη θέση (συν 80 για κάθε επιπλέον ηµέρα), 1.650 ευρώ στη δεύτερη θέση (συν 110 ευρώ), 1.700 ευρώ στην πρώτη θέση (συν 130 ευρώ) και 2.000 ευρώ για το δωµάτιο-λουξ (συν 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ηµέρα).

|||||||| Αλλα είχαν συμφωνήσει, άλλα πλήρωσαν

« Στο λογιστήριο του νοσοκοµείου ακούµε τις τελευταίες ηµέρες πολλά παράπονα από γυναίκες που βρίσκονται στον µήνα τους και είχαν κανονίσει να γεννήσουν σε εµάς όταν οι τιµές ήταν χαµηλές. Ακούν τις νέες τιµές και µένουν µε το στόµα ανοιχτό. Το πρώτο που µας λένε είναι: “Πού θα βρούµε τα λεφτά;”. Πραγµατικά δεν ξέρω σε ποιες οικογένειες απευθύνονται µε αυτές τις τιµές» σχολιάζει διοικητικός υπάλληλος κρατικού νοσηλευτηρίου. Θυµάται το σοκ που είχαν υποστεί όσοι εισήχθησαν στο νοσοκοµείο στις 29 ή στις 30 Σεπτεµβρίου, δηλαδή µία-δύο ηµέρες προτού ισχύσει ο νέος «τιµοκατάλογος». «Με άλλες τιµές µπήκαν και άλλα πλήρωσαν φεύγοντας. Ο κόσµος είχε τρελαθεί» προσθέτει.

|||||||| Το ΙΚΑ καλύπτει μόνο την καισαρική

Ο γυναικολόγος της εργάζεται σε ιδιωτικό µαιευτήριο. Αυτός την είχε ξεγεννήσει την πρώτη φορά. Καθώς τα έξοδα είναι πλέον πολλά, αποφάσισε µαζί µε τον σύζυγό της να στραφεί, για τη δεύτερη γέννα, στον δηµόσιο τοµέα. Ετσι, σε περίπου έναν µήνα θα γεννήσει το κοριτσάκι της στο «Ελενα Βενιζέλου».

Ο σύζυγός της, κ. Γιώργος Γαλάνης , είναι ασφαλισµένος στο ΙΚΑ και έχει περισσότερα από 6.000 ένσηµα βαρέα και ανθυγιεινά. Ως πριν από περίπου έναν µήνα µπορούσε η γυναίκα του, Μαρία, να νοσηλευθεί στην πρώτη θέση.

Τα έξοδα τα κάλυπτε το Ταµείο τους. Σήµερα καλείται να πληρώσει ακόµη και στην τρίτη θέση, αν γεννήσει φυσιολογικά και όχι µε καισαρική τοµή.

«Πριν από έναν µήνα πήγαµε στο λογιστήριο του νοσοκοµείου και ρωτήσαµε πόσο θα µας κοστίσει η γέννα. Προτού δείξουµε το βιβλιάριό µας µάς είπαν ότι το Ταµείο µας καλύπτει όλα τα έξοδα της τρίτης θέσης και ότι, αν επιθυµούσαµε να νοσηλευθούµε σε θάλαµο της πρώτης θέσης, θα πληρώναµε µια διαφορά της τάξεως των 30 ευρώ την ηµέρα.

Οταν όµως δείξαµε το βιβλιάριο µας είπαν ότι µπορούµε να νοσηλευθούµε σε θάλαµο της πρώτης θέσης.

Το βιβλιάριο έπρεπε να το προσκοµίσουµε στο λογιστήριο του νοσοκοµείου την ηµέρα της εισαγωγής» εξηγεί ο κ. Γαλάνης και προσθέτει: «Την περασµένη εβδοµάδα ξαναπήγαµε στο λογιστήριο να ρωτήσουµε αν ισχύουν αυτά που είχαµε συµφωνήσει. Μας είπαν ότι άλλαξαν τα δεδοµένα και ότι, αν γεννούσαµε φυσιολογικά, στην τρίτη θέση θα πληρώναµε 900 ευρώ για τρεις ηµέρες νοσηλείας. ∆ηλαδή, µας άφησαν να καταλάβουµε ότι, αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιπλοκή και χρειαστεί να νοσηλευθούµε µία ηµέρα παραπάνω, θα την πληρώσουµε κανονικά. Το ΙΚΑ µάς καλύπτει µόνο αν η γυναίκα µου γεννήσει µε καισαρική τοµή ».

Το ζεύγος Γεωργίου και Μαρίας Γαλάνη είναι αποφασισµένο να γεννήσει φυσιολογικά. «Με εκνευρίζει και µόνο το γεγονός ότι προσπαθούν να µας επιβάλουν την καισαρική τοµή.

Θα γεννήσουµε φυσιολογικά και ας πληρώσουµε. Το παράπονό µου όµως είναι ότι τόσα χρόνια πληρώνω στο ΙΚΑ πολλά χρήµατα και δεν το έχω χρεώσει ούτε µε µία ασπιρίνη. Τώρα που το χρειαζόµαστε δεν µας καλύπτει…».

Περικοπές
«Θα αυξηθούν οι τοκετοί στο σπίτι»

«Γίνεται σαφές ότι προωθούνται οι τοκετοί µε καισαρική τοµή, αφού µόνο αυτοί καλύπτονται από λίγα Ταµεία. Θεωρώ λοιπόν ότι σε σύντοµο χρονικό διάστηµα θα αυξηθεί σε µεγάλο βαθµό ο αριθµός των καισαρικών τοµών, αλλά και οι τοκετοί στο σπίτι » δηλώνει προς «Το Βήµα» ο διευθυντής της Στ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Γ. Φαρµακίδης. Σηµειώνεται ότι ο αριθµός των καισαρικών τοµών είναι ήδη αυξηµένος στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 100.000 τοκετούς περίπου οι µισοί (45%-50%) γίνονται µε καισαρική τοµή.

Την ίδια στιγµή, ο Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας φέρνει σηµαντικές µειώσεις στα επιδόµατα τοκετού. Μέχρι σήµερα, ορισµένοι ασφαλιστικοί φορείς παρέχουν βοήθηµα τοκετού αντί µαιευτικής περίθαλψης, το οποίο µπορεί να φθάσει τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό. Στο εξής καθιερώνεται ενιαίο χρηµατικό ποσό για βοήθηµα τοκετού που δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ. Αν η κύηση είναι δίδυµη, τότε το βοήθηµα αυξάνεται στα 1.200 ευρώ και αν µία γυναίκα γεννήσει τρίδυµα το επίδοµα φτάνει τα 1.600 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ