Η απαγορευμένη – στα κράτη μέλη του ΟΗΕ – ουσία, CS, εντοπίστηκε στα χημικά που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις κινητοποιήσεις του περασμένου Ιουνίου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε με αφορμή το θλιβερό γεγονός του θανάτου του 53χρονου διαδηλωτή.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ απέστειλαν τον περασμένο Ιούνιο στο Γενικό Χημείο του Κράτους χρησιμοποιηθέντα φιαλίδια χημικών. «Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς. Ακόμη η σύμβαση του Παρισιού του 1993, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα, προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς και εμείς προσθέτουμε ποσό μάλλον για ειρηνικά διαδηλώνοντες πολίτες», σημειώνεται.

Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ καλούν την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να βάλει τέλος στη χρήση χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών, που μπορούν να οδηγήσουν από παροδικές βλάβες της υγείας μέχρι το χειρότερο, πριν να είναι πολύ αργά».