Μια εβδομάδα που κανένα πορτοφόλι δεν θα ανοίξει και καμία πιστωτική κάρτα δεν θα πραγματοποιήσει πληρωμή ή αγορά ονειρεύεται μια ομάδα συμπολιτών μας. Καλούν τον κόσμο σε αποχή από κάθε είδους οικονομική συναλλαγή από 20 έως 26 Οκτωβρίου.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια παρέα ατόμων με κοινό χαρακτηριστικό ότι συμμετείχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος. Ως τώρα στη σελίδα τους στο facebook περίπου 7.000 άτομα έχουν δηλώσει ψηφιακά ότι θα την υποστηρίξουν.
«Η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο κάθε πολίτης έχει δύναμη και ένα κομμάτι αυτής της δύναμης είναι το πορτοφόλι και οι καταναλωτικές του επιλογές» λέει ο Νεκτάριος, ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. «Οποιος θέλει να διασκεδάσει ας καλέσει τους φίλους του σε ένα σπίτι, όποιος θέλει να μετακινηθεί ας το κάνει μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και πάντα με τα ΜΜΜ. Και βέβαια αυτή την εβδομάδα, καλούμε οποιονδήποτε να μην πληρώσει λογαριασμούς, δόσεις δανείων, ή άλλα πάγια έξοδα. Πέρα από όσους έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους μέσω facebook πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον» επισημαίνει ο Μανώλης, ένα άλλο μέλος της πρωτοβουλίας.
Δεν λείπουν και οι φωνές που αντιδρούν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Κυρίως, γιατί μας έλεγαν ότι στρέφεται ενάντια στα μικρομάγαζα. Εμείς λέμε ότι αφενός χωρίς θυσίες δεν γίνεται τίποτε, αφετέρου τα μικρά καταστήματα έχουν πληγει πολύ περισσότερο από τη φορολογική λαίλαπα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού. Κανένα μικρομάγαζο δεν κλείνει αν απέχουν οι πελάτες του για λίγες μέρες», λέει ο Μανώλης.
Ανάμεσα στις απόψεις που εκφράζονται πάντως, υπάρχουν και αρκετές με χιούμορ όπως «εγώ δεν πληρώνω ούτως ή άλλως γιατί εδώ και δύο μήνες δεν με πληρώνουν» ή «ωρέ μακαρονάδα που έχει να πέσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέλη του γκρουπ και τους εμπνευστές της κίνησης, ακόμα και η επιλογή των ημερομηνιών δεν ήταν τυχαία. «Θέλαμε να αποφύγουμε να συμπέσουμε με την αργία της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και να είναι μια εβδομάδα προς το τέλος του μήνα, όταν ούτως ή άλλως ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα στην τσέπη του», λέει ο Νεκτάριος.
Οσοι έχουν αποφασίσει να απέχουν από τα… γκισέ καλούνταν να προγραμματίσουν την εβδομάδα τους από πριν και οργανωμένα. «Δεν θέλουμε να υπάρξουν φαινόμενα μαζικής κατανάλωσης αμέσως πριν ή μετά την εβδομάδα αποχής, όπως γίνεται π.χ. όταν υπάρχει έλλειψη καυσίμων. Καταρχάς πριν αγοράσει κανείς οτιδήποτε, ας κοιτάξει τι έχει στα ντουλάπια του» τονίζει ο Μανώλης. «Φυσικά αν έχει απόλυτη ανάγκη να αγοράσει κάτι, προτεραιότητα να δοθεί στα μικρομάγαζα».
Ακόμα και αν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, οι εμπνευστές της εστιάζουν πιο πολύ στον συμβολικό χαρακτήρα της ιστορίας. «Προφανώς με το να μην καταναλώνεις μια εβδομάδα, δεν ανατρέπεις το σύστημα. Του υπενθυμίζεις όμως τη δύναμή σου την οποία θεωρεί δεδομένη. Είναι ένας τρόπος για να αντιδράσουμε δυναμικά αλλά με νόμιμο και ασφαλή τρόπο» ισχυρίζεται ο Μανώλης. «Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος ακόμα και σήμερα φοβάται να κατέβει σε μια διαδήλωση εξαιτίας της βίας ή συμφωνεί με κινήματα όπως το «δεν πληρώνω», όμως φοβάται τις κυρώσεις.