Κρυφτούλι μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας παίζεται από το πρωί για το αν θα κατέβει ο στρατός στους δρόμους της Αθήνας για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η δυνατότητα να συνδράμει ο στρατός τις ιδιωτικές εταιρείες στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εξετάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που διατύπωσε και σχετικό αίτηα προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε διαθέτει φορτηγά αλλά θα μπορούσε να συνδράμει με 150 οπλίτες τους οποίους και μπορεί να θέσει στη διάθεση του υπ. Εσωτερικών για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η άρνηση ουσιαστικά της ηγεσίας του υπ. Πολιτικής Αμυνας να κατεβάσει ΡΕΟ στους δρόμους της Αθήνας συνδέεται με το μεγάλο κόστος που καλείται να επωμιστεί σε καύσιμα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η διαπίστωση, πάντως, ότι οι ιδιώτες αδυνατούν πλέον να φέρουν σε πέρας την αποκομιδή, είχε οδηγήσει την κυβέρνηση στην αναζήτηση λύσεων, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να κλιμακώσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις.

Η πρώτη δημόσια αναφορά σε πιθανή προσφυγή στον στρατό για την αποκομιδή, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες συνθήκες, έγινε το πρωί από το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ παράνομη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, αναβλήθηκε για την Τρίτη το πρωί μετά από εντάσεις και αιτήσεις εξαιρέσεων στο δικαστήριο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρά ταύτα, σε ένδειξη καλής θέλησης και μετά τη διαπίστωση, όπως επισημαίνουν στελέχη, ότι οι ιδιώτες αδυνατούν να μαζέψουν τα σκουπίδια, αποφάσισε να αρχίσει ξανά η αποκομιδή στα νοσοκομεία, τις λαϊκές αγορές και στα σχολεία.

Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία αυξάνονται δραματικά από τα σκουπίδια που σαπίζουν στους δρόμους της Αττικής.

Τα ιδιωτικά συνεργεία, παρά τους «κομπασμούς» του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλου ότι τη Δευτέρα θα έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια, δεν κατέστη δυνατόν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι δήμαρχοι

Από την πλευρά της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος συνεχίζοντας τις προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο, εμφανίζεται έτοιμη να προβεί σε άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της κ. Κ. Ασκούνης και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο δήμαρχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν στον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και ότι οι ΟΤΑ πρέπει να διατηρήσουν της ευθύνη τους στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, όμως, τόνισαν ότι ακραίες ενέργειες και πράξεις δεν οδηγούν πουθενά, απευθυνόμενοι τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τους εργαζομένους.

Οι δήμαρχοι κάλεσαν συγκεκριμένα την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, αλλά και τους εργαζόμενους να αναλογιστούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Θα καθαριστούν οι δρόμοι μετά τις πορείες
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά από παράκληση της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προσωπικό και θα φροντίσει για την αποκομιδή των απορριμμάτων (εκτός από τους χώρους των νοσοκομείων, σχολείων, λαϊκών αγορών) και στους δρόμους στους οποίους πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ (19 και 20 Οκτωβρίου 2011)

Ο λόγος που η ΑΔΕΔΥ, ζήτησε κάτι τέτοιο είναι -όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της- για να μην προκύψουν προβλήματα, δυσάρεστα και επικίνδυνα γεγονότα (φωτιές κλπ) με τη χρήση των απορριμμάτων.