«Ο σύντροφος μας συμμετείχε σε επιχειρήσεις της οργάνωσης μας στην Μαύρη Θάλασσα. Ζητάμε όμως συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για κάθε ηθική και υλική βλάβη που υπέστη. Η σημαντικότερη παρηγοριά μας από αυτό το ατύχημα είναι ότι δεν συνέβη κανένα κακό στον αδελφό ελληνικό λαό. Θα ζητήσουμε λογαριασμό για τους μάρτυρες μας».

Αυτά αναφέρονται σε προκήρυξη – ανακοίνωση της τουρκικής οργάνωσης «Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο» (DHKP – C), την πρώην «Ντεβ Σολ» για τον θάνατο από έκρηξης χειροβομβίδας, πριν από δέκα ημέρες σε διαμέρισμα στην οδό Υψηλάντου 27 στην Θεσσαλονίκη, ενός 32χρονου Κούρδου.

Στο διαμέρισμα, όπου έμενε, βρέθηκαν αντιαρματικός εκτοξευτής τύπου low, νάρκες, χειροβομβίδες, καλάσνικοφ, όπλο μάρκας «scorpion», εκρηκτικές ύλες κλπ.

Στο κείμενο της οργάνωσης που παρουσιάζει «Το Βήμα» αναφέρεται ότι το θύμα της έκρηξης, που ονομάζεται Μεχμέτ Μπασμπάγ και χαρακτηρίζεται ως «πολεμιστής της οργάνωσης», ήταν συγγενής Κούρδου, που είχε πεθάνει το 1984 σε απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές.

Ο 32χρονος το 1997 άρχισε να σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Πλοίων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Καραντενίζ στην Τουρκία και φέρεται να εντάχθηκε στο «Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο» από το 3ο έτος της φοίτησής του εκεί. Στην προκήρυξη αναφέρεται πλήθος στοιχείων για την πορεία του 32χρονου στην οργάνωση.

Περιλαμβάνεται επίσης μια παλαιότερη δήλωση του 32χρονου, όπου ανέφερε: «Σκέφτηκα με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα θα αντιμετωπίσω συμμετέχοντας στην επανάσταση, όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν, το μέρος που βρίσκομαι και το μέρος που θα πρέπει να βρίσκομαι και αποφάσισα να συμμετέχω με όλο μου το είναι στον οργανωμένο αγώνα».

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για τον «στόχο» του οπλοστασίου που εντοπίσθηκε στο διαμέρισμα του 32χρονου στην συμπρωτεύουσα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «εμείς είμαστε μία πολεμική οργάνωση. Κι ο πόλεμος έχει τους δικούς του κανόνες».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ΕΛΑΣ ο 32χρονος, προτού ανεβεί στη Θεσσαλονίκη, διέμενε και εργαζόταν επί σειρά μηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης της τουρκικής οργάνωσης έχει ως εξής:

Στον πόλεμο δεν επιτρέπεται η απροσεξία, η μη τήρηση κανόνων, το λάθος!
Το βράδυ της 4 Οκτώβρη, κατά τις 11 μ. μ. στην Θεσσαλονίκη, ο πολεμιστής μας Μεχμέτ Μπασμπάγ έπεσε μάρτυρας μετά από ένα ατύχημα, από έκρηξη εκρηκτικού.
Αυτό το ατύχημα που στοίχησε τη ζωή στον σύντροφο Μεχμέτ τον πρόλαβε για να μην ζητήσει λογαριασμό από τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.
Η σημαντικότερη παρηγοριά μας από αυτό το ατύχημα είναι ότι δεν συνέβη κανένα κακό στον αδελφό ελληνικό λαό.

Ζητάμε, όμως, συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για κάθε ηθική και υλική βλάβη που υπέστη.

Το βράδυ της 4 Οκτώβρη, κατά τις 11 μ. μ. στην Θεσσαλονίκη, ο πολεμιστής μας Μεχμέτ Μπασμπάγ έπεσε μάρτυρας μετά από ένα ατύχημα, από έκρηξη εκρηκτικού.

Την ώρα που ο ιμπεριαλισμός πολιόρκησε όλο τον κόσμο, εμείς στην Τουρκία πολεμάμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.

Στην εποχή μας που άφησαν τα όπλα σε όλο τον κόσμο οι οργανώσεις που διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα, εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για την επανάσταση είναι ο ένοπλος αγώνας.

Πολιορκημένοι επιμένουμε να αναπτύξουμε τον ένοπλο αγώνα.
Εμείς είμαστε μια πολεμική οργάνωση. Και ο πόλεμος έχει τους δικούς του κανόνες. Ακόμη και στην πιο μικρή απροσεξία, στην μη τήρηση των κανόνων, στην ολιγωρία, ο πόλεμος προτάσσει τους δικούς του κανόνες. Ο πόλεμος δεν αποδέχεται την απροσεξία, την μη τήρηση κανόνων, το λάθος.

Οταν αυτή η πραγματικότητα παραμεληθεί, έστω και για μια στιγμή, για έναν πολεμιστή το παραμικρό λάθος είναι το τελευταίο και για μια πολεμική οργάνωση το τίμημα είναι μεγάλο.

Ο τρόπος με τον οποίο έπεσε μάρτυρας ο σύντροφός μας Μεχμέτ Μπασμπάγ, υπενθύμισε για άλλη μία φορά σε όλα τα Μέτωπα αυτή την πραγματικότητα.

Ο σύντροφος Μεχμέτ είχε να ζητήσει λογαριασμό από τον εχθρό. Είχε γνωρίσει από κοντά δεκάδες μάρτυρές μας. Ηταν ανιψιός του Χαϊντάρ Μπασμπάγ, ο οποίος το 1984 έπεσε μάρτυρας στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Μόλις ακόμη γεννήθηκε, διαβάσανε στο αυτί του όσα έγραψαν γι’ αυτόν οι αγωνιστές. Μεγάλωσε με την κληρονομιά των μαρτύρων μας, μέσα στους επαναστάτες. Γνώρισε τον εχθρό. Οταν μετά από 23 χρόνια θυμόταν τους μάρτυρες του 1984, έλεγε «Εμείς μεγαλώσαμε σύντροφε Χαϊντάρ, μεγαλώσαμε και καταλάβαμε το ποίημα που έγραψες».

Το 1977 φοιτούσε στο τμήμα Μηχανικών Πλοίων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Καράντενιζ. Ηταν στην Επαναστατική Νεολαίαι – Dev – Genc. Γνώρισε τον Σελαμί Κουρνάζ, μάρτυρας μας κατά τη Νηστία Θανάτου. Επωμίσθηκε διάφορα καθήκοντα στο δημοκρατικό πεδίο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τελευταία συμμετείχε στην Επιτροπή Περιοχής Μαύρης Θάλασσας.

Επειδή αναζητούνταν από τις αστυνομικές δυνάμεις της ολιγαρχίας άρχισε να απασχολείται από την οργάνωσή μας στις ένοπλες μονάδες μας. Το 2009 φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό.

Υπήρχε ο λογαριασμός που θα ζητούσε ο θείος του, ο Χαϊντάρ. Και αυτός ο λογαριασμός ήταν μεγάλος. Υπήρχε ο λογαριασμός που θα ζητούσαν ο Σελαμί Κουρνάζ, ο Εγιούπ Μπεγιάζ καθώς και εκατοντάδων ακόμα μαρτύρων. Υπήρχε ο λογαριασμός που θα ζητούσε για την πείνα και την τυραννία του λαού μας. Με ταξική συνείδηση, με αισθήματα εκδίκησης του εχθρού, με τον πόθο για δικαιοσύνη, έγινε πολεμιστής της απελευθέρωσης του λαού για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.
Αυτό το ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στον σύντροφο Μεχμέτ τον πρόλαβε για να μην ζητήσει λογαριασμό από τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Η σημαντικότερη παρηγοριά μας από αυτό το ατύχημα είναι ότι δεν συνέβη κανένα κακό στον αδελφό ελληνικό λαό. Ζητάμε, όμως, συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για κάθε ηθική και υλική βλάβη που υπέστη.
Σύντομο Βιογραφικό του Πολεμιστή μας Μεχμέτ Μπασμπάγ
Γεννήθηκε στο Περτέκ στις 30 Απριλίου 1979 από πατέρα υπάλληλο και μητέρα νοικοκυρά, και ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο τα τελείωσε στο Ελαζιγ. Το 1996 ο πατέρας του έχασε τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή και με την μητέρα του και τα άλλα αδέλφια του προσπάθησαν να επιβιώσουν με τον περιορισμένο μισθό που συνέχισε να δίνεται στην οικογένεια. Το 1997 πέτυχε την είσοδό του στο τμήμα Μηχανικών Πλοίων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Καράντενιζ.
Στο 3ο έτος της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο αποφάσισε να συμμετάσχει στον οργανωμένο αγώνα. Ετσι εξήγησε την απόφαση που πήρε: «Σκέφτηκα με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα θα αντιμετωπίσω συμμετέχοντας στην επανάσταση, όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν, το μέρος όπου βρίσκομαι και το μέρος όπου θα πρέπει να βρίσκομαι, και αποφάσισα να συμμετάσχω με όλο μου το είναι στον οργανωμένο αγώνα».

Οταν ο Μεχμέτ πήρε αυτή την απόφαση έξω είχε ήδη αρχίσει η απεργία πείνας μέχρι θανάτου και, μολονότι ακόμη ήταν πολύ νέος στον οργανωμένο αγώνα, έγινε εθελοντής της Απεργίας μέχρι Θανάτου. Δεν έγινε ένας από τους πολεμιστές που συμμετείχαν στην Απεργία μέχρι Θανάτου, όμως στην πορεία της επαναστατικής του ζωής έγινε εθελοντής ανάληψης όλων των καθηκόντων.

Θα ζητήσουμε λογαριασμό για τους μάρτυρές μας.
Ο σύντροφος Μεχμέτ Μπασμπάγ είναι αθάνατος.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»