Αυξάνουν τα περιστατικά σχολικής βίας στην Ελλάδα. Ενα στα τρία παιδιά έχει εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα περιστατικό εκφοβισμού, ως θύτης, θύμα ή παρατηρητής. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, τουλάχιστον 10-15% των μαθητών είναι θύματα συστηματικής βίας από τους συμμαθητές τους, πάνω από 5% παραδέχονται ότι ασκούν βία και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι μάρτυρες περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή την ίδρυση του Δικτύου κατά της βίας στο σχολείο. Στο Δίκτυο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οπως ανέφεραν οι ομιλητές, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που γίνονται θύματα εκφοβισμού εμφανίζουν συχνά έντονο άγχος και ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σχολική άρνηση, ελλιπή σχολική φοίτηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ύπνου και διατροφής, ψυχοσωματικά προβλήματα, φοβίες, μοναξιά, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας. Δυστυχώς, σημείωσαν, πολύ συχνά τα περιστατικά βίας μεταξύ των μαθητών στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα, δεν γίνονται αντιληπτά ή αποσιωπούνται για διάφορους λόγους.