Ο ένας στους τέσσερις Ελληνες υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους. Ωστόσο, το 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων, που υποφέρουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις καθώς, και στην αξία της κίνησης για την ποιότητα της ζωής τους, δίνουν έμφαση φέτος οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, κ. Π. Σφηκάκη, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία.

«Σήμερα ο γιατρός διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αποτελεσματικών θεραπειών, πολλές από τις οποίες βασίζονται στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους των θεραπειών, είναι καθοριστικής σημασίας η εξειδικευμένη γνώση του ρευματολόγου τόσο για την καταλληλότητα ενός φαρμάκου όσο και τη λελογισμένη χρήση του», τονίζει.

Οπως αναφέρει ο κ. Σφηκάκης, οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα πέντε ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), κυρία Νάντια Τσιλιάκου, σημειώνει ότι το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.

Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (210-8237302). Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ασθενών, η Εταιρεία (ΕΛΕΑΝΑ) προχωρά στη δημιουργία ομάδων περιπάτου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι 15 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας.