Αίτηµα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της ΑΓΡΟΓΗ, µε βάση πόρισµα των ελεγκτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύµφωνα µε το έγγραφο του εισαγγελέα κ. Ι. Δραγάτση, το οποίο διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο και µέσω υπουργείου ∆ικαιοσύνης έφθασε στη Βουλή, στη συγκεκριµένη έκθεση «περιγράφονται ποινικώς αξιολογήσιµα περιστατικά αποδιδόµενα στον διατελέσαντα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Αλέξανδρο Κοντό…» και, όπως υπογραµµίζει, τα αδικήµατα εµπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγµατος και στον νόµο περί ευθύνης υπουργών.

Παρ’ όλα αυτά, όλα τα αδικήµατα είναι παραγεγραµµένα, κάτι που δεν µπορεί να εξετάσει ούτε ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση για τους συµµετόχους, τα µη πολιτικά πρόσωπα. Η συγκεκριµένη εταιρεία του υπουργείου επί Ν∆, η οποία σήµερα έχει καταργηθεί, είχε καταγγελθεί ότι µε πρωτοβουλία «γαλάζιων» στελεχών είχε προβεί σε «όργιο προσλήψεων, ακόµη και παραµονές εκλογών το 2009». Στο πόρισµα καταγγέλλεται ότι είναι στον «αέρα» ποσό 2,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αποσύρθηκε από λογαριασµό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς κανένας να έχει εντοπίσει πού έχει καταλήξει!

Σύµφωνα µε το πόρισµα που αποκαλύπτει σήµερα «Το Βήµα», οι ελεγκτές καταγγέλλουν σωρεία παρανοµιών στη χρηµατοδότηση της εταιρείας από ειδικό λογαριασµό του υπουργείου στην Αγροτική Τράπεζα (45.22.000.03), χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις του νόµου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ χορηγήθηκαν χωρίς καµία αιτιολογία 28.500.000 ευρώ, προκειµένου να καλυφθούν είτε έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη είτε λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρεται στο πόρισµα, ζήτησαν αναλυτικές κινήσεις του λογαριασµού, αλλά τους χορηγήθηκαν µόνο ποσά από κινήσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει πουθενά διευκρίνιση ή αιτιολογία. «Για όλους αυτούς τους λόγους» επισηµαίνεται «δεν κατέστη δυνατόν να υπολογιστούν τα συνολικά ποσά εισροών – εκροών, παρά µόνο επί µέρους, βάσει των στοιχείων που είχε στείλει η Αγροτική Τράπεζα στη ∆ιεύθυνση Πολιτικής Γης». Οι ελεγκτές επισηµαίνουν επίσης ότι από την Αγροτική δεν διευκρινίστηκε η κίνηση του λογαριασµού στις 31.12.2004 µε την οποία αποµειώθηκε ο λογαριασµός κατά 2.240.037 ευρώ! Η αιτιολογία ήταν «αποσβέσεις απαιτήσεων από τόκους σε καθυστέρηση από κεφάλαια δηµοσίων επενδύσεων…». Στο πόρισµα αναφέρονται επίσης τα εξής:

* Με τις εντολές του τότε υφυπουργού κ. Αλ. Κοντού και µε εκταµίευση από τον συγκεκριµένο λογαριασµό πραγµατοποιήθηκαν δαπάνες προµηθειών µε απευθείας αναθέσεις ή πρόχειρους διαγωνισµούς, διάφορες κατασκευές στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου, επισκευές µηχανηµάτων και άλλες δαπάνες, οι οποίες δεν εµπίπτουν στις διατάξεις εκείνες της νοµοθεσίας για τα έργα που προβλέπονται στον ειδικό λογαριασµό.

* Με αποφάσεις του κ. Κοντού προσελήφθησαν άτοµα των οποίων η δαπάνη µισθοδοσίας εκταµιεύθηκε από τον ίδιο λογαριασµό. Τα άτοµα αυτά υπηρέτησαν ως επί το πλείστον στο γραφείο του ίδιου του υφυπουργού…

* Με εκταµίευση από τον λογαριασµό πληρώθηκε επέκταση σύµβασης που αφορούσε το σύστηµα υποστήριξης της λήψης αποφάσεων σχεδιασµού διαρθρωτικών µέτρων Αγροτικής Πολιτικής. Η µεταφορά των χρηµάτων έγινε µε εντολή του Ι.Δ., διευθυντή του γραφείου του κ. Κοντού.

* Η ΑΤΕ εκταµιεύοντας από τον συγκεκριµένο λογαριασµό υλοποιούσε οποιασδήποτε µορφής εντολή, χωρίς κανέναν προληπτικό έλεγχο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ