Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, οι οποίες καλύπτουν τις περιοχές των καμένων από τις πυρκαγιές του 2011, η Ειδική Γραμματεία Δασών επιχειρεί να αποτυπώσει με ακρίβεια τις κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες.

Το ΥΠΕΚΑ παρήγγειλε μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος πρόσφατες δορυφορικές εικόνες για τους νομούς Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Η Ειδική Γραμματεία Δασών τις παρέλαβε και τις απέστειλε στις κατά τόπους περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να αποτραπεί κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές κλπ.

Επιπλέον, δεσμεύθηκαν πιστώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ, μέσω του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και για αναδασώσεις.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένη μελέτη, με προϋπολογισμό 1.900.000 ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις του Νομού Εβρου.