Κατά παρέκκλιση θα μπορούν να ξεπερνούν το εμβαδό των 600 τ.μ. στο σύνολο των ορόφων, σε περιοχές εκτός σχεδίου, χώροι διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων όπως και υπεραγορές, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Και αυτό με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ενώ ως σήμερα η νομοθεσία (ΠΔ 24/31-5-1985 Δ 270) επέτρεπε παρέκκλιση μόνο για τις υπεραγορές, το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης επιτρέπει (παράγραφος 3, άρθρο 42) τις παρεκκλίσεις και σε άλλες χρήσεις με υπουργική απόφαση σε περιοχές εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός οικισμών (προυφιστάμενων του 1923). .
Τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα υπάγονται στις υπεραγορές σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του 1992, όχι όμως και τα καταστήματα εκδηλώσεων. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται και αποτελεί ζητούμενο αν περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια κλπ.
Ισως η ρύθμιση αυτή να αποτελεί μια ευκαιρία για το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί πάλι για τη συνταγματικότητα της εκτός σχεδίου.
Ερωτηματικά δημιουργεί και η παράγραφος 9 του άρθρου 42. Μοιάζει να δίνει τη δυνατότητα ερμηνείας με απλή υπουργική απόφαση των χρήσεων ή υπαγωγής σε ορισμένες χρήσεις κάποιων εγκαταστάσεων. Σήμερα αυτή η ερμηνεία γινόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ όπου αυτό δεν ήταν δυνατό έπρεπε να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα.
Πιθανώς να πρόκειται για μία προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να υπερκεραστεί η αυστηρή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απαγόρευση ανάμειξης των χρήσεων.

Μπρος πίσω για τη γη υψηλής παραγωγικότητας
Το νομοσχέδιο «σκούπα» (Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις) εισάγει διάταξη με την οποία επιτρέπεται η δόμηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε όσους έχουν καταθέσει πλήρεις φακέλους πριν τον νόμο Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα (ν. 3937/2011).

Ειδικότερα, ο νόμος για τη βιοποικιλότητα καταργούσε τη ρύθμιση Μπασιάκου (ν. 3399/2005) η οποία άνοιγε «παράθυρα» στη νομοθεσία για τον αποχαρακτηρισμό αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας σε εκτάσεις εκατέρωθεν του άξονα εθνικών και επαρχιακών οδών και σε βάθος μέχρι εξακοσίων μέτρων. Πλέον με την ψήφιση του νομοσχεδίου εκκρεμείς αιτήσεις με πλήρη φάκελο οι οποίες προσέκρουαν στον χαρακτηρισμό γης υψηλής παραγωγικότητας θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

«Φως» στα τυφλά οικόπεδα
Για να μπορεί να χτισθεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Στον νόμο για τη βιοποικιλοτητα ως δίκτυο κοινόχρηστων χώρων νοούνται οι οδοί, οι πεζόδρομοι, οι πλατείες και άλλοι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι.
Εδαφικά τμήματα ακινήτων τα οποία μέχρι τη δημοσίευση νόμου Μπιρμπίλη είχαν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης οι οποίες είχαν μεταγραφεί (στα βιβλία των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων) αλλά δεν είχαν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού, μπορούσαν να ενταχθούν στο παραπάνω δίκτυο και διαμορφώνονται ως κοινόχρηστοι χώροι.
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα δίκτυα κοινόχρηστων χώρων μπορούν να περιληφθούν ακόμη και τμήματα ακινήτων τα οποία είχαν τεθεί σε κοινή χρήση ακόμη όμως κι αν οι πράξεις παραχώρησης δεν έχουν μεταγραφεί.

Χωροθετούνται χώροι αποτέφρωσης νεκρών
Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών εντός υφιστάμενων ή ιδρυόμενων κοιμητηρίων ή σε επαφή με αυτά χωρίς να τάσσεται ως πρόσθετη προϋπόθεση ότι η χρήση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές ρυθμίσεις

Προσωρινές άδειες σε συνεργεία και φούρνους
Τριετής άδεια λειτουργίας θα δίδεται σε συνεργεία αυτοκινήτων, αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και άλλα εργαστήρια χαμηλής όχλησης τα οποία λειτουργούσαν παρότι είχαν αλλάξει οι πολεοδομικοί όροί και οι χρήσεις γης στην περιοχή με συνέπεια να μην επιτρέπεται η νόμιμη λειτουργία τους. Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αλλαγής χρήσεων γης.