Ποινικές διώξεις για οκτώ κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες συνοδεύονται από ρητή διάταξη απαγόρευσης εξόδου των εμπλεκομένων από τη χώρα άσκησε εναντίον 29 ατόμων για την υπόθεση των υποβρυχίων η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε την έρευνα για τα τέσσερα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρώην υψηλόβαθμων παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των διωκόμενων προσώπων περιλαμβάνονται δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ένα ακόμη στέλεχος του -διευθυντής υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς του – υπηρέτησαν όλοι πριν από το 2003 – καθώς και οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των εταιρειών, που σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας Debevoice & Plimton – το οποίο είχε αποκαλύψει το «Βήμα» – έχουν διακινήσει σε άγνωστους αποδέκτες στη χώρα περισσότερα από 82 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από την εισαγγελία δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία διάταξη δημοσίευσης, προκειμένου να ανακοινωθούν τα ονόματα τους.

Οι διώξεις αφορούν τα εξής αδικήματα:

– ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (στρέφεται κατά πέντε προσώπων)

– απλή συνέργεια στη δωροδοκία (αφορά έξι πρόσωπα)

– παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου (αφορά δέκα πρόσωπα)

– απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου (στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων)

– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (αφορά δέκα πρόσωπα)

– άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου (στρέφεται κατά επτά προσώπων)

– απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία (σε βάρος επτά προσώπων) και τέλος,

– απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία (σε βάρος επτά προσώπων).
Στην ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της, που αφορά εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με υποβρύχια τύπου 214, με ανάθεση του έργου στην γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW.