Την αυλαία στη νέα σχολική χρονιά ανοίγουν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις – Γέρακα με μια έκθεση στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Δίνοντας το στίγμα ενός σχολείου ξεχωριστού, τα έργα των μικρών δημιουργών, που βρίσκονται στις ηλικίες 13 – 17 ετών, φιλοξενούνται στον πρώτο όροφο και στο φουαγιέ του Ιδρύματος με ελεύθερη είσοδο για να επικοινωνήσουν και με το κοινό της Αθήνας.
«Τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι και έργα του δρόμου, αποτελούν μέρος δράσεων της περασμένης χρονιάς. Εχουν φτιαχτεί κι έχουν υπάρξει και στον δρόμο» λέει η κυρία Κορίνα Πρεβεδουράκη, υποδιευθύντρια του σχολείου, εκπαιδευτικός και εικαστικός. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα με ταυτότητα, όχι αναπαραστάσεις σε χαρτί, αλλά δημιουργίες με όγκο και διαστάσεις. Τα έργα γίνονται πια αντικείμενα, που εκτίθενται ή ακόμα και κινούνται στον χώρο.
Δεν είναι όμως μόνο το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων που δίνει στα παιδιά ερεθίσματα, όπως τονίζει στο «Βήμα» η κυρία Πρεβεδουράκη. «Αξιοποιούμε κάθε αφορμή που μας δίνει το περιβάλλον για να την κάνουμε μάθημα αισθητικής αγωγής πάνω στον χαρακτήρα των παιδιών κι εν τέλει έργο μαθητείας και γιατί όχι και έργο τέχνης» εξηγεί. Ετσι, εμφανής θα είναι η επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η χρήση νέων τεχνικών μέσων και υλικών.
Με σαρκαστική διάθεση, στη μία ενότητα της έκθεσης οι μαθητές παρουσιάζουν ευφάνταστα κοστούμια και αξεσουάρ από ανακυκλώσιμα υλικά. Εχοντας στο επίκεντρο της δημιουργίας τους τη σχέση «ανθρώπου – φύσης» κάνουν το δικό τους σχόλιο για το εφήμερο της μόδας και τον υπερκαταναλωτισμό.

Στη δεύτερη ενότητα, με ήρωά τους τον αγαπημένο Αστερίξ, μας ξεναγούν στην ιστορία της Τέχνης και μέσα από ζωγραφικές συνθέσεις, κολάζ, θεματικές μακέτες και τρισδιάστατα έργα «συνομιλούν με σύγχρονους Ελληνες καλλιτέχνες».

«Ο επισκέπτης δεν έρχεται να δει ολοκληρωμένους καλλιτέχνες. Μέσα από τα έργα τους όμως θα καταλάβει ότι έχουν ακουμπήσει σε αυτά την ψυχή τους» επισημαίνει η κυρία Πρεβεδουράκη. Εκπέμπουν την κοινωνική τους ευαισθησία, η οποία διαμορφώνεται μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που, όπως εξηγεί, τους μαθαίνουν να εκτιμούν τις δυνατότητες του άλλου σε διαφορετικούς τομείς και να συνεργάζονται δημιουργικά. Εφόδια απαραίτητα για όποια πορεία επιλέξουν στο μέλλον.
Μια ευκαιρία λοιπόν για μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν μέσα από την αυθόρμητη και ειλικρινή ματιά των παιδιών και να απολαύσουν τις συλλογικές δημιουργίες τους. Και γιατί όχι, ίσως ανακαλύψουν και κάποιους από τους καλλιτέχνες του μέλλοντος!

Γιαπερισσότερες πληροφορίες