«Η γλώσσα είναι ένα σύμπαν που έχει μέσα πολλούς γαλαξίες» δήλωσε την Τετάρτη ο καθηγητής γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας το νέο του λεξικό, το λεξικό συνωνύμων και αντωνύμων της ελληνικής γλώσσας.
Κατά την παρουσίαση του νέου του έργου, ο κ. Μπαμπινιώτης προσέγγισε το κοινό του σαν να δίδασκε στο αμφιθέατρο, εξηγώντας την έννοια της γλώσσας, τη σημασία των λέξεων, τον τρόπο που ορίζουμε τον κόσμο γύρω μας. «Στη γλώσσα σκεπτόμαστε με ομοιότητες και διαφορές, με συνώνυμα και αντώνυμα δηλαδή» δήλωσε. Και ανέφερε ότι στο νέο λεξικό δεν έχουν επιλεγεί οι λέξεις που χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά, αλλά με βάση τη «σημασιολογική τους εγγύτητα. Δώσαμε δηλαδή ως πρώτη επιλογή στα συνώνυμα, την πιο συγγενή σημασιολογικά λέξη σε κάθε μια από αυτές» είπε.
Το νέο λεξικό είναι το έκτο που εκδίδει ο καθηγητής γλωσσολογίας και περιέχει 250.000 συνώνυμα και αντώνυμα, καθώς και περίπου 500 σχόλια που εξηγούν τις διαφορές συγγενών λέξεων ή φωτίζουν τις επικοινωνιακές τους ιδιαιτερότητες. Στα λήμματα γίνεται διάκριση σημασιών, όπως σε ένα ερμηνευτικό λεξικό, ενώ τα Συνώνυμα και Αντώνυμα κατανέμονται στις σημασίες κάθε λήμματος. Σημαντική βοήθεια παρέχουν τα επιλεγμένα παραδείγματα για την κατανόηση των συνωνύμων.
«Η σωστή ερώτηση δεν είναι πόσες λέξεις έχει μια γλώσσα αλλά πόσες σημασίες δηλώνει ως γλώσσα» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Η γλώσσα μας ταξιδεύει και πετάει μαζί με τη σκέψη μας» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον πλούτο μιας γλώσσας που καλλιεργείται επί 4.000 χρόνια. «Είναι πολλών ανθρώπων, παιδιά οι λέξεις» κατέληξε μνημονεύοντας τον αθάνατο στίχο του Γ. Σεφέρη.

Το λεξικό Συνωνύμων-Αντωνύμων κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από το Κέντρο Λεξικολογίας.