Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι εργαζόμενοι έλαβαν την απόφαση για κατάληψη κατά τη χθεσινή γενική τους συνέλευση και όπως αναφέρουν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομποσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει την αντίθεσή του στην εργασιακή εφεδρεία και ζητά φορολογική δικαιοσύνη, νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και του ΕΚΑΒ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση του θεσμού της εφεδρείας, δημιουργία κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ, ειδικό νοσηλευτικό μισθολόγιο και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους γιατρούς, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του να μην αποδεχθούν τους όρους, με τους οποίους προβλέπεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και να απέχουν από την αποδοχή σύναψης σύμβασης.

Επίσης καταγγέλλει το ΙΚΑ για προχειρότητα, με την οποία, όπως επισημαίνει, «αντιμετωπίζει το σωστό μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», θέτοντας θέμα ασφάλειας.

Αναφέρει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η ταχεία πρόσβαση στο σύστημα και ο ιστότοπος e-diagnosis δεν συνοδεύεται από πρωτόκολλο ασφάλειας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα μη νόμιμης πρόσβασης τρίτων προσώπων, με συνέπεια την έκδοση σωρείας πλαστών παραπεμπτικών, αλλά και παράνομη γνωστοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών.

Για πλήρη απουσία οδοντιατρικής κάλυψης στο νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, κάνοντας λόγο «για αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου, μετά από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που επιφέρουν η δήθεν «απελευθέρωση» του επαγγέλματος και τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που έρχονται να προστεθούν στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την παράνομη άσκηση».