Εχει ασχοληθεί με φωτοβολταϊκά στο Κιλκίς, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, έχει καταδικαστεί για ακάλυπτες επιταγές στο Ηράκλειο ενώ έχει κατηγορηθεί και για υπεξαιρέσεις. Η ιστορία του περιλαμβάνει και τη γνωριμία του με τον Μάκη Ψωμιάδη μέχρι τις μπίζνες στην Τουρκία και στη Βουλγαρία…

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος από τις αναφερόμενες επαγγελματικές ενασχολήσεις αλλά και ποινικές εμπλοκές του πολυπράγμονα κ. Βλάση Τσάκα ο οποίος εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος άραβα «πρίγκιπα» για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο κ. Τσάκας εμφανίζεται με εντυπωσιακή ευχέρεια να αλλάζει την επαγγελματική του πορεία αλλά και να αποκτά «υψηλές γνωριμίες» που έχουν αμφισβητηθεί πάντως από πολλούς…

Ακάλυπτες επιταγές
Ο κ. Τσάκας γεννήθηκε στο χωριό Πανόραμα του Ηρακλείου (στην Απογραφή του 2001 είχε 180 κατοίκους) και ο πατέρας του ήταν αγρότης. Μία από τις πρώτες επαγγελματικές δραστηριότητές του ήταν να ανοίξει, μαζί με έναν από τους δύο αδελφούς του – ο άλλος είναι αστυνομικός στην Κρήτη – κατάστημα επίπλων στο Ηράκλειο. Ομως αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα υπήρξε ζημιογόνα και ο κ. Τσάκας ενεπλάκη σε υπόθεση ακάλυπτων επιταγών για την οποία καταδικάσθηκε σε πολυετή κάθειρξη. Οπως παραδέχεται ο ίδιος στο «Βήμα», «πράγματι είχα αυτήν την ποινική εκκρεμότητα, όμως ξέρετε πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα στην Ελλάδα που δεν είχαν τέτοιου είδους οικονομικά προβλήματα;».

Στη συνέχεια ο κ. Τσάκας φέρεται να απασχολήθηκε σε σειρά ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Κρήτη και στη Χαλκιδική, «πάντα στη θέση του διευθυντή», όπως τονίζει ο ίδιος! Σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής φέρεται να κατηγορήθηκε από επιχειρηματία για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα», «επρόκειτο για μία μεγάλη παρεξήγηση αφού το χρέος στην ξενοδοχειακή επιχείρηση το άφησε ο διάδοχός μου στο ίδιο πόστο και ο οποίος επέρριψε την ευθύνη σ’ εμένα. Αργότερα, το κατάλαβαν όλοι».

Το «φλερτ» με τον ΠΑΟΚ
Τον Ιούνιο του 2001 ο «εκπρόσωπος του άραβα πρίγκιπα» πρότεινε στον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη, την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ομάδας της Θεσσαλονίκης από όμιλο εταιρειών της Αργεντινής, το όνομα του οποίου αρνούνταν να αποκαλύψει στα ΜΜΕ. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολλές εβδομάδες και ο κ. Τσάκας φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση περίπου 36 εκατομμυρίων ευρω (12 δις δραχμές τότε) για την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ομως η συμφωνία αιφνιδιαστικά χάλασε…
Ο κ. Τσάκας υποστήριξε εκ των υστέρων ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν γιατί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε αιφνιδιαστικά στην πώληση του ποδοσφαιριστή, κ. Στέλιου Βενετίδη στον Ολυμπιακό, γεγονός που φέρεται να αιφνιδίασε τους «επενδυτές από την Αργεντινή». Ωστόσο όπως ανέφεραν στο «Βήμα» παράγοντες του ΠΑΟΚ που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη υπόθεση, «οι συζητήσεις μας κατέληξαν σε αδιέξοδο γιατί όταν του ζητήσαμε να φέρει τα λεφτά δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια. Επιπλέον ζητούσαμε ένα τηλέφωνο των επιχειρηματιών από την Αργεντινή για να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να επιβεβαιώσουμε το ενδιαφέρον τους κι αυτός δεν μας το έδινε. Μας έδωσε την εντύπωση ότι μάλλον ήθελε να προκαλέσει εντύπωση γύρω από το όνομά του… ».
Οσον αφορά τον «αιφνιδιασμό των Αργεντινών από τη μεταγραφή του Βενετίδη», στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» της 17ης Ιουνίου 2001 περιέχεται αναφορά του κ. Τσάκα ότι «ο Βενετίδης έχει κλείσει ήδη στη Φιορεντίνα και στη θέση του θα έλθει στην Τούμπα ο Δημήτρης Γελαδάρης», (σ.σ. μετέπειτα παίκτης της Ξάνθης). Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών ο κ. Τσάκας αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας από την Αργεντινή που ενδιαφερόταν για τον ΠΑΟΚ. Είπε ότι την έλεγαν… Global (Παγκόσμια)! Τίποτε άλλο…

«Αέναη» επιχειρηματική δραστηριότητα
Τα τελευταία χρόνια ο κατά δήλωσή του «σύμβουλος επιχειρήσεων» εμφανίζεται να έχει πλήθος επαγγελματικών ενασχολήσεων. Εμφανίζεται ως σύμβουλος τραπεζικών συναλλαγών εταιρείας στη Θεσσαλονίκη στον τομέα του φυσικού αερίου. Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος της εταιρείας, «ο κ. Τσάκας ήταν ένας φερέγγυος συνεργάτης μας που φρόντισε για την άντληση κεφαλαίων από τράπεζα της Ζυρίχης».
Οπως ακόμη είπε ο ίδιος ο Βλάσης Τσάκας στο «ΒΗΜΑ», «τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με επενδύσεις Γερμανών επιχειρηματιών – στον τομέα της ενέργειας – στη Βουλγαρία και Ισπανών που ασχολούνται με έπιπλα στην Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζομαι με εταιρεία φωτοβολταικών στο Κιλκίς. Εργάζομαι πολλές ώρες, ταξιδεύω συνεχώς, αποκτώ γνωριμίες κι έχω πολλά επαγγελματικά ενδιαφέροντα».

Σε αυτήν λοιπόν την… αέναη επαγγελματική του αναζήτηση και περιήγηση φέρεται να γνώρισε – όπως δήλωσε ο ίδιος – τον άραβα πρίγκιπα στο Λονδίνο «μέσω ενός ξάδελφου του με τον οποίο είχε επαφές λόγω κοινών τραπεζικών συναλλαγών κι άλλων επενδύσεων…». Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «οι Αραβες που διαθέτουν αυτήν την οικονομική επιφάνεια αργούν πολύ να σε εμπιστευτούν».

«Δεν ξέρουμε με τι ασχολείται»
Τα 20 τελευταία χρόνια ο κ. Τσάκας ζει μαζί με τη σύζυγό του σε πολυτελή κατοικία στην περιοχή Δέπος στην Καβάλα. Εμφανίζεται να έχει γνωριμία με τον πρώην μεγαλοπαραγοντα της ΠΑΕ Καβάλα – και ήδη κρατούμενο για την υπόθεση των στημένων αγώνων – Μάκη Ψωμιάδη. Οπως λέει ο ίδιος, «πηγαίνω συχνά στο γήπεδο για να δω παιγνίδια της Καβάλας ενώ συχνάζω και στην καφετέρια που έχει ο κ. Ψωμιάδης στην πόλη. Τον γνωρίζω. Ομως πέραν τούτου ουδέν… ». Αρκετά συχνά ο «σύμβουλος επιχειρήσεων» επισκέπτεται το χωριό του στο Ηράκλειο. Οπως λένε συγγενείς και φίλοι του «ο Βλάσης έρχεται εδώ σχεδόν κάθε φορά με διαφορετικό πολυτελές αυτοκίνητο. Πάντα είναι χαμογελαστός κι ανοικτός με τους ανθρώπους. Ομως κανείς δεν ξέρει με τι ασχολείται…».