Σημαντική αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων παρατηρείται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ενώ το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί το ποσοστό αυτό να εκτιναχθεί περαιτέρω, καθώς το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού για το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, από πέρυσι μέχρι φέτος οι δωρητές οργάνων αυξήθηκαν από 2.000 σε 5.000 (σε ποσοστό 33%), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες ακόμη 5.000 πολίτες υπέβαλαν δηλώσεις για να γίνουν δότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε – απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη – από 4,1 δότες οργάνων, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων που ήταν το 2010, το 2011 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 4,9.

Με δεδομένες μάλιστα τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κόσμου που εξελίσσεται και θα επεκταθεί, φιλοδοξία του υπουργείου είναι το 2011 να «κλείσει» με τον αριθμό αυτό να φτάνει στο 7 και το 2012 στο 10.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κόσμο να μην ακούει ψεύδη, όπως είπε, τα οποία διακινούνται περί δήθεν δυνατότητας κλοπής οργάνων και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αφού δέχθηκε όλες τις προτάσεις που του κατέθεσε η κυρία Ράπτη ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η επικοινωνία το θέματος στον κόσμο, ο υπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στο να πείσει τους πιστούς να προχωρούν χωρίς φόβο στη δωρεά οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε συναντήσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, αφού διαθέτει επτά άτομα προσωπικό για όλο το 24ωρο. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος δέχθηκε να υπηρετήσει σε αυτό, στο πλαίσιο των εθελοντικών μετατάξεων.

«Αυτή είναι η φοβερή δημόσια διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά, αλλά κατέληξε με τη δέσμευση πως θα γίνει η στελέχωση του Οργανισμού, με προσωπικό που προέρχεται από το ήδη υπάρχον.