Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιτάχυνε την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας στο ευρύτερο δημόσιο, η οποία θα συμπεριλάβει αρχικά τουλάχιστον το 10% του προσωπικού 151 ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του δημοσίου. Στη συνέχεια εντός δύο μηνών ιδιωτικές εταιρίες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν τουλάχιστον 100 άτομα. Ωστόσο, το μέτρο δεν επηρεάζει (τουλάχιστον προς στιγμήν) τις εισηγμένες εταιρίες του δημοσίου, όπως ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ κ. α.

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη την Δευτέρα από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ προς 151 επιχειρήσεις του δημοσίου και αποκάλυψε «Το Βήμα», ζητείται η κατάρτιση εντός δύο εβδομάδων των καταλόγων του προσωπικού που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αναζήτηση του πλεονάζοντος προσωπικού θα πρέπει να γίνει κατ’ αρχήν μεταξύ όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ).

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορείς να αναζητήσουν τυχόν πλεονάζον προσωπικό κατά προτεραιότητα μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κτλ.

Ο χρονικός ορίζοντας για την κατάρτιση της λίστας των προς εφεδρεία υπαλλήλων θα πρέπει να έχει σταλεί στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ σε δύο εβδομάδες, δηλαδή, ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση, αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε κάθε φορέα που απασχολεί περισσότερους από 100 υπαλλήλους, το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη των φορέων (ΔΕΚΟ κτλ) και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η εγκύκλιος ζητά την πρόσληψη των συμβούλων εντός ενός μήνα από σήμερα και την κατάθεση του πορίσματος των εργασιών τους μέσα σε δύο μήνες το πολύ.

«Η αξιολόγηση διερευνά την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του φορέα. Η αξιολόγηση οδηγεί στην διαπίστωση τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού που θα ενταχθεί συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ποιους αφορά
Η εργασιακή εφεδρεία και η αξιολόγηση του προσωπικού αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του κράτους και επηρεάζει χιλιάδες εργαζομένους. Οχι όμως και όσους εργάζονται σε εισηγμένες εταιρίες του δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.

Το μέτρο αγγίζει ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ (με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ), η Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός και το ΤΕΟ, καθώς και οι Οργανισμοί Λιμένος της χώρας. Στην ίδια λίστα βρίσκονται κρατικές βιομηχανίες, όπως η ΕΑΣ, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, ακόμη και οι συγχωνευόμενες ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ και ΘΕΜΙΣ κ. α.

Επίσης, η εγκύκλιος επηρεάζει εργαζομένους των ΔΕΚΟ του υπουργείου Ανάπτυξης (ΜΟΔ, ΔΕΘ, HELEXPO, Ζώνη Καινοτομίας κτλ), τον ΕΟΜΜΕΧ και τις θυγατρικές του, ερευνητικά κι επιστημονικά ιδρύματα (ΕΘΙΑΓΕ, ΕΙΕ, ΕΚΕΤΑ, ΙΓΜΕ κ. ο. κ.), μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΕΚΕΒΙ κ. α.), καθώς και δεκάδες ιδρύματα, φορείς και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται ή και εποπτεύονται από το δημόσιο.

Τι θα προβλέπει η β’ φάση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε δεύτερη φάση θα περάσουν από αξιολόγηση οι φορείς που διαθέτουν πάνω από 100 εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ δείχνουν ότι αθροιστικά η ΜΟΔ, η Αττικό Μετρό, ο όμιλος ΟΣΕ, ο όμιλος ΟΑΣΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΕΛΓΑ, η ΕΡΤ, η ΕΑΒ, η ΕΤΑ και ο ΟΣΚ διαθέτουν σχεδόν 28.000 εργαζομένους. Επίσης, στην κατηγορία των άνω των 100 εργαζομένων μπορούν να συμπεριληφθούν φορείς όπως είναι το ΑΠΕ, η Εγνατία Οδός, το ΙΓΜΕ, το ΕΚΕΤΑ, η ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΤΕΟ κτλ.

Τι θα ισχύσει για όσους τεθούν σε εφεδρεία
Σύμφωνα με τον νόμο για το μεσοπρόθεσμο (Ν. 3986, άρθρο 37, παράγραφος 7), που επικαλείται και η εγκύκλιος, θα καταρτιστούν πίνακες κατάταξης, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το Α. Σ. Ε. Π., με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ. λπ.). Αυτά θα καθοριστούν από το υπό διαμόρφωση προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά το μεσοπρόθεσμο, το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες από το χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος προσωπικού αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή των απoδοχών του ανωτέρω προσωπικού διακόπτεται, εφόσον το προσωπικό αυτό συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση

Διαβάστε την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις 151 Φορείς του Δημοσίου