Ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου Νόμου για τα πανεπιστήμια. Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης και ο πρώην αντιπρύτανης κ. Γερ. Σπαθής δήλωσαν την Πέμπτη με επιστολές τους ότι δεν θα αποδεχθούν την τοποθέτησή τους στην επιτροπή που ορίζει ο νέος Νόμος ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Η επιτροπή αυτή πρέπει να απαρτίζεται από τους δύο πρώην εκλεγμένους πρυτάνεις και τους τρεις πρώην εκλεγμένους αντιπρυτάνεις σε κάθε πανεπιστήμιο κατά τη σειρά της πιο πρόσφατης θητείας τους.
Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κ. Μουτζούρης δεν αποδέχεται να συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή «για προσωπικούς λόγους». Αντιστοίχως ο κ. Γ. Σπαθής αναπτύσσει την ιδεολογική διαφωνία του με τον νέο Νόμο και μάλιστα καλεί τους συναδέλφους του σε αντίσταση κατά του νόμου: «Δεν δέχοµαι να συµµετάσχω στην υλοποίηση αντισυνταγµατικών διατάξεων όπως είναι, για παράδειγµα, η κατάργηση εκλεγµένων οργάνων διοίκησης και ιδιαίτερα του κορυφαίου θεσµού του Πρύτανη» αναφέρει ο κ. Σπαθής.
«Με την επιστολή µου αυτή, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση και στους συναδέλφους Καθηγητές της πρώτης βαθµίδας του ΕΜΠ, που θα κληθούν να συµπληρώσουν την εν λόγω επιτροπή, σε περίπτωση µη αποδοχής µου ως ο νόµος κατ αρχήν ορίζει, να µην αποδεχτούν και τη δίκη τους συµµετοχή. Με τον τρόπο αυτό θα δηµιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο Πρύτανης του ΕΜΠ να µην προβεί στην διαπιστωτική πράξη ορισµού της επιτροπής» συνεχίζει.
«Το επιχείρηµα της υποχρέωσης για συµµόρφωση στους ψηφισµένους νόµους της Πολιτείας δεν ευσταθεί όταν παραβιάζεται το Σύνταγµα της χώρας, το οποίο στο ακροτελεύτιο άρθρο του ορίζει «ως θεµελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων το σεβασµό στο Σύνταγµα και στους νόµους που συµφωνούν µε αυτό».