από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 

Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο!

Ενα πρότυπο βιοκλιματικό δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο ετοιμάζεται στη δυτική Μακεδονία
Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο!
Το κτίριο θα έχει τρία επίπεδα, με συνολικό εμβαδό 4.200 τ.μ.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 
Ενα σχολείο που δεν χρειάζεται πετρέλαιο για το καλοριφέρ και παράγει μόνο του το ρεύμα που χρησιμοποιεί, με φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα του, θα δημιουργηθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας(ΖΕΠ) της Κοζάνης.

Το βιοκλιματικό κτίριο, συνολικού εμβαδού περίπου 4.200 τ.μ. θα λύσει το πρόβλημα για τους περίπου 150 μαθητές του οικισμού της ΖΕΠ, οι οποίοι ως τώρα αναγκάζονταν να επισκέπτονται σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τη θέρμανση, υπολογίζονται στο 55% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους, και αυτό λόγω της βιοκλιματικής κατασκευής του» λέει ο κ. Κώστας Ισπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) του δήμου Κοζάνης, η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής του δωδεκαθέσιου δημοτικού σχολείου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει συνολικά 300 μαθητές.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επιδεικτικά Βιοκλιματικά Σχολεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ. «Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 9,1 εκ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους
» λέει ο κ. Ισπόγλου. Σημειωτέον ότι πέρα από το δημοτικό το οποίο το υπολογίζεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2014, στο όλο σχέδιο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός διθέσιου νηπιαγωγείου που θα μπορεί να δεχτεί έως και 50 παιδιά..
«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα σύστημα ΑΠΕ όπως ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και τηλεθέρμανση» λέει ο κ. Ισπόγλου. «Επιπλέον στο σχολείο προβλέπεται δημιουργία χώρων, όπως βιβλιοθήκες, τους οποίους θα μπορούν ν α χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας του».

Ακόμα προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής, και ιδιαίτερα οι μαθητές του σχολείου, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Στην Κοζάνη αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως για δύο λόγους. Καταρχάς ολόκληρος ο νομός είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένος εξαιτίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. Και βέβαια ο άλλος λόγος είναι η υψηλή τιμή της κιλοβατώρας για τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με το ότι είναι εύκολο να συνδεθείς με το δίκτυο της ΔΕΗ» ισχυρίζεται ο κ. Ισπόγλου.
Η Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης αποτελεί έναν οικισμό συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στόχος της είναι να αποτελέσει έναν πρότυπο οικισμό, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εκτεταμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, και εξ ολοκλήρου υπόγεια δίκτυα σε υπηρεσίες είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Αυτή τη στιγμή κατοικείται από περίπου 1.200 κατοίκους. «Εως τώρα έχουν αξιοποιηθεί μόνο το 1/3 των εκτάσεων που προορίζονται για κατοίκηση», τονίζει ο κ. Ισπόγλου. «Ελπίζουμε η ίδρυση σχολείου να κάνει την περιοχή πιο ελκυστική».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων | 07/09/2011 18:44
  Φαντάζομαι ότι όταν έπεσε η πρώτη άσφαλτος στους χωματόδρομους κάποιοι σας τον babis παρόμοιες απόψεις διατύπωναν. Δυστυχώς η έλλειψη παιδείας και γνώσης και ο φόβος για οτιδήποτε νέο πάντα θα τρομάζει. Σ' όλο τον κόσμο τα βιοκλιματικά κτήρια είναι καθεστώς εμείς τώρα που τα ανακαλύψαμε τα κοιτάμε στα δόντια, όπως η γνωστή παροιμία. Άντε λοιπόν να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων, θα μας βγαίνει και πιο φτηνά.
  dim
  απάντηση22
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κατευθυνόμενα κλικς... | 07/09/2011 17:07
  Απ' ότι φαίνεται οι υποτακτικοί του Δημαρχείου Κοζάνης δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να αποδοκιμάζουν τις απόψεις που παρατέθηκαν. Αν έχουν κάτι να πουν, ας το καταθέσουν, αντί να κάνουν κλικ στον υπολογιστή τους έναντι της εργασίας τους.
  babis
  απάντηση43
   
   
  Είπατε Κοζάνη; | 06/09/2011 16:43
  Στο χωριό της επενδύει η υπουργός Παιδείας. Μήπως θέλει να πάει εκεί να γίνει δήμαρχος όταν με το καλό αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή;
  Φάνης
  απάντηση736
   
   
  Κατασπατάληση δημόσιων πόρων για έργα βιτρίνας | 06/09/2011 07:59
  Μια χαρά τα λέτε κύριοι και πουλάτε παραμύθι. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι: α) στον χώρο κατασκευής του νέου σχολείου στη Ζώνη Εενεργού Ποελοδομίας (ΖΕΠ), υπάρχουν μόνο εργατικές κατοικίες και ο αριθμός των παιδιών που πλέον θα βαίνει μειούμενος, δε δικαιολογεί μια τόσο ακριβή επένδυση, β) σε απόσταση μόλις 2 km, στο νέο οικισμό Κλείτου, υπάρχει αποπερατωμένο δημοτικό σχολείο €3,000,000 ευρώ το οποίο περιμένει μαθητές για να λειτουργήσει. Οι επενδύσεις που γίνονται θα πρέπει να έχουν λογικό ορίζοντα ανταποδωτικότητας για να είναι ωφέλιμες για την κοινωνία. Αλλοίμονο αν επενδύουμε χρήματα μόνο και μόνο για να λέμε ότι έχουμε βιοκλιματικά σχολεία, να λέμε ότι έχουμε έξυπνα χωριά και διάφορα άλλα χαριτωμένα επειδή κάποιοι ζουν σε εικονική πραγματικότητα. Ειδικά στις σημερινές μέρες που οι πολίτες φορολογούνται άγρια, που οι πολίτες αδυνατούν να συγκεντρώσουν να απαραίτητα προς το ζην, το δημόσιο χρήμα δε μπορεί να σκορπίζεται, αλλά πρέπει να επενδύεται σε παραγωγικές μονάδες που θα φέρουν δουλειά και θα παράγουν πλούτο. Αν και όποτε υπάρξει ανάγκη για τη δημιουργία σχολείων στη ΖΕΠ (όταν προκύψουν μαθητές από γεννήσεις και όχι εκ μεταφοράς) τότες να κάνουμε όχι ένα βιοκλιματικό σχολείο, αλλά δύο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημοτική αρχή επέλεξε να επενδύσει σε μια χίμαιρα και αυτό είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Επιτέλους αν η κυβέρνηση είναι σοβαρή, πρέπει για κάθε δημόσιο έργο να καθιερώσει την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα για την κατασκευή του ώστε να μην κατασπαταλώνται δημόσιοι πόροι. Επιπλέον και επειδή "κάποιοι" θα πουν πως τα κεφάλαια είναι απο το ΕΣΠΑ και θα απορροφηθούν πόροι, να διευκρινίσουμε ότι και αυτά τα ποσά είναι δημόσια και δεν βρίσκονται στο δρόμο. Σε τελική ανάλυση από αυτό το έργο οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι εργολάβοι για να τα κονομήσουν άλλη μια φορά. Ζητούνται υπεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες και κυβερνήτες, ζητείται ελπίς για την Ελλάδα...
  babis
  απάντηση1740
   
-