Ολοκληρώθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία παίρνουν μέρος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Αθηνά Δρέττα μετά από αίτημα της τρόικας στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.


Στη συνεργασία των υπουργών με τους ενταταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ΔΝΤ εξετάστηκε ο φάκελος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τους επικεφαλής της τρόικας προβληματίζει ο οικονομικός προγραμματισμός των ταμείων, καθώς έως τον Αύγουστο έχουν ξεπεράσει το 80% του προϋπολογισμού τους.

Μάλιστα, το ΙΚΑ έχει φθάσει το 100% του προϋπολογισμού του, ενώ ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στο 105%.

Η τρόικα ζητά περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων για τα ταμεία, κάτι που μπορεί να γίνει είτε με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είτε με αύξηση των εισφορών.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν το ζήτημα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ.

Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου.