Ανοίγουν οι πύλες του ΕΣΥ σε κάθε γιατρό συμβεβλημένο με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία από τους περίπου 21.000 ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να εκτελούνται μόνον μία ημέρα ανά εβδομάδα και εφόσον δοθεί σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Το νομοσχέδιο «ανάβει» και το πράσινο φως για να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία οι πανεπιστημιακοί γιατροί, μέσω της ένταξής τους στην ολοήμερη – πέραν του τακτικού ωραρίου – λειτουργία των νοσοκομείων. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται για δύο φορές την εβδομάδα, σε ημέρες όπου δεν θα έχουν εφημερία. Ετσι αναδρομικά από 1ης Απριλίου 2011 ιδιωτικό ιατρείο, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, θα μπορούν να έχουν όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί της χώρας, χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό.

Συγχωνεύσεις μονάδων κοινωνικής φροντίδας

Εν τω μεταξύ, με το ίδιο νομοσχέδιο, μειώνονται σε 39 οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας, από 94 που είναι σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Κοινωνικός Ξενώνας Καρέα συγχωνεύεται με το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας, η Παιδόπολη «Αγιος Ανδρέας» (Καλαμάκι) με την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» (Νέα Σμύρνη) και το Αναρρωτήριο Πεντέλης με το Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ».

Ειδικότερα, συγκροτείται Εθνικό Σύστημα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης με την ένταξη Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στο ΕΣΥ. Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίες καταργούνται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μετονομάζονται σε Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσονται στο ΕΣΥ ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των Νοσοκομείων, έχουν ως ακολούθως:

– Κέντρο Αποθεραπείας-Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Αμφιλοχίας. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

– Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Κορίνθου. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

– Κέντρο Αποθεραπείας – Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμυνταίου Φλώρινας. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

– Κέντρο Αποθεραπείας-Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Ρόδου. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

– Κέντρο Αποθεραπείας – Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Νιγρίτας Σερρών. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

– Κέντρο Αποθεραπείας-Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Φιλιατρών. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

– Κέντρο Αποθεραπείας -Φυσικής Αποκατάστασης «Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού» Αιγίου. Εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στις καταργούμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται ως Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.