Μία ακόμη λίστα με 216 φάρμακα τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως καινοτόμα καταρτίζει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Τα φάρμακα που θα υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία εξαιρούνται από το επιπλέον rebate («επιστροφή»), το οποίο θα ισχύει για περίπου 11.000 φάρμακα που θα ενταχθούν στη θετική λίστα φαρμάκων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα υποχρεούνται για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα να επιστρέφουν στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς τη διαφορά που θα προκύπτει από την τιμή αναφοράς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας (έχει οριστεί από επιτροπή του υπουργείου με βάση την τιμή κάθε σκευάσματος και το ημερήσιο κόστος θεραπείας) μέχρι την λιανική τιμή κάθε φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκροτηθεί δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων η οποία θα εξετάζει αν κάποιο φάρμακο το οποίο δεν έχει μπει στη συγκεκριμένη λίστα είναι καινοτόμο και θα πρέπει κατά συνέπεια να εξαιρεθεί της επιπλέον επιστροφής χρημάτων στα Ταμεία (ήδη ισχύει rebate σε ποσοστό 4%). «Τα κριτήρια κατάρτισης της συγκεκριμένης ομάδας είναι καθαρά επιστημονικά», σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη θετική λίστα, τίθεται σε εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ερχόμενη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέφουν στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς για κάθε φάρμακό τους που θα ενταχθεί στη θετική λίστα.

Αντιδράσεις

Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους με την εφαρμογή του μέτρου της θετικής λίστας, θεωρώντας ότι θα πλήξει τους πάσχοντες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζή, οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι ασθενείς. «Και μόνο το γεγονός ότι δεν θα έχουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και τα νέα προϊόντα, και ότι οι επαγγελματίες υγείας προφανώς δεν θα μπορούν να επιλέγουν την ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, αποδεικνύει ότι οι κύριες συνέπειες αυτού του μέτρου επηρεάζουν τους ασθενείς. Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης ο ασθενής θα κληθεί να πληρώνει εξ’ ολοκλήρου το πιθανό εκτός λίστας φάρμακο που ενδείκνυται για την περίπτωσή του, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε ότι η θετική λίστα αποτελεί σοβαρή έκπτωση κοινωνικής πολιτικής εις βάρος του ασθενή και της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας».

Ακόμη, επανέλαβε ότι «… η θετική λίστα φαρμάκων αποτελεί άλλο ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που συμπιέζει περαιτέρω τις ήδη πολύ χαμηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ειδικά των νέων προϊόντων, ενθαρρύνοντας υψηλές τιμές στα προϊόντα που έχει λήξει η πατέντα και στα γενόσημα».