Καμπανάκι κινδύνου για τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στους χώρους κράτησης στον Εβρο και στη Ροδόπη κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καθώς, όπως καταγγέλλουν, εδώ και σχεδόν έναν μήνα και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το ιατρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας διέκοψε τις εργασίες του στους συγκεκριμένους χώρους.

«Οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες» τονίζει η συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ιωάννα Περτσινίδου.

Κάθε μέρα περισσότεροι από 250 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυοι, καθώς επίσης αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φτάνουν στους χώρους κράτησης σε κρίσιμη κατάσταση, εξουθενωμένοι, χωρίς τρόφιμα και νερό.

«Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνται, δεν έχουμε δει κάποια σημαντική βελτίωση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής μέσα σε αυτούς τους χώρους» συμπληρώνει η κ.Περτσινίδου.

Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που περνούν τα σύνορα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, μία οκταμελής ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άρχισε να παρέχει ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ξεκίνησε δραστηριότητες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης σε Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο και στη Βέννα.

«Βλέπουμε μία αναμφισβήτητη ανάγκη για τις ομάδες μας να βρίσκονται εκεί, καθώς κανένας άλλος δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να φροντίσει τους ανθρώπους» δηλώνει η κ. Περτσινίδου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν για ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό.