από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 
 

ΑΕΙ - ΤΕΙ: εισάγονται με 2,4 οι πολύτεκνοι, με 17,55 οι υπόλοιποι...

Αναλυτικά οι πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής για τις ειδικές κατηγορίες
ΑΕΙ - ΤΕΙ: εισάγονται με 2,4 οι πολύτεκνοι, με 17,55 οι υπόλοιποι...
Λήγει από σήμερα η αγωνία για πολλούς υποψήφιους φοιτητές που περίμεναν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


«Κόκκινο» χτύπησε το νέο σύστημα του υπουργείου Παιδείας που αντικατέστησε τον θεσμό των μετεγγραφών, το οποίο αποτελεί «τέκνο» του τέως υφυπουργού Παιδείας και στατιστικολόγου κ. Γ. Πανάρετου.

Ετσι στο τμήμα Φιλολογίας μπαίνει εφέτος υποψήφιος της κατηγορίας των πολυτέκνων με βαθμό 2,04 (!), ενώ την ίδια στιγμή η βάση στο ίδιο τμήμα για τη γενική κατηγορία (την πλειονότητα, δηλαδή, των υποψηφίων) είναι 17,55.

Στους αρχιτέκτονες του ΕΜΠ, σχολή περιζήτητη πανελλαδικά με βάση 18,95, μπαίνει υποψήφιος της κατηγορίας των πολύτεκνων με 4,62!

Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά και φανερώνουν την πλήρη αποτυχία του νέου συστήματος, με το οποίο και δόθηκαν εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε ειδικές κατηγορίες, αντί των μετεγγραφών τους εκ των ιστέρων όπως γίνονταν παλιά.

Και αυτό γιατί με το παλαιό σύστημα οι μετεγγραφόμενοι από τμήμα της επαρχίας σε κεντρικό πανεπιστήμιο, σπάνια ξεπερνούσαν μια διαφορά της τάξης των 1.000 μορίων από τους εισαχθέντες και τη γενική κατηγορία του πανεπιστημίου υποδοχής.

Τώρα, η διαφορά αυτή ξεπερνάει τα 15.000 μόρια και μάλιστα, ενώ έχουν μείνει έξω υποψήφιοι με υψηλότατη βαθμολογία, οι οποίοι για λίγα μόρια δεν έπιασαν την βάση του καθε τμήματος.

Μετά από αυτά το υπουργείο Παιδείας εκών άκον μελετάει πλέον ακόμη και ενδεχόμενη επανεξέταση του ποσοστού του 20% που δόθηκε στις κατηγορίες αυτές, αν και η «γκάφα» του νέου συστήματος δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στους τοπογράφους του ΕΜΠ φερειπείν μπαίνει μέλος πολύτεκνης οικογένειας με 5,8 ενώ η γενική σειρά έχει βάση 16. Ετερο παράδειγμα η περίπτωση του Μαθηματικού Αθήνας όπου μπαίνει υποψήφιος ειδικής κατηγορίας με 3,1, ενώ η βάση της γενικής σειράς είναι 15,7. Στους χημικούς μηχανικούς του ΕΜΠ εισάγονται φοιτητές με 9,7 τη στιγμή που η βάση της γενικής σειράς είναι 18,6. Και όχι μόνο: στο τμήμα Γεωπονίας της Θεσσαλονίκης θα σπουδάσουν φοιτητές με βαθμό 2,8 και στο τμήμα Φυσικής Θεσσαλονίκης με βαθμό 5,08, στο ΜΜΕ του Παντείου, μέλος πολύτεκνης οικογένειας εισήχθη με βαθμό 2,9 και στην Ιατρική σχολή της Αθήνας θα βρίσκονται στο ίδιο αμφιθέατρο φοιτητές τόσο του 19,9 όσο και του 15,6.

Τα συμπεράσματα για τους υπόλοιπους υποψηφίους

Δύο τάσεις καταγράφονται στην εφετινή κίνηση των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της πλειονότητας των εξεταζομένων, που ανακοινώθηκαν λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου που αλλάζει τη φυσιογνωμία τους.
Από την μια πλευρά πτώση των βάσεων με... πάταγο στις περισσότερες σχολές των πανεπιστημίων (φτάνει και ξεπερνάει τα 3.500 μόρια), από την άλλη εκτίναξη «μοντέρνων» τμημάτων των ΤΕΙ που ξεπέρασαν σε άνοδο των βάσεων τους τα 5000 μόρια. 

Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί πτώση Ιατρικής σχολής 700 μορίων (στην Αλεξανδρούπολη), τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών πτώση 2085 μορίων (στην Κοζάνη) και Παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης στη Ρόδο) πτώση 2068 μορίων.

Ειδικά τα παιδαγωγικά τμήματα έκαναν αναπάντεχη «βουτιά» μετά από 7 χρόνια συνεχούς ανόδου. Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια και έφτασε στα 18.608 μόρια. Στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου η βάση έπεσε κατά 758 μόρια. Σε 14 σχολές των Πανεπιστημίων και 92 των ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από τη βάση.

Επτά με οκτώ χιλιάδες άτομα από τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών αποφοίτων του Λυκείου μένουν εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ο αριθμός αυτός φτάνει τα 35.000 με 40.000 άτομα εάν υπολογιστούν και οι «χαμένοι» της κατηγορίας του 10% που κάνουν χρήση παλαιότερων βαθμολογιών και οι βάσεις στην περίπτωση τους είχαν μεγάλη άνοδο. Κατά τα άλλα, τα φαινόμενα της εισόδου σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης με 2,91 (3.668 μόρια στο τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων ΤΕΙ Ρόδου) επαναλαμβάνεται και εφέτος.

Η σχολή με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι εκείνη της Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια και η σχολή με τη μεγαλύτερη πτώση είναι των Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου που έπεσε κατά 3.673.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο εφέτος, ανήλθε σε 123.916 (81.986 με το 90%, 26.470 με το 10%, 874 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Β΄), 13.966 από τα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Α΄), 620 από τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Α΄). Πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893 άτομα, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368. Εφέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.

Προθεσμίες εγγραφών

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ. ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Πάντως, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, καθώς εφέτος έχει θεσμοθετηθεί και η ειδική κατηγορία υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια κλπ.) στους οποίους έχει δοθεί εκ των προτέρων επιπλέον αριθμός θέσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα ιδρύματα θα ξέρουν από σήμερα τον ακριβή αριθμό των πρωτοετών φοιτητών σε κάθε τμήμα, ώστε να οργανώσουν σωστά τις σπουδές και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται πλέον όλοι στο Α΄ εξάμηνο.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο, από το υπουργείο Παιδείας. 

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Ομογενείς, αθλητές, ασθενείς

Ακόμη, τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε. Ε μη ελληνικής καταγωγής, θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο Τύπου.

Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν. 2725/1999, του άρθρου 18 του Ν. 3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη διεύθυνση ή στο γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από 01-9-2011 μέχρι και 12-9-2011.

Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2011 με ξεχωριστή εγκύκλιο.

Παρατίθενται αναλυτικά οι πίνακες με τις βαθμολογίες του πρώτου και τελευταίου εισαγόμενου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τις ειδικές κατηγορίες: 

Απόφοιτοι Εσπερινών Γενικών Λυκείων (90%) - Γενική Κατηγορία

Απόφοιτοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ Α - Γενική Κατηγορία
Απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ Α - Γενική Κατηγορία

Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (10%) - Κοινωνικά κριτήρια

Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (90%) - Κοινωνικά κριτήρια
Απόφοιτοι Εσπερινών Γενικών Λυκείων (10%) - Κοινωνικά κριτήρια
Απόφοιτοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ Α - Κοινωνικά κριτήρια 
Απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ Α - Κοινωνικά κριτήρια 


Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (10%) - Μουσουλμάνοι
Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (90%) - Μουσουλμάνοι
Απόφοιτοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ Α - Μουσουλμάνοι

Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (10%) - Πολύτεκνοι 
Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (90%) - Πολύτεκνοι
Απόφοιτοι Εσπερινών Γενικών Λυκείων (90%) - Πολύτεκνοι
Απόφοιτοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ Α - Πολύτεκνοι
Απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ Α - Πολύτεκνοι


Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (10%) - Τρίτεκνοι
Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων (90%) - Τρίτεκνοι
Απόφοιτοι Ημερήσιων ΕΠΑΛ Α - Τρίτεκνοι
Απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ Α - ΤρίτεκνοιΚοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ. Παιδείας: θα ξαναδεί τις ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους 
Θεαματική πτώση των βάσεων μέχρι και πάνω από 3.500 μόρια 
Οι αριστούχοι μιλάνε στο «Βήμα» 
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  υπαρχουν και χειροτερα | 08/09/2011 15:56
  το ξερω οτι δεν ειναι δικαιο αλλα υπαρχουν και χειροτερα.Δηλαδη οι μουσουλμανοι της θρακης μπαινουν σε αει χωρις καλα καλα να ξερουν τη γλωσσα γιατι το υπουργειο τους δινει μπονους επειδη ειναι μειονοτητα (ασχετο που εχουν ελληνικη υπηκοοτητα) που σε λιγο θα ξεπερασει και τον ελληνικο πληθυσμο της θρακης διοτι γενναν σαν κουνελες σε αντιθεση με τις ελληνιδες.
  ολγα
  απάντηση10
   
   
  Tairiazei apolyta sto ... a3iokratiko systima | 30/08/2011 11:29
  Ahh re Ellada me ta wraia sou.... Kyria Diamantopoulou: Otan "antigrafete" ta 3ena systimata pate kala... Ka8e fora omws pou prospa8eite na epinoisete "idiofyeis" kainotomies, pianeste adiabasti! Gi'auto stamatisete sas parakalw na ekpembete dianoisi, giati auto merikes fores aggizei ta oria tou geliou.
  K.S.
  απάντηση451
   
   
  Παρατηρήσεις | 30/08/2011 11:24
  Μια σοβαρή δημοσιογραφική προσέγγιση του θέματος, η οποία δεν περιορίζονταν σε αναπαραγωγή των διαρροών της Υπουργού, (α) θα πληροφορούσε πόσοι είναι οι εισακτέοι με χαμηλή βαθμολογία, και (β) θα φιλοξενούσε την άποψη του εμπνευστή του συστήματος. Να θυμίσω επίσης σε όσους δηλώνουν έκπληκτοι σήμερα, τι συνέβαινε μέχρι και πέρυσι με τις μετεγγραφές και με τι βαθμούς έμπαιναν οι εξ εξωτερικού, οι μουσουλμανόπαιδες, οι 'πρωταθλητές' και άλλες ειδικές κατηγορίες που πήρε κατά καιρούς υπό τη σκέπη του το Ελληνικό κράτος. Και επειδή από λαϊκισμό έχουμε χορτάσει, είναι ή δεν είναι αλήθεια πως στην ίδια εφημερίδα αναπαράγονταν μέχρι πρότινος κριτική για την αναλγησία του νέου συστήματος που στερούσε δήθεν από τους πολύτεκνους τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους;
  A_K
  απάντηση613
   
   
  Έχουμε μείνει άναυδοι. | 30/08/2011 10:59
  Αυτοί με τα 2 και τα 5 θα γίνουν επιστήμονες; Αυτοί δεν θα μπορούν να γράψουν το ονομά τους θα είναι η ζωντανή δυσφήμιση των πανεπιστημίων. Όποιος εφάρμοσε αυτό το σύστημα πρέπει να λογοδοτήσει. Και μη χειρότερα. Τι είναι η επιστήμη. Κάτι το ασήμαντο που "δεν βαριέσαι";
  Δεν είναι Χώρα αυτή.
  απάντηση1422
   
   
  σιγά μη σας νοιάζει!! | 30/08/2011 01:30
  Άρπα κόλα!! Μπάστε σκύλοι αλέστε!!Στην ίδια σχολή ο 2.5 χωρίς κόπο και ο 16.5 που έχυσε ενα τόνο ιδρώτα!!Μπράβο!!Πόση ώρα το σκεφτόσαστε καρεκλοκένταυροι φωστήρες ? Γιατί καταργήσατε τη βάση του 10? Με ποιό σκεπτικό? Α !! τι λέω ο αφελής.Ξέχασα τα "κουκιά"... Πως μπορεί κάποιος που πέρασε στο ΕΜΠ με 5.8 ή στο Μαθηματικό με 3.1να ολοκληρώσει σπουδές? Σιγά μη σας νοιάζει!! Που είναι η ισονομία και η δικαιοσύνη? Σιγά μη σας νοιάζει!! Νοιάζεται κανείς σας για το μέλον αυτού του τόπου? Σιγά μη σας νοιάζει!! Χα χα χα .....!! Μόνο για την καρέκλα νοιάζεστε!!!
  μτ
  απάντηση572
   
   
  οι παλιες μεταγραφες εδω και τωρα | 29/08/2011 22:49
  κυρια διαμαντοπουλου επαναφερετε το συστημα των μεταγραφων το πλαφον που βαλατε περσι με αφησε εκτος σας παρακαλω να γινει κατι οποσδηποτε δεν μπηκα θεσσαλονικη για 122 μορια sos ειμαστε στα προθυρα καταρευσης μετα απο αυτο
  ελλην ιεροσπουδαστης
  απάντηση166
   
   
  στου κασσίδη το κεφάλι | 29/08/2011 22:12
  Πω, πω, πω ο κ. Πανάρετος εξέχων στατιστικολόγος.... φοβερός πολιτικός, φίλος του πρωθυπουργού... και βέβαια σιγά μην βγει να ζητήσει συγνώμη..
  Γ.
  απάντηση1253
   
   
  Απλά πράγματα | 29/08/2011 22:01
  Πότε επιτέλους θα καταλάβει το κράτος ότι δεν έχει νόημα να κάνουν κάποιοι λίγοι σε αριθμό και με συγκεκριμένη, κατά κανόνα, κοσμοθεωρία πολλά παιδιά αλλά αντίθετα είναι σημαντικό να εξασφαλίζει συνθήκες ώστε να κάνουν οι πολλοί τουλάχιστον 2 παιδιά και όσοι άλλοι μπορούν και θέλουν να κάνουν περισσότερα? Πολιτικές όπως οι συγκεκριμένη με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων απλά δημιουργεί κακώς εννοούμενες στρεβλώσεις και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο κοινωνικό σύνολο
  Κοινός Νους
  απάντηση203
   
-