Εντυπωσιακή αναμένεται ότι θα είναι εφέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι βάσεις ανακοινώνονται το πρωί της Δευτέρας, 29 Αυγούστου, ενώ εκπαιδευτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 1700 με 1800 μόρια σε τμήματα της Περιφέρειας. Για τις περιζήτητες σχολές πιθανότατα θα καταγραφούν εφέτος πτώσεις βάσεων έως και 500 μορίων, ενώ οι Ιατρικές σχολές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα «πέσουν» κάτω από τα 19.000 μόρια. Μόνο η Ιατρική Αθήνας αναμένεται ότι εφέτος θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στα υπόλοιπα έξι τμήματα της χώρας θα κυμανθεί από 18.400 έως 18.950.

Στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης του κέντρου αναμένεται πτώση των βάσεων από 300 έως 500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας η πτώση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης -πρώτο έως πέρυσι στην κατηγορία- αναμένεται να κυμανθεί από 18.150 έως 18.450 ενώ το αντίστοιχο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τα 18.250.
Πτώση μορίων αναμένεται και στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Στο Μαθηματικό Αθήνας, η βάση αναμένεται ότι θα κινηθεί γύρω στα 16.800 μόρια.

Αντίστοιχα γύρω 250 μόρια αναμένεται ότι θα είναι η πτώση των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ η πτώση των βάσεων των πολυτεχνικών σχολών στην επαρχία μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια.
Βάση γύρω στα 18.900 μόρια αναμένεται στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η βάση πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι εφέτος 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι εφέτος 1.630 λιγότεροι από πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι εφέτος 1.683 λιγότεροι.

Πάντως, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τη Δευτέρα, όλοι οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν σε ποιο τμήμα έχουν εισαχθεί, αφού από έχει καταργηθεί το καθεστώς των μετεγγραφών. Αντ΄αυτού, το υπουργείο Παιδείας, έχει καθορίσει ξεχωριστό αριθμό θέσεων για κάθε κατηγορία (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λ.π).

Διαφορετική διαδικασία
Εφέτος θα ανακοινωθούν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες βάσεων, γεγονός που μπορεί να μπερδέψει λίγο τους υποψηφίους. Οι βάσεις για την γενική κατηγορία του 90% των υποψηφίων και διαφορετικές βάσεις για τις κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των ειδικών κατηγοριών (κοινωνικά κριτήρια κλπ)
Στις τρεις τελευταίες κατηγορίες, οι βάσεις εισαγωγής θα είναι πολύ χαμηλότερες και εικάζεται ότι οι υποψήφιοι μπορεί να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα με μόρια κατά 1000, ή έως και 2000 λιγότερα από εκείνους της γενικής κατηγορίας.