Ιστορική ημέρα για το Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την χθεσινή η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, μετά την ψήφιση με την πρωτόγνωρη, ειδικά στα ζητήματα της Παιδείας, πλειοψηφία του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Το πιο σημαντικό σημείο της συναίνεσης αυτής είναι ότι ο νόμος δεν θα ανατραπεί», σχολίασε η κυρία Διαμαντοπούλου παρατηρώντας: «Τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί τόσο ζει ένας νόμος».

Οι αλλαγές δεν ήταν εύκολες, πολλοί υπουργοί προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια, έχτισαν την συναίνεση και άνοιξαν χαραμάδες για την συμφωνία που έγινε σήμερα, είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στην κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο νόμος της οποίας δεν είχε τότε την υποστήριξη του ΠαΣοΚ. Η υπουργός ευχαρίστησε και τον τ. υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο, για την δική του συνεισφορά κατά την επεξεργασία του νέου νόμου.

Οι νόμοι γίνονται εύκολα, το στοίχημα είναι η εφαρμογή τους, πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας και είπε ότι σύντομα θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα των σταδιών εφαρμογής του.

Μέχρι την 31η Αυγούστου του 2012, όπως ανακοίνωσε η κυρία Διαμαντοπούλου, θα έχουν προταθεί και ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης.

Πολλές διατάξεις, όπως η κατάργηση του ασύλου, ισχύουν αυτομάτως, πρόσθεσε είπε η υπουργός Παιδείας.

Με τον νέο Νόμο, αν δεν γίνουν 13 εβδομάδες μάθημα δεν ξεκινούν εξετάσεις, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις.

«Εάν έρθει κάποιος και πετάξει μια μολότοφ έξω από το υπουργείο Παιδείας θα φωνάξουμε την αστυνομία;» αναρωτήθηκε η υπουργός Παιδείας. Και στην προφανή, καταφατική, απάντηση, παρατήρησε: «Το ίδιο θα γίνεται πλέον και στα Πανεπιστήμια».

Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι δημιουργείται πλέον κλίμα ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και είπε ότι ζει «μια από εκείνες τις στιγμές όπου κανείς νιώθει συγκινημένος και δικαιώνεται».

Η υπουργός Παιδείας έριξε και «γέφυρες» στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λεπτομερείς παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν.

Για την πρόσβαση αποφοίτων των ΙΕΚ στα ανώτατα Ιδρύματα είπε ότι θα εισάγονται σε προγράμματα Διά Βίου μάθησης και θα παίρνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά.

«Η συναίνεση δεν είναι στιγμιαίο επίτευγμα, θέλει χρόνο και προετοιμασία», δήλωσε ακόμη η κυρία Διαμαντοπούλου και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την επανοργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Οπως είπε, περιμένει προτάσεις για τη διεξαγωγή έγκυρων φοιτητικών εκλογών και χαρακτήρισε «αναπηρία» την απουσία των φοιτητών από το διάλογο για τα ΑΕΙ.

Πρόσθεσε ότι με τον νέο Νόμο δεν θα υπάρχουν τα γνωστά φοιτητικά κομματικά ψηφοδέλτια, αλλά ενιαία λίστα υποψηφίων. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς «είναι εθελοντικές ενώσεις ατόμων», αλλά στο εξής «οι φοιτητές θα εκπροσωπούνται στα όργανα χωρίς (όμως) να συνδιοικούν».

Στον νέο Νόμο για τους εργαζόμενους φοιτητές προβλέπονται διατάξεις παράτασης σπουδών, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για τους νυν φοιτούντες.

Για το θέμα των κοσμητόρων, η υπουργός είπε, ότι δεν αλλάζει τίποτα με τον νέο νόμο και δεν θα υπάρξει εκλογή τους, όπως ισχύει για τους πρυτάνεις.

Επίθεση στο ΑΠΘ

«Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται», σχολίασε η κυρία Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, κατά του νέου Νόμου.

«Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες, ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς», διαμήνυσε η κυρία Διαμαντοπούλου

Εκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων

Εκτακτη Σύνοδο θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, πάντως, απαρίθμησε, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Παιδείας, τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται με τις διατάξεις του:

– Αυτοδιοίκηση με νέο Οργανισμό, που θα δίνει δυνατότητα διαφορετικών κανόνων και τρόπους λειτουργία ανά Ιδρυμα.

– Οι φοιτητές εκπροσωπούνται στα όργανα, αλλά δεν συνδιοικούν.

– Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης.

– Καθιερώνεται εσωτερικό «Εράσμους» στα πανεπιστήμια με την μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων με βάσει τις πιστωτικές μονάδες.

– Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια.

– Αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά στοιχεία κάθε πανεπιστημιακού.

– Καθιερώνονται Εδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής).