Αργά το βράδι της Τετάρτης ψηφίστηκε συναινετικά και επί του συνόλου ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Θετικά αντιμετώπισε μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση στην Βουλή, οι οποίες και οδήγησαν τα δυο μεγάλα κόμματα σε συναίνεση.

«Με απόλυτη ικανοποίηση ακούσαμε την αποδοχή της θέσεως μας για την εκλογή του Πρύτανη/Προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων» αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Μ. Σταυρακάκης και των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) κ. Δ. Τσάκνης. «Η θέση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα Συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών. Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για να τοποθετηθούμε συνολικά», αναφέρουν στην δήλωση τους.

Ωστόσο η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα δήλωσε ότι η αλλαγή που έγινε στην Βουλή στο θέμα της εκλογής πρύτανη των πανεπιστημίων ήταν σημαντική αλλά δεν αρκεί.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων απέφυγαν να τοποθετηθούν σήμερα επί των αλλαγών που έγιναν στο νομοσχέδιο, αν και κάποιοι τόνιζαν ότι πρέπει να ισχύσει η εκλογή με ψηφοφορία των διδασκόντων στα ΑΕΙ και στις περιπτώσεις των κοσμητόρων τους. Ακόμη ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι θητείες των νυν διοικήσεων τους σε ένα χρόνο όπως έχει ορισθεί, αλλά όταν λήγουν οι θητείες τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που συνεδρίασε σήμερα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ «υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων, υποβαθμίζει τα πτυχία των Τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και την υποαπασχόληση και δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια».
Στην αντιπαράθεσή τους με το υπουργείο Παιδείας για την απόσυρση της διάταξης που αφορούσε τα Μάστερ στις 5ετείς σπουδές επέμεινε και το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ).

«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή αποτελεί περήφανη νίκη του παλαιοκομματισμού και της ρουσφετολογικής παράδοσης, η οποία καθηλώνει επί δεκαετίες τον εκσυγχρονισμό της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για «παζάρι» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας «με τις συντεχνίες των ΤΕΙ», η οποία οδήγησε στο να μην ψηφισθεί η διάταξη που όριζε ότι θα δίνεται ένα Μάστερ στις 5ετείς σπουδές. Και αναφέρει ότι «ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θα αντισταθεί στην επιχειρούμενη ισοπέδωση και στις αντιδημοκρατικές, παλαιοκομματικές, ρουσφετολογικές πολιτικές και πρακτικές, που ισοπέδωσαν τις κοινωνικές αξίες και μας οδήγησαν στην σημερινή κρίση».