Κλειστό από τις 12.00 το μεσημέρι είναι το κέντρο της πόλης, εξαιτίας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Λίγο πριν τις 14:00 ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τη Βουλή όπου και αναμένεται
να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, την οποία ζήτησε το ΛΑΟΣ.

Στο συλλαλητήριο, που θα κατευθυνθεί στη Βουλή, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν επίσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε χθες και η ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συνέλευση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, η οποία τελεί τις τελευταίες ημέρες υπό κατάληψη.

Συλλαλήτηρια και πορείες έχουν προγραμματιστεί και για απόψε στις 19.00. Αυτή τη φορά καλεί στην Ομόνοια το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους συγκέντρωση στη Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία. Στις 19.30 το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα στη Καμάρα θα συγκεντρωθούν μέλη της Πρωτοβουλίας για την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Πάτρα, Ιωάννινα, Άρτα, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης.


Με εσωκομματικές διαφοροποιήσεις σε ΠαΣοΚ και Ν.Δ. συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Με διαφοροποιήσεις, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ συνεχίζεται την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.

Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Διαφοροποίηση όμως υπήρξε και στη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με το κόμμα του να χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την κατάργηση συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.

Κάλεσε δε, τόσο την υπουργό όσο και το κόμμα του να βρουν σημείο συνεννόησης και να προκύψει ένα νομοσχέδιο με την αποδοχή τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, ενώ κατά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.