Προσπάθεια για να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα φέρει σε κοινή γραμμή κυβέρνηση – Νέα Δημοκρατία αλλά και πανεπιστημιακούς στο θέμα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, γίνεται από το πρωί. Η πρόταση στην οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία αλλά δεν έχει ακόμη πλήρως υιοθετηθεί είναι η εξής: μετά την προκήρυξη της θέσης του πρύτανη και την υποβολή των υποψηφιοτήτων, οι υποψήφιοι πρυτάνεις θα παρουσιάζουν στα νέα Διοικητικά Συμβούλια του κάθε Ιδρύματος τις προτάσεις τους και το έργο τους (τα Διοικητικά Συμβούλια θα έχουν στα μεγάλα Ιδρύματα οκτώ εκλεγμένα μέλη από την πανεπιστημιακή κοινότητα, έξι εξωπανεπιστημιακά μέλη και έναν εκλεγμένο φοιτητή).

Ως επόμενο στάδιο, στην αρχική μορφή του νόμου, το Συμβούλιο έκλεινε τις πόρτες του και διόριζε πρύτανη μεταξύ των υποψηφιοτήτων. Με την πρόταση που συζητείται, το Συμβούλιο δεν θα αποφασίζει, αλλά θα προτείνει τους δυο ή τους τρεις πρώτους σε ψήφους μετά από διεθνή διαγωνισμό, στην Ολομέλεια των καθηγητών κάθε Ιδρύματος ώστε να ψηφίσουν αυτοί. Δηλαδή, οι καθηγητές κάθε Ιδρύματος θα ψηφίζουν τελικά για πρύτανη, μεταξύ όμως των δυο ή τριών πρώτων υποψηφίων που θα προκύψουν μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο δεν συμφωνεί στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχουν και οι φοιτητές στην εκλογή πρύτανη, και στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Σύνοδος στο Λαύριο
Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συναντούνται σήμερα στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου σε έκτακτη Σύνοδο τους στην οποία και θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για το νέο Νόμο Πλαίσιο.
«Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι το υπουργείο Παιδείας εισάκουσε ήδη την έκκληση μας για συναίνεση» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος. «Περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις αυτής της συναινετικής πρόθεσης του υπουργείου με την υιοθέτηση των 10+1 προτάσεων μας που καταθέσαμε ήδη στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής ώστε η μεταρρύθμιση που θα γίνει να είναι ουσιαστική και λειτουργική, καθώς θα έχει την συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας» συνεχίζει.
«Πλέον οι εξελίξεις αναμένονται από την Βουλή» λέει σχετικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου στο «Βήμα». «Οι όσες προσαρμογές έγιναν ως σήμερα στο αρχικό σχέδιο νόμου είναι ήσσονος σημασίας. Ωστόσο πιστεύω ότι στην διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές θα λάβουν υπόψιν τους τόσο τις λογικές προτάσεις που έχουν εξειδικεύσει τα πανεπιστήμια, όσο και τα συνταγματικά αδιέξοδα που υποδεικνύει η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το νέο Νόμο» συνεχίζει.

Κινητοποιήσεις ενόψει Σεπτεμβρίου
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διήμερο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ήδη σήμερα ξεκίνησε κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου, από ομάδες φοιτητών που αντιδρούν στην ψήφιση του νέου Νόμου. Απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο με τα πανεπιστήμια ζήτησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που έστειλαν επιστολή στους βουλευτές, ζητώντας να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του.
Οι καθηγητές ΑΕΙ καλούν τους συλλόγους τους σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να υπάρχει μια εικόνα των διαθέσεων του κλάδου ως τις 3 του ίδιου μήνα, όπου θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.
Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη τύπου και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών για την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου, που έχουν συγκεντρώσει ήδη 1050 υπογραφές κατά του νέου Νόμου Πλαισίου. Όπως είπαν, ο νόμος αυτός δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες και θα παραβιαστεί κατάφωρα η αρχή της αυτοδιοίκησης τους με τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους.
Οι πανεπιστημιακοί απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Και οι πρόεδροι των ΤΕΙ όμως αντιδρούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο, κάνουν λόγο για υποβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων υπέρ των πανεπιστημίων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις από το Φθινόπωρο, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ