από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 

Ολοκληρώθηκε η προκήρυξη για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Ολοκληρώθηκε η προκήρυξη για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 


Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η Αττική να καταστεί... Νάπολη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.

Με την έκδοση της προκήρυξης, η οποία απεστάλη ήδη για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου - επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός, όπως έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Στη σύσκεψη έγινε ακόμη γνωστό ότι η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και θα συμβάλλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν επίσης τη ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων δορυφορικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, πράσινες τεχνολογίες προεπεξεργασίας κλπ).

Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  i prokyrixis | 23/08/2011 08:09
  mu fenete, pos to echo xana di to ergo avto, den imaste konta stin imerominia tis enarxis tis ekthesis tis Thesalonikis? Na echume re pedia na parusiasume ke ligo anaptyxi esto sto " tha"! Ke ti pirazi pu prokete monon gia tin Attiki? I ypethros vuliazi apo skupidia ke ygra apovlita stis paralies, idios ta nisia, ala pios niazete? Na min chalasume ta fileta! Ola ine ikopeda pros polisi! Pantu tha minume stis prokyrixis ean kan ginun! Ite prin ite meta tin DETH!
  bludicka
  απάντηση00
   
   
  και μεις? | 23/08/2011 01:14
  ακόμη μια πολλα υποσχόμενη ανακοίνωση ανακοινώνει ένα πολλά υποσχόμενο έργο..μακάρι να υλοποιηθεί αλλά εγείρεται ακόμη μία φορά η εξής χιλιοδιατυπωμένη πλέον απορία..με την διαχείριση των απορριμάτων εκτός λεκανοπεδίου τι προβλέπεται αγαπητοί κύριοι υπουργοί?(είμαι σίγουρος οτι οι αναγνώστες εντός λεκανοπεδίου δεν το είχαν σκεφτεί οι πονηρούληδες)
  απορημενος
  απάντηση00
   
   
  Και σ' άλλα τέτοια. | 22/08/2011 20:57
  Επιτέλους. Αυτές είναι σοβαρές ενέργειες, ενός σοβαρού κράτους, που θα φέρουν αποτέλεσμα και δεν θα μολύνουν το υπέδαφος. Κι όχι το κρυφτούλι και τα παιχιδάκια "κλέφτες κι αστυνόμοι" στις διάφορες Κερατέες.
  νδγ
  απάντηση00
   
   
  μα που είναι ο Κώστας; | 22/08/2011 18:31
  ο Κώστας που είναι
  df
  απάντηση00
   
-