Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η Αττική να καταστεί… Νάπολη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.
Η σχετική απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.
Με την έκδοση της προκήρυξης, η οποία απεστάλη ήδη για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων.
Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός, όπως έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.
Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος – επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.
Στη σύσκεψη έγινε ακόμη γνωστό ότι η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και θα συμβάλλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν επίσης τη ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων δορυφορικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, πράσινες τεχνολογίες προεπεξεργασίας κλπ).
Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.
«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα».