«Γεννήθηκε η πρωτοβουλία μας αυθόρμητα για να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο από πλήρη απαξίωσή του» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κύρια Ελένη Καραμαλέγκου, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου», η οποία έχει συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές κατά του νέου Νόμου Πλαισίου. Ο συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Νόμο ξεκινά αύριο.

«Καλούμε πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας να αποσύρει τον νέο νόμο, καθώς δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα», είπαν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας. «Στην αντίθετη περίπτωση θα υποθηκεύσουν το μέλλον των φοιτητών, σε περίοδο άσχημη για την χώρα», τόνισαν.

«Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είχε επί μακρόν διάλογο με τα ΑΕΙ, κάτι που δεν ισχύει γιατί ποτέ δεν μας έδωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, ούτε δέχτηκε ούτε ένα από τα σημεία που υποδείξαμε», είπε ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Γ.Τριμπέρης, αναφερόμενος στη συνέντευξη της κύριας Αννας Διαμαντόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής».

Η κύρια Καραμαλέγκου από την πλευρά της, μίλησε για συνεχείς επιθέσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο «κατασυκοφάντησε τα ελληνικά πανεπιστήμια αγνοώντας την ερευνητική δουλειά και τη διεθνή παρουσία τους» είπε και ανέφερε 5 σημεία διαφωνίας για τον νέο Νόμο:

Εκπαίδευση. «Τα προγράμματα σπουδών οργανώνονται από μη ειδικούς, τα πτυχία υποβαθμίζονται και τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε κέντρα μεταλυκειακης εκπαίδευσης».

– Εμπορευματοποίηση λειτουργίας ΑΕΙ. «Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες, η οργάνωση αυτή οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προετοιμάζει το έδαφος για δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές».

Διδάσκοντες. «Οι διδάσκοντες θα είναι πλέον διαχειριστές των κριτηρίων της αγοράς, χωρίς καμία δυνατότητα ελεύθερης σκέψης».

Φοιτητική μέριμνα. «Με το τέλος των δωρεάν συγγραμμάτων και άλλων παροχών τελειώνει η εποχή της μέριμνας προς τους φοιτητές».

Διοίκηση. «Παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστήμιων με τα εξωπανεπιστημιακά μέλη των νέων Συμβουλίων διοίκησης και την υποβάθμιση των Συγκλήτων».

Σημειώνεται επιπλέον, ότι σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με θέμα το νέο νομοσχέδιο, αλλά και η Συνοδός Πρυτάνεων πανεπιστημίων για να λάβουν αποφάσεις.