«Είχα ανέκαθεν στο πίσω μέρος του μυαλού μου να κάνω μια δική μου επιχείρηση και οι συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας ενίσχυσαν αυτή την επιθυμία μου». Με τα λόγια αυτά ένας πρώην άνεργος περιγράφει στο «Βήμα» τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνει ο ίδιος «αφεντικό του εαυτού του».

Τον Μάιο του 2011 η ανεργία ανήλθε σε 16,6%. Από τους νέους 15-24 ετών το 40,1% είναι άνεργοι. Ωστόσο η απώλεια της εργασίας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να αλλάξει κανείς τη ζωή του. Το σοκ τού ότι έμειναν χωρίς δουλειά οδηγεί αρκετές φορές τους ανθρώπους στο να κυνηγήσουν με μεγαλύτερο πάθος το όνειρό τους. Αλλοι εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλοι στρέφονται σε απροσδόκητες κατευθύνσεις και αποφασίζουν να εξερευνήσουν καινούργια μονοπάτια ή ακόμη και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, με δικά τους κεφάλαια ή με τη βοήθεια κάποιας κρατικής επιδότησης. Και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις μιλούν για το πώς έκαναν την ανεργία αφετηρία μιας νέας πορείας.

«Πριν από περίπου δύο χρόνια έμεινα χωρίς δουλειά» λέει ο κ. Φώτης Ζάντζας που εργαζόταν σε μια εταιρεία στατιστικών μελετών. «Στην αρχή ήμουν μουδιασμένος, όμως μαζί με τον συνεργάτη μου είχαμε μια ιδέα και αποφασίσαμε να τη βάλουμε σε εφαρμογή, καθώς δεν υπήρχε εκείνη την εποχή κάτι αντίστοιχο στην ελληνική αγορά» υπογραμμίζει.

Η ιδέα που είχαν οι δύο συνεργάτες ήταν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα (lostinmarket.gr) η οποία συγκεντρώνει και συγκρίνει τις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών όπως πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, υπηρεσίες παροχής κινητής τηλεφωνίας και Ιnternet. «Οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μια πιο σφαιρική αντίληψη των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στην αγορά, διευκολύνοντας έτσι τις επιλογές τους» υπογραμμίζει ο κ. Ζάντζας. Οπως εξηγεί, το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έχασε τη δουλειά του ήταν να εγγραφεί στα αρχεία του ΟΑΕΔ. «Εκεί μάθαμε ότι υπήρχαν κάποια προγράμματα επιδότησης για νέους επιχειρηματίες και αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση για να ενταχθούμε σε κάποιο από αυτά. Προϋπόθεση για την ένταξή μας ήταν να μην έχουμε κάνει έναρξη επιχείρησης και να παρακολουθήσουμε κάποια σεμινάρια επιχειρηματικότητας,όπου μάθαμε τα βασικά για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για το στήσιμο μιας νέας επιχείρησης» σημειώνει.

Οταν η αίτησή τους εγκρίθηκε, οι δύο συνεργάτες επιδοτήθηκαν με 15.000 ευρώ έκαστος και με το κεφάλαιο αυτό έστησαν την ιστοσελίδα τους. «Η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, αλλά έχουμε περίπου 40.000 επισκέπτες τον μήνα. Από τις λιγοστές διαφημίσεις που έχουμε ως σήμερα καλύπτουμε τα έξοδά μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το πιο σημαντικό είναι ότι ασχολούμαστε με κάτι που μας ενδιαφέρει».

Μια καινοτόμος ιδέα: το ήμισυ του παντός

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο κ. Σπύρος Καπετανάκης έμεινε άνεργος όταν στην εταιρεία όπου εργαζόταν έγιναν περικοπές προσωπικού. «Για λίγο διάστημα σκεπτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω και κάποια στιγμή μαζί με τον συνεργάτη μου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα coworking space, το colab.gr» λέει. Η ιδέα αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά πολύ περιορισμένη στη χώρα μας.

«Βρήκαμε έναν χώρο 100 τ.μ.κοντά στο Σύνταγμα και τον εξοπλίσαμε με γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η ιδέα μας ήταν να υπάρξει ένας χώρος όπου να συγκεντρώνονται επαγγελματίες που ασχολούνται με την τεχνολογία. Για παράδειγμα, αν ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων ή αναλυτής μάρκετινγκ θέλει να συναντήσει έναν πελάτη και να του παρουσιάσει μια πρόταση και δεν έχει δικά του γραφεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά μας» τονίζει.

Οπως εξηγεί ο κ. Καπετανάκης, στον χώρο αυτόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιούν τα γραφεία και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενό τους, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τους. Ως σήμερα μέσα σε έξι μόνο μήνες έχουν περάσει και έχουν χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Colab περισσότεροι από 800 επαγγελματίες, ενώ οι μόνιμοι «κάτοικοι» του χώρου που μοιράζονται τα λειτουργικά του έξοδα είναι περίπου 35.

Ο κ. Καπετανάκης εξηγεί ότι η επιχείρηση στήθηκε με ίδια κεφάλαια και εξηγεί ότι το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους συνεργάτες της να μειώσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. «Αλλο να πρέπει να πληρώσεις ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα μόνος σου και άλλο να συμβάλλεις στα έξοδα μιας ομαδικής προσπάθειας» τονίζει.

«Ονειρό μου, μια δική μου επιχείρηση»

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Αθηνών. Αφού τέλειωσε τις σπουδές του εργάστηκε για περίπου πέντε χρόνια στη Βρετανία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δουλειά σε μια ελληνική τεχνική εταιρεία.

«Είχα ανέκαθεν στο πίσω μέρος του μυαλού μου να κάνω μια δική μου επιχείρηση και οι συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας ενίσχυσαν αυτή μου την επιθυμία. Δυστυχώς, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν και τόσο πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό. Υστερα από μερικά χρόνια που εργαζόμουν στην εταιρεία εκείνη, είδα ότι δεν είχα και πολλές πιθανότητες εξέλιξης. Ετσι παρέα με μια μικρή ομάδα συνεργατών στήσαμε την Ηλιος Ενεργειακή, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αναφέρει και προσθέτει: «Ξεκινήσαμε με ίδια κεφάλαια. Κάνουμε κάποιες προσπάθειες για επιδότηση από ελληνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα» .

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες τους. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τέτοιου είδους πηγές ενέργειας,κυρίως για τα φωτοβολταϊκά στα οποία και ειδικευόμαστε. Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα» παρατηρεί και εξηγεί ότι υπάρχει μεν έντονο ενδιαφέρον, αλλά πολλές φορές λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει δισταγμός στην τελική απόφαση για την υλοποίηση. «Παρ΄ όλα αυτά είμαστε ευχαριστημένοι με την ως σήμερα πορεία της εταιρείας» καταλήγει.

Ευκαιρίες στο εξωτερικό

Μερικές φορές η ανεργία και η αδυναμία να βρει κανείς δουλειά τον σπρώχνουν να κάνει το μεγάλο βήμα: να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό. Οπως τονίζει η κυρία Λίλιαν Σπάρου, για πολλά χρόνια εργαζόταν στην Ελλάδα, σε εποχικές δουλειές, κυρίως στον χώρο της κρουαζιέρας.

«Οταν πέρυσι το καλοκαίρι δεν κατάφερα να βρω δουλειά εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τον χώρο, αποφάσισα να αναζητήσω εργασία στο εξωτερικό. Διάλεξα τη Γερμανία επειδή μιλώ πολύ καλά τα γερμανικά, καθώς έχω γεννηθεί στη Γερμανία και όταν ήμουν παιδί έζησα εκεί μερικά χρόνια. Στη Γερμανία βρήκα δουλειά σε ένα φωτογραφικό στούντιο. Αντικείμενο της εργασίας μου ήταν η οργάνωση παραγωγής των φωτογραφίσεων».

Οπως λέει η κυρία Σπάρου, οι συνθήκες εργασίας στη Γερμανία είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές στη χώρα μας. «Στη Γερμανία έχω όλα τα έξοδα μετακίνησης και όλες τις δαπάνες που έκανα για τη δουλειά μου καλυμμένες από τον εργοδότη. Κάτι τέτοιο σπανίως συμβαίνει στη χώρα μας. Επίσης οι απολαβές είναι υψηλότερες, αλλά και η σοβαρότητα στον χώρο εργασίας δεν έχει καμία σχέση με τις καταστάσεις που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους της Ελλάδας».

Η κυρία Σπάρου λέει ότι αν δεν ένιωθε το φάσμα της ανεργίας να την απειλεί δεν θα έπαιρνε τόσο εύκολα την απόφαση να εργαστεί στο εξωτερικό. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται στη χώρα μας για διακοπές και, όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα είναι για διακοπές και η Γερμανία για δουλειά».

Χρήσιμες συμβουλές για ανέργους

Μη χάνετε το κουράγιο και προσέξτε την ψυχολογία σας. Εχετε υπόψη ότι οι άνεργοι βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και στρες, καθώς επίσης αναφέρουν μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων υγείας (π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή πίεση, ζαλάδες και υπέρταση). Οι άνεργοι με τα μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα είναι συνήθως νέοι, κάτω των 40 ετών, χαμηλόμισθοι εργάτες.

Εγγραφείτε στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Εκτός από το επίδομα της ανεργίας ο ΟΑΕΔ προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επαφής με εργασιακό σύμβουλο που θα σας δώσει ίσως κάποιες λύσεις που δεν είχατε σκεφτεί.

Ο ΟΑΕΔ κατά καιρούς «τρέχει» διάφορα προγράμματα που επιδοτούν ανέργους για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ανοιχτό- δηλαδή δέχεται ακόμη αιτήσεις- ένα πρόγραμμα για άνεργες γυναίκες ηλικίας 22-64 ετών που κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου και στη Στερεά Ελλάδα και οι οποίες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά κυρίως σε καινοτόμους τομείς και στην πράσινη οικονομία. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του προγράμματος είναι 96 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε 4.000 ενδιαφερόμενες.

Κρατάτε συχνή επαφή με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα προγράμματα επιδοτήσεων.Εχετε υπόψη ότι για να μπείτε στα προγράμματα αυτά πρέπει να έχετε εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και να έχετε παρακολουθήσει ένα από τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που διοργανώνει ο Οργανισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

Επίσης έχετε υπόψη ότι, σύμφωνα με τον νέο επενδυτικό νόμο, η Πολιτεία επιδοτεί με μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου νέους επιχειρηματίες. Είναι μια σημαντική βοήθεια σε νέους επαγγελματίες που θέλουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ