Ελέγχους σε δώδεκα περιοχές της χώρας ξεκινούν οι «Ράμπο» της Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι χορηγούνται επιδόματα τυφλότητας σε μεγάλο αριθμό ατόμων. «Το περίεργο που διαπιστώσαμε στις περιοχές αυτές είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι μικρότερος απ’ αυτόν με τύφλωση. Συνήθως, όσοι παίρνουν επίδομα βαριάς αναπηρίας είναι περισσότεροι διότι πρόκειται για άθροισμα πολλών αναπηριών», διευκρινίζει παράγοντας του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας ξεκινούν, μετά από εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στην Άρτα, στα Γρεβενά, στην Άμφισσα, στη Φλώρινα, στη Σπάρτη, στα Σάμο, στη Χίο, στο Καρπενήσι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.{{{ moto }}}
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Άρτα επίδομα τυφλότητας λαμβάνουν 221 άτομα σε σύνολο 1.066 αναπήρων. Στο Ρέθυμνο, το σχετικό επίδομα παίρνουν 342 άτομα όταν οι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας είναι 375, ενώ στη Ζάκυνθο επίδομα τυφλότητας παίρνουν 625 άτομα. Εκεί, οι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας είναι μόλις 488.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλάζει το σύστημα χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά… λάθη από τις υγειονομικές επιτροπές κατά την απονομή τους. «Έχουν δοθεί ακόμη και διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας από την ίδια επιτροπή στο ίδιο άτομο», σημειώνει και αποκαλύπτει ότι πολλοί οι οποίοι δεν ήταν ανάπηροι έθεταν άλλους λόγους προκειμένου να πάρουν ποσοστό αναπηρίας 67%. «Για παράδειγμα, αρκετοί ζητούσαν από την επιτροπή να δώσει στο παιδί τους 67% προκειμένου να αλλάξει πανεπιστημιακή σχολή, και το έπαιρναν. Τόσο απλό…».