H πύλη ΕURΕS είναι η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα. Πιο απλά, πρόκειται για μια δικτυακή πύλη (eures. europa.eu) την οποία επισκέπτονται τόσο άτομα που αναζητούν εργασία όσο και εργοδότες που προσφέρουν εργασία, προερχόμενοι από όλη την Ευρώπη.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος δημιουργεί δωρεάν έναν λογαριασμό στο Μy ΕURΕS, την υπηρεσία της πύλης που αφορά εκείνους που αναζητούν εργασία. Εχοντας τον λογαριασμό αυτόν συντάσσει το βιογραφικό του το οποίο και αναρτάται online. Στο βιογραφικό αποκτούν αυτόματα πρόσβαση εργοδότες εγγεγραμμένοι στο ΕURΕS αλλά και σύμβουλοι του ΕURΕS, δουλειά των οποίων είναι να βοηθούν τους εργοδότες στην αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων. Επιπλέον οι σύμβουλοι παρέχουν και τις απαραίτητες πληροφορίες σε εκείνους που αναζητούν εργασία για πολλά πρακτικά, νομικά και διοικητικά θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Ακόμη, το ΕURΕS παρέχει στους ενδιαφερομένους μια βάση δεδομένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην οποία περιέχονται λεπτομέρειες για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εύρεση κατοικίας ή σχολείου, η φορολογία, το κόστος διαβίωσης, η υγεία, η κοινωνική νομοθεσία, η σύγκριση των προσόντων, καθώς και στοιχεία για τις τρέχουσες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανά χώρα, περιφέρεια και τομέα δραστηριότητας. Για να διευκολύνονται οι διαδικασίες ακόμη περισσότερο η ΕΕ σε συνεργασία με τη ΕURΕS οργανώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες Ημέρες Εργασίας σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Η σημαντικότερη είναι η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας των Βρυξελλών, που εφέτος γίνεται την 1η Οκτωβρίου.

Την ημέρα αυτή στις Βρυξέλλες οργανώνεται μια έκθεση με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας από όλη και σε όλη την Ευρώπη.

Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες ΜΟΝΟ εφόσον έχουν κενές θέσεις και ψάχνουν εργαζομένους να αναλάβουν άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν στο site της έκθεσης (jobdays.eu).

Το μόνο που χρειάζεται από εκεί και πέρα είναι να φέρουν μαζί τους αρκετά αντίτυπα του βιογραφικού τους. Οι εργοδότες συμφωνούν να συνομιλήσουν με υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ψάχνουν. Οι υποψήφιοι μάλιστα περνούν εκεί την πρώτη τους συνέντευξη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας προσελκύει ετησίως περισσότερους από 10.000 ενδιαφερομένους και έχει αποδειχθεί ως τώρα σημαντικά αποτελεσματική.

MΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ EURES
«Υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά εμπόδια»
Αλμπέρτο ντελ Βαλ Ισπανία, Γερμανία

O 31χρονος Ισπανός κ. Αλμπέρτο ντελ Βαλ είχε ήδη εργασιακή εμπειρία στον τομέα της συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων όταν αποφάσισε να αναζητήσει εργασία στη Γερμανία μέσω της υπηρεσίας ΕURΕS. «Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά εμπόδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ.Παρ΄ ότι είχα βοήθεια για τα πάντα,η γραφειοκρατία ήταν ανυπόφορη μερικές φορές» αναφέρει σχετικά. Εν τέλει προσελήφθη σε μια τεχνική εταιρεία του Σβέμπις Χαλ στη Βάδη- Βυρτεμβέργη και δηλώνει πλήρως εγκλιματισμένος στη νέα του εργασιακή και κοινωνική ζωή. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πήρα την απόφαση να έρθω εδώ. Πραγματικά πιστεύω ότι ανακάλυψα το δεύτερο σπίτι μου».

«Η καλύτερη απόφαση της ζωής μου»
Ανναμαρία Βανέκοβα Σλοβακία, Ουγγαρία

«Οσο περισσότερο μένω εδώ στην Ουγγαρία τόσο περισσότερο πείθομαι ότι το δίκτυο ΕURΕS είναι μια καταπληκτική πρωτοβουλία» λέει η 30χρονη κυρία Ανναμαρία Βανέκοβα από τη Σλοβακία. Η ίδια μέσω της υπηρεσίας ΕURΕS αναζήτησε εργασία στην Ουγγαρία στον τομέα του μάρκετινγκ και της οργάνωσης εκδηλώσεων και χαρακτηρίζει την εμπειρία της την καλύτερη απόφαση της ζωής της. «Ολοι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να συνεργαστούν με ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς, να μάθουν καινούργιες γλώσσες και να δοκιμάσουν τα όριά τους αν το επιθυμούν και πιστεύω ότι επωφελούμαι στο έπακρο από όλα αυτά» καταλήγει.

«Δοκιμάστε την εμπειρία»
Τρινιδάδ Κοστάνο Εστράδα Ισπανία, Τσεχία

Σύμφωνα με την 25χρονη Ισπανίδα κυρία Τρινιδάδ Κοστάνο Εστράδα, οι γλωσσικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος σε ξένη χώρα δεν πρέπει να τρομάζουν τους ενδιαφερομένους. «Ανησυχούσα πολύ για την προσαρμογή μου σε ένα νέο μέρος όπου μιλούν μια γλώσσα τελείως άγνωστη σε μένα και όπου τα αγγλικά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα,αλλά ανακάλυψα τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που με βοηθούν όσο μπορούν και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτό» αναφέρει η 25χρονη Ισπανίδα, η οποία βρήκε δουλειά ως καθηγήτρια ισπανικών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τσεχίας. «Η έλλειψη της οικογένειας και των φίλων είναι έντονη,αλλά ξέρω πως θα είναι εκεί όταν γυρίσω και ότιστο κάτω κάτω δεν εμφανίζονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Προτείνω σε όλους να δοκιμάσουν την εμπειρία» καταλήγει η ίδια.

Ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας στην ΕΕ

http://europa.eu/epso:

Δικτυακός τόπος προσλήψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πληροφορίες για ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.workpermit.com:

Θα βρείτε οδηγούς μετανάστευσης, υπηρεσίες αδειών εργασίας, υποδείγματα CV και άλλα σχετικά θέματα.

http://ec.europa.eu/youreurope:

Οδηγός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οποίος σας δίνει απαντήσεις σε πρακτικές ερωτήσεις για εργασία σε κάποια άλλη χώρα.

www.labourmobility.com:

Πρακτικές συμβουλές, οδηγοί, εργαλεία και τεστ για να ελέγξετε το επίπεδο των δεξιοτήτων σας για εκπατρισμό.

www.coe.int/Τ/Ε/Ηuman-Resources/jobs:

Ευκαιρίες απασχόλησης σε διεθνείς οργανισμούς.

http://ec.europa.eu/eures/index.jsp:

Πληροφορίες σχετικά με την ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό και τις συνθήκες διαβίωσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

www.anyworkanywhere.com:

Αγγελίες για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.idealist.org:

Θέσεις εργασίας στον μη κερδοσκοπικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλον τον κόσμο.

www.eurobrussels.com:

Ο ιστότοπος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εργασία στις Βρυξέλλες, σε θεσμικά όργανα της ΕΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

www.labourmobility.com:

Οδηγοί χωρών για πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τη νοοτροπία διαχείρισης και το «κυνήγι» της εργασίας σε περισσότερες από 40 χώρες.

www.jobpilot.com:

Ερευνήστε την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας στο Διαδίκτυο.

www.jobsabroad.com:

Αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για ανοικτές θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο.

www.monster.com:

Μηχανή αναζήτησης για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

www.iagora.com:

Θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση κατανεμημένες ανά περιοχή, κλάδο και ειδικότητα.

www.coe.int/Τ/Ε/Ηuman-Resources/jobs:

Θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Ιστότοποι για εργασία στην Κύπρο

www.mcw.gov.cy

www.pio.gov.cy

www.careerjet.com.cy

www.karierakypros.com

www.cyprusrecruiter.com

www.olx.com.cy

www.jobincyprus.com

www.careercy.com

www.jobs.justlanded.com/el/Cyprus


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ