Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γιάννη Ραγκούση, καθώς, όπως λένε, δεν ικανοποιήθηκαν βασικά τους αιτήματα με πρώτο από όλα την έκδοση των νέων αδειών με πληθυσμιακά κριτήρια.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών τόνισε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει κανονικά και καλούσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να στείλουν τις προτάσεις τους, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις δικές του προτάσεις.

Από την πλευρά τους, οι αυτοκινητιστές έθεσαν ως όρους τη διατήρηση της πληθυσμιακής αναλογίας των ταξί, τη διατήρηση των εδρών όπως είναι σήμερα, και απαίτησαν να μη παραχωρηθεί μεταφορικό έργο «στους προηγούμενους», εννοώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το προεδρείο του οποίου είχε συνάντηση με τον κ. Ραγκούση δύο ώρες νωρίτερα.

«Σήμερα ήρθαμε με διάθεση να βρούμε μια λύση με κεντρικούς άξονες τους όρους που μας είχαν δώσει τα μέλη μας για να σταματήσει η απεργία. Ο υπουργός έδειξε διάθεση για διάλογο, χωρίς όμως να δεσμευθεί σε τίποτα, βάζοντας μια προθεσμία διαλόγου δυσανάλογη του σοκ που έχει υποστεί ο κλάδος» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος.

«Ο υπουργός δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος» πρόσθεσε ο κ. Λυμπερόπουλος και κάλεσε τους συναδέλφους του να πορευθούν χωρίς ακρότητες και με σεβασμό προς τους πολίτες.

Αμέσως μετά το αδιέξοδο στη δίωρη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό, οι αυτοκινητιστές αντέδρασαν με μηχανοκίνητες πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ περίπου 50 ταξί προχώρησαν στις 8:00 το βράδυ σε συμβολική κατάληψη των Τεμπών, για ένα τέταρτο της ώρας.

Επίθεση ιδιοκτητών ταξί στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα, σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ περίπου 150 άτομα τα οποία προηγουμένως είχαν συμμετάσχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τους βανδαλισμούς καταδίκασε ο πρόεδρος του σωματείου των ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας: «Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία με συνθήματα. Προσωπικά βρισκόμουν στην κεφαλή της πορείας, δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε. Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς. Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Μίαρης.

Άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλεξαν αποτυπώματα από τα κατεστραμμένα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα ενώ αξιοποιούν μαρτυρίες των γειτόνων προκειμένου να εντοπίσουν τους αυτοκινητιστές που έκαναν τους βανδαλισμούς. «Η βία δεν φέρνει αποτέλεσμα» δήλωσε η γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Ανδρομάχη Δαγκλή.

Αντ. Σαμαράς: «Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα»
Το παρατεινόμενο αδιέξοδο έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, η οποία την Παρασκευή συνεχίστηκε σε επίπεδο «κορυφής» με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν αιχμές για την κινητοποίηση των αυτοκινητιστών.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του από την Άρτα, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ταξί να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα και καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά γιατί, όπως είπε, κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις.

«Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη στάση του μέχρι σήμερα κάλυψε αυτές τις κινητοποιήσεις, που είχαν και αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και, βέβαια, στον τουρισμό και τώρα επιδιώκει να απεκδυθεί των ευθυνών του» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για την άρση του αδιεξόδου.

«Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Καλώ, ταυτόχρονα, τους οδηγούς ταξί να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η απεργία συνεχίζεται κανονικά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Ευθύμιος Λυμπερόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση.

«Σήμερα ήρθαμε με διάθεση να βρούμε μια λύση με κεντρικούς άξονες τους όρους που μας είχαν δώσει τα μέλη μας για να σταματήσει η απεργία. Ο υπουργός έδειξε διάθεση για διάλογο χωρίς, όμως να δεσμευθεί σε τίποτα, βάζοντας μια προθεσμία διαλόγου δυσανάλογη του σοκ που έχει υποστεί ο κλάδος» δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι αυτοκινητιστές έθεσαν ως όρους στον κ. Ραγκούση τη διατήρηση της πληθυσμιακής αναλογίας των ταξί επί του αριθμού των κατοίκων, τη διατήρηση των εδρών, όπως είναι σήμερα και απαίτησαν να μη παραχωρηθεί μεταφορικό έργο «στους προηγούμενους», εννοώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το προεδρείο του οποίου είχε συνάντηση με τον κ. Ραγκούση δύο ώρες νωρίτερα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Πολιτεία «να πάψει να μας εκθέτει ότι υπάρχει’ μαύρο’ χρήμα στις αγοραπωλησίες αδειών» ζητώντας το νομικό ξεκαθάρισμα της διαδικασίας.

«Ο υπουργός δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος» είπε ο κ. Λυμπερόπουλος και κάλεσε τους συναδέλφους του να πορευθούν χωρίς ακρότητες και με σεβασμό προς τους πολίτες.

Απελευθέρωση του συνδιλκαλιστή Παναγιώτη Μαυρίκη ζητά το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ του συνδικαλιστή της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο των ταξί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας τους, Μαυρίκη Παναγιώτη, και «απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του».