Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ περνά η διαχείριση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, μετά την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας).

Aυτό ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.Ο τελευταίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι, αντί να επεκτείνει το θεσμό της δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών, προχωρά στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, με συνέπειες απρόβλεπτες για τη φοιτητική μέριμνα.

Απαντώντας, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι στόχος είναι οι διαθέσιμες υποδομές για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός για να δοθούν αυτές οι υπηρεσίες στους φοιτητές που πραγματικά τις χρειάζονται με βάση κριτήρια και κοινωνικά και οικονομικά και πληθυσμιακά.

Αναφερόμενη στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και στην επισήμανση του κ. Καραθανασόπουλου ότι στον Οργανισμό, που σήμερα απασχολεί 425 υπαλλήλους, υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού και εντούτοις επιτελεί σημαντικό έργο, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόδοση ενός οργανισμού δεν αποτιμάται από τον αριθμό των θέσεων των εργαζομένων αλλά από την αποτελεσματικότητα του.

«Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση του ΕΙΝ απέδωσε 2.400 δωμάτια τα οποία ήταν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή, πλούτος και περιουσία του ελληνικού λαού επί χρόνια χρησιμοποιούνταν με κάθε είδους πρόσχημα και δεν δινόταν σε αυτούς που την χρειάζονταν.

» Φέτος θα δοθούν άλλα 1.600 δωμάτια, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαχείριση με δεδομένα τα κατεστημένα και τις ιδεοληψίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους και που δεν αφήνουν αυτά τα δωμάτια να είναι προς χάριν των φοιτητών που σπουδάζουν κανονικά. »

Όπως εξήγησε η υπουργός, ο σχεδιασμός για τη στέγαση και τη σίτιση είναι η διαχείριση τους να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο, στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Ένα νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, θα θέτει τις προδιαγραφές για τη φοιτητική και μαθητική σίτιση και στέγαση, θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που αφορούν φοιτητές και σπουδαστές.

Αναφερόμενη επίσης στην περιουσία και τα κληροδοτήματα του ΕΙΝ, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι στη νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, θα ενταχθεί και η αξιοποίηση του ΕΙΝ, χωρίς όμως να διαταράσσονται οι δεσμεύσεις των κληροδοτημάτων.