από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

«Στοπ» στις δημόσιες προσευχές των Μουσουλμάνων

Το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ ανοίγουν για το Ραμαζάνι - συμφωνούν με το υπουργείο Παιδείας και οι οργανώσεις
«Στοπ» στις δημόσιες προσευχές των Μουσουλμάνων
Στιγμές απο τις περσινές δημόσιες προσευχές στο κέντρο της αθήνας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 
 
2  φωτογραφίες

Αθήνα 


Προσπάθεια να σταματήσουν οι δημόσιες προσευχές μουσουλμάνων στις πλατείες της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας καθώς και στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών καταβάλλουν οι αρχές. Στον σχεδιασμό γίνεται προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Αυγούστου όταν σε όλη τη χώρα χιλιάδες μουσουλμάνοι κατέκλυσαν κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων πόλεων όπως η πλατεία Κοτζιά και τα προπύλαια του Πανεπιστημίου και προσευχήθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στη Μέκκα.

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούνται όλες «οι οργανώσεις και τα σωματεία που το επιθυμούν» να ζητήσουν άδεια προκειμένου να τελέσουν την προσευχή λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού σε δύο μεγάλα στάδια της Αθήνας: το Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ. Το μεσημέρι της Τρίτης μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος κ. Ναίμ Ελγνατούρ, ο οποίος πέρυσι πρωτοστάτησε στις δημόσιες τελετές προσευχής ζήτησε απο το υπουργείο να του δοθεί άδεια προσευχής στο ΟΑΚΑ.

«Πέρυσι αποφασίσαμε να προσευχηθούμε δημόσια επειδή δεν έχουμε τζαμί και γιατί οι επιτελείς του ΟΑΚΑ μας ζήτησαν 1.800 ευρώ για να μας παραχωρηθεί το στάδιο στο οποίο κάθε χρόνο προσευχόμασταν στο παρελθόν»
δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος προσθέτει οτι «οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα είναι φτωχοί και δεν μπορούν να πληρώνουν για να προσεύχονται».

Σε ΟΑΚΑ και Ειρήνης και Φιλίας

«Η προσευχή μας στο ΟΑΚΑ θα γίνει σε όλες τις γλώσσες. Ολοι οι μουσουλμάνοι προσευχόμαστε αρχικά στα αραβικά και στη συνέχεια ο λόγος της προσευχής θα γίνει στη γλώσσα του καθενός»
λέει ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος κατάγεται απο την Αίγυπτο, μετανάστευσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 και η γυναίκα του είναι Ελληνίδα.

«Υπάρχουν, δηλώνει, άνθρωποι που προέρχονται απο τις αφρικανικές ή ασιατικές χώρες και θέλουν να ακούν τη μετάφραση του Κορανίου στη γλωσσά τους»
. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο ΟΑΚΑ θα σπεύσουν Αιγύπτιοι, Κούρδοι, Αλβανοί, Αφρικανοί απ' όλες τις χώρες, Ιρανοί και Αφγανοί. Μάλιστα δηλώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει και τους μετανάστες που έχουν έρθει από το Μπανγκλαντές και συνήθως προσεύχονται στην πλατεία Κουμουνδούρου να βρίσκονται στο ΟΑΚΑ μαζί με τη Ενωση Μουσουλμάνων.

«Δεν πρέπει να προκληθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια της γιορτής. Η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα και πρέπει να σεβαστούμε την κατάσταση»
λέει ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος έχει καλέσει τρεις Ιμάμηδες από το εξωτερικό στην Ελλάδα για την τέλεση των προσευχών.

Ομως τα τελευταία χρόνια όποτε οι μουσουλμάνοι προσεύχονται παρατηρείται μια περίεργη διάσπαση: οι μεν αραβικής καταγωγής συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο ΟΑΚΑ και σε περιοχές όπως η πλατεία Κοτζιά, οι δε Ασιάτες με τη συμμετοχή των οργανώσεων κυρίως από το Πακιστάν έσπευδαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο Μονοβάρ Αχμέτ - μέλος της Πακιστανικής κοινότητας της Αθήνας, κατά το παρελθόν προσευχήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Εφέτος, προσθέτει, ορισμένοι θα πάνε στάδιο και άλλοι σε τζαμιά». Απαντώντας σε όλους όσοι αντιδρούν στις δημόσιες προσευχές δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρχουν τζαμιά παντού για να μπορούμε οι μουσουλμάνοι να προσευχόμαστε για να μην ενοχλούμε τον κόσμο». Και αποδίδει τους διαφορετικούς χώρους προσευχής μεταξύ αραβόφωνων και Ασιατών στο ωράριο που ακολουθούν για τη μέτρηση της σελήνης, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο εορτασμό του Ραμαζανιού.

Οι Πακιστανοί στο ΣΕΦ

Ο κ. Τζαμίλ Σαγιάντ πρόεδρος του Συνδέσμου Πακιστάν - Ελλάδος και δημοσιογράφος δηλώνει οτι «η Πακιστανική πρεσβεία τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει την άδεια για την τέλεση της προσευχής το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί προσευχηθήκαμε και πέρυσι. Και όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος εκφράζω την κάθετη διαφωνία μου στις δημόσιες προσευχές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές. Είμαι 42 χρόνια στην Ελλάδα αυτό που θέλουμε είναι να προσευχόμαστε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προκαλούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουμε».

Κατά τον κ. Σαγιάντ πάντα μαζί με τους Πακιστανούς προσεύχονται και μουσουλμάνοι από τις αραβικές χώρες αλλά κυρίως οι Αφγανοί και οι Μπαγκλεντεσιανοί. Και τονίζει οτι οι ιμάμηδες που θα τελέσουν τις προσευχές είναι πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα επί χρόνια.

Κατά της προσευχής μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους τάσσεται ο Αχμάντ Ελντιν επικεφαλής του Συλλόγου μουσουλμάνων ο «Πτολεμαίος» που διαθέτει τζαμί στο Μεταξουργείο. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τους Μουσουλμάνους να βγαίνουν δημόσια σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους για προσευχή. Και αυτό γιατί έχουμε 100 χώρους προσευχής στους οποίους μπορούμε να μαζευτούμε και να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, τόσο τα θρησκευτικά όσο και τα εορταστικά » λέει χαρακτηριστικά.

Γεννημένος στην Ελλάδα και με μητέρα ελληνίδα ο κ. Ελντίν επισημαίνει χαρακτηριστικά: «ζούμε σε μια μη Ισλαμική χώρα και ο καθένας μη Μουσουλμάνος δεν είναι υποχρεωμένος να μας βλέπει να του κλείνουμε τον δρόμο και να προκαλούμε την αποστροφή του. Ετσι πληγώνουμε την εικόνα μας και κυρίως την εικόνα του Ισλάμ. Είναι σωστό για έναν Μουσουλμάνο να τον βλέπει ο άλλος να προσεύχεται στα πεζοδρόμια και στους δρόμους; Αναλογίζονται καθόλου αυτά τα άτομα τι εικόνα δίνουν προς τα έξω; Σαν Μουσουλμάνοι οφείλουμε να κάνουμε σωστή ενημέρωση στον συμπατριώτη μας ή στον συνάνθρωπό μας, αυτή είναι η προτεραιότητα και όχι να διοχετεύουμε άσκοπα την ενέργεια μας. Αν το κράτος θέλει και μας παραχωρεί έναν χώρο που θα υποδείξει αυτό είναι καλό, από την άλλη αν όχι, τότε δεν έχουμε πρόβλημα μιας και υπάρχουν αρκετοί χώροι».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Προσοχη στους συντροφους σας! | 28/07/2011 05:04
  Μην ξεχασουν κανα συντροφο που τους εχει ξεμεινει απο καποια αναβαλλομενη τρομοκρατικη επιθεση, και την κανει σε καποιο απο τα σταδια, και μετα κατηγορουν τους ρατσιστες και τη Νορβηγια για την δικια τους απροσεξια...
  Τρομοκρατης
  απάντηση140
   
   
  Εντοπισμος λαθρομεταναστων | 28/07/2011 05:02
  Αν στην εισοδο των σταδιων, στο χωρο ελεγχου εισιτηριων, ζητανε τις αδειες παραμονης, τοτε θα μπορεσουμε να εντοπισουμε και να απελασουμε τους λαθρομεταναστες. Απο την αλλη, αν γινοταν αυτο και τελικα εμπαιναν μονο οι νομιμοι, θα αρκουσε το γηπεδο της γειτονιας μου και οχι 2 ολοκληρα σταδια...
  Εθνικιστης
  απάντηση140
   
   
  Και τι θα απογίνει η παλιά και όμορφη πολυπολιτισμική μας Αθήνα; | 28/07/2011 00:25
  Σε λίγο θα κυνηγήσουν και τους γραφικούς Πακιστανούς και Αφρικανούς μικροπωλητές που γυρίζουν τον κόσμο ολόκληρο για να μας φέρουν την επώνυμη πραμάτεια τους στην Αθήνα. Προχθές διάβασα να κατηγορούνε ακόμα και τις κοπέλες στα πεζοδρόμια γύρω από τη Ομόνοια που εμπλούτισαν την πληκτική μας πόλη με τον αισθησιασμό της Ανατολής. Αμ τους παράλυτους, τους συμπολίτες μας με τα καμένα πρόσωπα, τα ακρωτηριασμένα σώματα στην Ερμού και έξω από τις εκκλησιές, τα μικράκια με τον μπαγλαμά να τραγουδάνε τουρκοελληνικά τραγούδια με την χαριτωμένη τους προφορά. Λέτε να απαγορεύσουν και στους αγωνιστές του ΠΑΜΕ να κάνουν κατάληψη στην Ακρόπολη και να κρεμάνε τα πανό τους από τον Παρθενώνα, και να εκφράζουν τις κοινωνικές τους ευαισθησίες; Θεέ μου θα γίνει η Αθήνα μας μουντή και πληκτική…φοβάμαι ακόμα και να το φανταστώ… σαν Παρίσι. Πολύ φοβάμαι ότι θα μας ζητήσουνε να φύγει και το τουρκοπάζαρο από το μοναστηράκι. Ότι…θα ρίξουν κάτω και τα τελευταία παραπήγματα με τις τσίγκινες οροφές αντίκες. Οι Ευρωπαίοι θα έρχονται εδώ και θα νομίζουν ότι είμαστε και εμείς σαν αυτούς. Ευρωπαίοι! Λυπάμαι να παραδεχτώ ότι η Αθήνα της προόδου και της πολυπολιτισμικότητας κινδυνεύει να μην υπάρχει πια. Νομίζω ότι η πανέμορφη μας Αθήνα θα γίνει μια πόλη όμορφη μόνο για τους Ελληναράδες. Και νομίζεται ότι αυτοί οι μανιακοί οι Ελληναράδες με τα μπλε ριγέ πανιά, θα σταματήσουνε εδώ; Σίγουρα όχι. Μπορεί ακόμα και να απαγορεύσουν τους μιναρέδες. Να προσπαθήσουν να δώσουν στην πόλη ένα δικό της ύφος…Αθηναϊκό…μπλιαχ…Ελληνικό! Ταμπέλες στα Ελληνικά! Πάει το όνειρο ενός κόσμου ίδιου. Η ομορφιά του να μπαίνεις στο αεροπλάνο στην Αθήνα και να βγαίνεις στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Κάϊρο και να βλέπεις το ίδιο σκηνικό, δεν θα υπάρξει ποτέ. Η σοφία της μοναδικής συνταγής, της πιο εύγευστης, που θα την τρώγαμε τρεις φορές την μέρα, κάθε μέρα, για πάντα, δεν θα υπάρξει ποτέ.
  Φώτης
  απάντηση120
   
   
  ουτως η αλλως (ετσι κι αλλιως ) μετραει η αισθητικη ; | 27/07/2011 22:36
  οπως ειναι η κατασταση ( με τα αντισκηνα ), τις τσιχλες κολλημενες στις πλακες των πεζοδρομιων , την βρωμια και τα ουρα που μυριζουν οι διερχομενοι και με ενα σωρο πλανοδιους και πατωντας πανω σε υπνοσακκους απο ξενυχτιδες ( το περιεργο ειναι οτι δεν αφυπνιζεται η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ των πολιτων , για την καθαριοτητα των αλλοτε λαμπρων κτηριων , (βιβλιοθηκης , πανεπιστημιου, ακαδημιας ) και ιστορικης πλατειας ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ κλπ ) ( ου πολλοι σοφοι , ου πολλοι δυνατοι , ου πολλοι ευγενεις και με ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ . οπως ειναι λοιπον η κατασταση που να ακουμπισεις και που να σταθεις. αρχοντες και πολιτες ξυπνηστε και διατηρειστε την πολη καθαρη πριν σας καταπιει.
  antonios valagkoutis
  απάντηση30
   
   
  ΝΑΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ | 27/07/2011 17:59
  Αναμένω εναγωνίως αντιδράσεις του τύπου "Μα πώς είναι δυνατόν να παραδίδουν ναούς του αθλητικού ιδεώδους" σε αλλοθρήσκους;". Ο,τι και να πιστεύει κανείς, τουλάχιστον δεν θα δούμε τα αίσχη στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι "αγνοί φίλαθλοι".
  Smokedeel
  απάντηση4737
   
-