Στα δικαστήρια κατά μεταφορέων κι επαγγελματιών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια προσφεύγει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, δηλαδή η κοινοπραξία που λειτουργεί την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ράχες Φθιώτιδας- Κλειδί Ημαθίας.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έως το τέλος του μηνός, θα έχει καταθέσει 15 αγωγές σε Λάρισα, Λαμία, Βόλο, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και Χαλκίδα κατά εταιρειών κι επαγγελματιών, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλλουν διόδια.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η φθορά που προκαλούν τα βαρέα οχήματα στο οδόστρωμα είναι υπερπολλαπλάσια των ΙΧ, δημιουργώντας υψηλά κόστη συντήρησης.

Επίσης, ήδη, έχουν κατατεθεί πέντε μηνύσεις κατά οδηγών βαρέων οχημάτων οι οποίοι διασχίζουν τις λωρίδες των σταθμών διοδίων με πολύ υψηλή ταχύτητα, σπάζοντας τις μπάρες και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ζωή των υπαλλήλων.
Συνολικά, πάντως, η εταιρεία έχει στείλει 350 εξώδικες δηλώσεις σε παραβάτες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και «βαρύγδουπα» ονόματα εταιρειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, εάν αρνηθούν να καταβάλουν τα χρήματα, το πρόστιμο προσαυξάνεται στο 20πλάσιο. Ετσι, οι συνολικές οφειλές των εταιρειών στην κοινοπραξία κυμαίνονται πλέον σε κάποια εκατομμύρια!

Επίσης, η κοινοπραξία αναφέρει ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες καταβάλουν κανονικά τα διόδια και κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μετακυλίουν μεν τα μεταφορικά κόστη στην τελική αξία του προϊοντος, όμως καρπώνονται τη διαφορά από τα διόδια που δεν πληρώνουν.
Ακόμη, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει ατονίσει και οι περισσότεροι οδηγοί πλέον πληρώνουν κανονικά. Σύμφωνα με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η χρέωση του διοδίου ανά χιλιόμετρο για τα βαρέα οχήματα (χωρίς ΦΠΑ), είναι μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.