Στα «σκαριά» βρίσκεται η θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων. Σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν 11.200 φαρμακευτικά σκευάσματα υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν συγκεκριμένους όρους που θα θέσει ηγεσία του υπουργείου. Ένας εξ αυτόν είναι ότι οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία το σύνολο της διαφοράς που θα προκύψει από την τιμή αναφοράς και την τιμή του φαρμάκου. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι ανεξάρτητο από την εφαρμογή του rebate σε ποσοστό 4%.
Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, τον υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη τον γενικό γραμματέα κ. Αντ. Δημόπουλο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντα, στη λίστα φαρμάκων μπορούν να ενταχθούν όλα τα φάρμακα πλην αυτών που έχουν ήδη μπει στην αρνητική λίστα (500 σκευάσματα) και άλλων 400 που ανήκουν σε άλλη κατηγορία αυτή των λεγόμενων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας διευκρίνισαν ότι το μέτρο αυτό μέτρο αφορά λίγα φάρμακα, καθώς και ότι η τιμή των φθηνών φαρμάκων (έως 15 ευρώ) δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι φοβούνται πιθανή μη ένταξη φαρμάκων στη λίστα.
Την προσεχή εβδομάδα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θα επικοινωνήσουν με τους υπευθύνους των φαρμακευτικών εταιρειών για την ένταξη των φαρμάκων τους στη λίστα (η λίστα που αφορά την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο). Η λίστα αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου δύο εβδομάδες.
Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί σε 130 ο αριθμός των ακριβών φαρμάκων (σσ σήμερα είναι 89) που χορηγούνται στους ασθενείς χωρίς συμμετοχή.
Αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων
Οι παραπάνω ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών. Όπως δήλωσε προς Το Βήμα ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζής, η θετική λίστα φαρμάκων αποτελεί άλλο ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που συμπιέζει περαιτέρω τις ήδη πολύ χαμηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

«Να θυμίσω ότι τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί από την Πολιτεία, χωρίς καν την επίπτωση της θετικής λίστας που ανακοινώθηκε σήμερα, φέρνουν την Φαρμακευτική Δημόσια δαπάνη για το 2011 και το 2012 χαμηλά, στα επίπεδα των στόχων του Μνημονίου. Να θυμίσω επίσης ότι ήδη υπάρχουν σε λειτουργία 3 λίστες, η αρνητική, η ΜΗΣΥΦΑ και η 3816 των σοβαρών παθήσεων, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει.

Επιπρόσθετα, ο κ. Φρουζής τονίζει ότι τα κριτήρια αυτά δεν ανταμείβουν καθόλου την καινοτομία αγνοώντας τις στιβαρές φαρμακοοικονομικές μελέτες που συνοδεύουν τα καινοτόμα προϊόντα, μελέτες που όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αξιολογούν και αυτό αντανακλάται σε υψηλότερη τιμή. «Για άλλη μία φορά», προσθέτει, «πλήττονται οι υγιείς ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, και υπονομεύεται η προσπάθεια περαιτέρω προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και έρευνα καθώς και την απασχόληση στην χώρα μας».