Ο Αντρέας, μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta επέστρεψε, μετά από περιπλανήσεις δύο εβδομάδων, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών της οργάνωσης «Αρχέλων» στη Γλυφάδα Αττικής. Τυχερός μέσα στην ατυχία του, εντοπίστηκε από μια παρέα με φουσκωτό, κάπου μεταξύ Υδρας και Πελοποννήσου, την ώρα που προσπαθούσε ανεπιτυχώς και εναγωνίως να καταδυθεί.
Το πλήρωμα του σκάφους πλησίασε το τραυματισμένο ζώο και παρατήρησε μια σφραγίδα στο πόδι του η οποία δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε τραυματιστεί και είχε απελευθερωθεί από τους επιστήμονες της «Αρχέλων». Ο Ανδρέας είχε βρεθεί για πρώτη φορά τραυματισμένος στο κεφάλι το 2010 και είχε παραμείνει έναν χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης. Πριν από δύο εβδομάδες απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, στο οποίο όμως, όπως φάνηκε, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί.
Μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις με το λιμεναρχείο Ερμιόνης, το πλήρωμα του φουσκωτού κατάφερε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της οργάνωσης, ο οποίος έδωσε τηλεφωνικώς τις απαραίτητες οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες και την ασφαλή μεταφορά της χελώνας. Η βάρους 55 κιλών χελώνα μεταφέρθηκε στην Υδρα όπου με τη βοήθεια των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και κατοίκων του νησιού μεταφορτώθηκε στο πρώτο ιπτάμενο δελφίνι της Hellenic Seaways για Πειραιά από όπου παρελήφθη από την «ΑΡΧΕΛΩΝ» και έκτοτε βρίσκεται υπό την προστασία και παρακολούθησή της.
Οι επιστήμονες της οργάνωσης δεν εντόπισαν κάποια εξωτερική κακοποίηση του ζώου. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα την υποβάλλουν σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να καταδυθεί.
Σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης βρίσκονται 28 χελώνες. «Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 50 χελώνες στέλνονται στο Κέντρο από όλη την Ελλάδα», όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης κ. Παύλος Τσάρος. Οι συχνότερες αιτίες τραυματισμών είναι η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, η πρόσκρουση σε ταχύπλοα, η κατάποση πλαστικών υλικών τα οποία συγχέουν με τροφή και σπανιότερα ο σκόπιμος τραυματισμός τους από ψαράδες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασυνείδητων ψαράδων είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των αλιέων που ενδιαφέρονται και στέλνουν άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης τα τραυματισμένα ζώα μόλις τα εντοπίσουν. Από τις χελώνες που νοσηλεύονται στο Κέντρο μόνο οι μισές καταφέρνουν τελικά, μετά από την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Χελώνες στην Ελλάδα
Από τα επτά είδη θαλασσίων χελωνών του πλανήτη, μόνο τρία συχνάζουν στη Μεσόγειο: Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea. Από αυτά, μόνο η καρέτα επιλέγει την Ελλάδα για να γεννήσει τα αυγά της. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας βρίσκονται στη Ζάκυνθο (ο κόλπος του Λαγανά), στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, κόλπος Λακωνικού και Κορώνη) και στην Κρήτη (Ρέθυμνο, κόλποι Χανίων και Μεσσαράς). Οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλιών στον κόσμο _ μόνο στα Σεκάνια φθάνει τις 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο.

Οδηγίες για τις τραυματισμένες χελώνες
– Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ασφαλές μέρος μακριά από κόσμο και θόρυβο.
– Τη σηκώνουμε πάντα από το καβούκι. Ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι.
– Αν είναι μεγάλο ζώο και πρέπει να μεταφερθεί από δύο άτομα, τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
– Ακουμπάμε το ζώο προσεκτικά φροντίζοντας να μην διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
– Φροντίζουμε να βρίσκεται σε προφυλαγμένο και περιορισμένο χώρο, μακριά από ρεύματα και αέρα. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται, ιδιαίτερα τα τραύματά του, με ένα υγρό ύφασμα.
Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό. Ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη δεν επιτρέπεται διότι μπορεί να πνιγεί.
– Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθούμε να τραβήξουμε αγκίστρι ή πετονιά που εξέχει από το στόμα ή την ουρά.
– Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για σήματα αναγνώρισης και καλούμε τον αριθμό του δικτύου διάσωσης στο 210 8944444.