Το «πράσινο φως» πήρε από το υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και πλέον το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει «αγώνα δρόμου» για την ψήφισή του ως το τέλος Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιστορικών διαστάσεων» τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο παρουσίασε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε επίσης για ριζική μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι «προχωράμε στην υλοποίησή της και περιμένουμε προτάσεις από τους φορείς της εκπαίδευσης και όχι μόνο».
Οπως είπε η υπουργός, ο γενικός στόχος της αλλαγής είναι η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της μάθησης. Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάταξη που «προάγει» την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια σε νέο «υπέρ-όργανο» που θα συνδέσει άμεσα την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, «η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (που συνιστά μετεξέλιξη της ΑΔΙΠ) αναλαμβάνει εισηγητικό ρόλο στη χρηματοδότηση, λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τη διαφάνεια των οικονομικών και επιστημονικών στοιχείων καθώς και τον έλεγχο της ποιότητας αλλά και την πιστοποίηση. Η ίδια Αρχή αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των ιδρυμάτων».

Οι πανεπιστημιακοί
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των πανεπιστημίων υπόσχονται «θερμό Φθινόπωρο» στο υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που αναμένουν να λάβουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο μέσα στον Ιούλιο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν.
Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει μέσα στον Αύγουστο το νομοσχέδιο προς ψήφιση, ως γραμμή αμύνης της ενόψει του ανοίγματος της εκπαιδευτικής χρονιάς τον προσεχή Σεπτέμβριο και προκειμένου να μην υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια.