Νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ή την συγχώνευσή του με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο «Ερυθρός Σταυρός», έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος. Την σχετική τροπολογία κοινοποίησε στους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση επιλύονται τα νομικής φύσης ζητήματα τα οποία προέκυψαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν». Έτσι δύνεται η δυνατότητα στο ίδρυμα να «πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία συμπεριλαμβανομένου και του νοσηλευτικού ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε το δίλλημα «ή λουκέτο ή πώληση», κάνοντας λόγο για λύση-μονόδρομο, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που απέρριψε την συγχώνευση του «Ερρίκος Ντυνάν» με το μαιευτήριο «Γαία» συμφερόντων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ενώ επιπλέον σημείωσε ότι δεν μπορεί να αγοραστεί από το Δημόσιο και το ΕΣΥ λόγω έλλειψης χρημάτων. Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, εξάλλου, «το Κοινωφελές Ίδρυμα ΄΄Ερρίκος Ντυνάν΄΄ δύναται να διασυνδεθεί με το ΓΝ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και να διαθέτει διοικητικό συμβούλιο ως ενιαίο ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης, με τα παραπάνω «αποσαφηνίζεται η δυνατότητα του Ιδρύματος να διαχειρίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία σύμφωνα με τις ανάγκες του, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την εξυπηρέτηση των σκοπών του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τροπολογία συνοδεύει ενημερωτικό έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζο, ο οποίος κατ’ εντολή του κ. Λοβέρδου είχε τις σχετικές επαφές με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και ο οποίος αναφέρει ότι «θα επανέλθουμε με πρόταση και για το Γενικό Νοσοκομείο ΄΄Ασκληπιείο Βούλας΄΄», κάτι ωστόσο για το οποίο δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις στην επιτροπή της Βουλής.