από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τρίχρονο πτυχίο

Πως συγκροτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης
Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τρίχρονο πτυχίο
Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια (δηλαδή με την συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο.

Οι βασικές αρχές του νέου Νόμου παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠαΣοΚ από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Από βουλευτές του ΚΤΕ του ΠαΣοΚ ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Ο βουλευτής και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ σε βάρος των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Οπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα δίνει διορία 12 μηνών από την στιγμή που θα ψηφιστεί στους πρυτάνεις των ΑΕΙ για να τον εφαρμόσουν. Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα τους αντικαταστήσουν, αλλιώς η χρηματοδότηση τους κόβεται...

Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τον τριετή προπτυχιακό κύκλο στα πανεπιστήμια της χώρας (σήμερα τα πανεπιστημιακά πτυχία δίνονται μετά από 4 χρόνια φοίτησης, εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 χρόνια). Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ τόνισε ακόμη ότι το νέο Συμβούλιο Διοίκησης που προτείνεται από το Νόμο συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα Ιδρύματα που σήμερα είναι κατανεμημένες μεταξύ των οργάνων διοίκησης του.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και η βουλευτής κυρία Εύα Καϊλή η οποία στάθηκε κυρίως στο θέμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και σε διατάξεις του που χαρακτηρίστηκαν ως αντισυνταγματικές με το επιχείρημα ότι θίγουν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους. Πάντως, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ότι όλα τα θέματα συνταγματικότητας του Νόμου έχουν λυθεί καθώς έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με συνταγματολόγους και νομικούς συμβούλους του Υπουργείου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε πάντως και στις νέες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι με το νέο Νόμο «θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες». Είπε ότι θα δίνει δυνατότητα στις διοικήσεις των ΑΕΙ να διαφυλάξουν την διακίνηση των ιδεών όπως κρίνουν καλύτερα.

Οπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», στο νέο Νόμο απλά δεν θα υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο, έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί.

Συγκεκριμένα με τον νέο Νόμο:

- Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
- Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.
- Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
- «Συμβόλαια» θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους
- Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)
- Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
- Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
- Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
- Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
- Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΕΙ: Αντιδράσεις για τη Διακήρυξη της Μπολόνια 
ΑΕΙ: Από το Υπουργικό περνάει την Πέμπτη ο νέος νόμος-πλαίσιο 
Γ. Παπανδρέου : «Ούτε μέρα για χάσιμο» 
Πράσινο φως για την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ στο άτυπο υπουργικό 
 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ωραία | 01/09/2011 13:03
  ωραία τα λέει! μου αρέσει γιατί άντε πολύ την έχουν δει στα πανεπιστήμια μας! μπορεί να διώξει και τα κόμματα? δεν έχουν καμία δουλεία στα πανεπιστήμια!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση52
   
   
  Ναι, καλά... | 31/08/2011 00:29
  1) Ο χρόνος και το έτος είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. 2) Είναι απολύτως αποδεκτό να πεις "τρίχρονο πτυχίο", όπως και "τρίχρονο πρόγραμμα", "πολύχρονη εξάσκηση" κλπ. Anyway... Δεν έχω πρόβλημα με το τρίχρονο πτυχίο καθεαυτό. Στη σχολή μου (βιολογικό) πολλά μαθήματα αλληλεπικαλύπτονται και μαθαίνουμε διάφορες άχρηστες λεπτομέρειες. Αυτό που με απασχολεί είναι αν θα οργανώσουν την ύλη με το σωστό τρόπο (έχω τις επιφυλάξεις μου). Κανένας δε σχολίασε την κατάργηση του ασύλου; Ο-0
  ανώνυμος
  απάντηση30
   
   
  Επιτέλους | 02/07/2011 03:17
  Πραγματικά, επιτέλους! Καιρός ήταν!
  Αλέξανδρος
  απάντηση32
   
   
  Γιατι ΝΠΙΔ | 01/07/2011 12:12
  Τα χρήματα του κάθε Πανεπιστημίου θα τα διαχειρίζεται ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχουν οι στοιχειώδεις διασφαλίσεις ακαδημαϊκής του λειτουργίας. Αυτός ο λογαριασμός θα διαχειρίζεται και όλα τα κονδύλια για την έρευνα. Πρώτη προβληματική. Ποιός διασφαλίζει τη μη κερδοσκοπική του λειτουρία; Δεύτερη προβληματική. Προφανώς τα χρήματα που θα δίδονται για την έρευνα θα υπόκεινται συνολικά σε μια ανάλυση κόστους - οφέλους. Με ποιά όμως κριτήρια; Φυσικά με τα κριτήρια της οικονομικής απόδοσης. Και ποιά είναι η οικονομική απόδοση από μια έρευνα για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μια βιομηχανική ζώνη; Καμία. Το αντίθετο. Θα είναι οικονομικά αποδοτική όμως η έρευνα που θα δικαιολογούσε τη μη καταστροφή του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Έρευνα που θα είχε χρηματοδοτήσει μια βιομηχανία. Προσπαθώ να δείξω δύο πράγματα με το παραπάνω παράδειγμα. Πρώτον τα αντικείμενα της έρευνας δεν θα επιλέγονται με ακαδημαϊκά κριτήρια. Δεύτερον τα αποτελέσματά τους θα είναι προαποφασισμένα - ψευδή. Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να έχει το αποτέλεσμα της έρενας που θέλει - θα μπορεί να το αγοράσει. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στις έρευνες για την επικινδυνότητα της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Ο νόμος πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων δεν αφορά μόνο την μικρή κοινότητα των ακαδημαϊκών πολιτών. Αφορά όλους τους πολίτες - χρήστες των αποτελεσμάτων της έρευνας. Θα αναφερθώ πάλι σε ένα παράδειγμα και θα προσπαθήσω να το αναλύσω εκλαϊκευμένα. Έστω ότι μια ερευνητική ομάδα αναλαμβάνει να παρασκευάσει ένα φάρμακο κατά του καρκίνου. Το παρασκευάζει , το δοκιμάζει και είναι έτοιμο προς διάθεση. Προσέξτε εδώ. Το παραπάνω ΝΠΙΔ και οι ερευνητές θα έχουν υπογράψει μια σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία που χρηματοδότησε την έρευνα ότι τα αποτελέσματά της θα έχουν ιδιοκτησία και φυσικά θα είναι μυστικά. Το φάρμακο θα είναι για λίγους.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  Ase to fasistario sta pavepistnmia to 3eroume, oso pio makria toso kallitera | 29/06/2011 23:26
  "Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα." Edw 0a klayouv mavoules. EIte 0a giveis to tsiraki tou magaloka0ngntn va tou kaveis oln tn xamalnka gia va pngaivei autos ta3eidakia, n dev mpaiveis sta paper kai dev exeis va dei3eis tipota. Kai fusika o magaloka0ngntns 0a exei arketa tetoia tsirakia kai 0a givetai polemos ka0e mera pio 0a bgei pio pavw va parei tnv proagwgn. Re nln0ioi auta isxuouv se alles xwres me alln koultoura. Stnv Iapwvia o megaloka0ngntns dev exei polla tsirakia, exei movo eva kai kavovizei pws 0a parei tn 0esn tou otav autos 0a parei suvta3n, uparxouv kai mikroteroi sav lektores alla afou to tsiraki dialex0nke (o epikouros) dev xreiazomaste fasaries. O magaloka0ngntns frovtizei oi lektores va pav se alla pavepistnmia opou exouv duvatotnta e3eli3ns. Kai stnv Amerikn otav eisai epikouros eisai eleu0ueros va kaveis tnv ereuva sou kai oxi to tsiraki kapoiou megaloka0ngntn. Epomevws gia va isxusei auto to sustnma 0eleis eite a3ioprepeia (Iapwvia) eite ave3artnsia (Amerikoi). Ta exoume auta? Tnv tufla mas tnv kakia exoume, exoume movo megaloka0ngntades kai tsirakia. Teleiwses to didaktoriko, arketa se ekmetaleutnkav me mis0o peivas n amis0o akomn, mazeuta kai dromo apo tnv Ellada, pou? opou kai va pas tetoiv ka0ngntiko fasismo dev prokeitai va breis pou0eva. Epomevws to prwto stadio eivai: e3w oloi oi megaloka0ngntades kai as dwsouv e3etaseis va 3avaparouv tis 0eseis tous kai meta blepoume.
  petros lenas
  απάντηση00
   
   
   
  ; | 29/06/2011 16:21
  τριχρονο πτυχιο;;; θελουν να ξεπετάξουν τους φοιτητες εξω απο τα πανεπιστημια μια ωρα αρχυτερα για να μην τους πληρώνουν τα συγγράμματα κτλ;; προσωπικα, ως φοιτητρια της νομικης θεωρώ οτι τα 4 χρόνια δεν αρκουν!
  20χρονη απελπισμένη
  απάντηση61
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  credits? | 29/06/2011 15:54
  Credit ειναι μοναδα πιστωσης συνεπως στο μελλον θα χρεωνεται η καθε μοναδα με καποια τιμη Ευρώ ανα credit. Επομενως το Ελληνικο Πανεπιστημιο γινεται οπως , θυμαμαι, στο εξωτερικο που για 4 χρονια σπουδων πρεπει να συμπληρωσεις 124 credits (στην δικη μου περιπτωση) η δε κατανομη τους ανα ετος εξαρταται απο την μαθησιακη δεινότητα του καθε σπουδαστή ( μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και καλοκαιρινα μαθηματα) που σημαινει οτι το φοιτητικο ετος δηλ. 2 semesters να μειωνεται. Business as usual δηλαδη , φυσικα η καθε σχολη θα χρεωνει το καθε credit συμφωνα με την διεθνη της θεση στον κοσμο των Πανεπιστημιων η την αξιολογηση που εχει δεχθει (αλλο ειναι να φοιτεις στο Harvard και αλλο σε State College)
  Γιωργος
  απάντηση00
   
   
   
  Για το Δημήτρη από το Βανκούβερ | 29/06/2011 15:08
  Επειδή είστε προφανώς απληροφόρητος για αυτά που ισχύουν στη Β. Αμερική επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω: Οι θέσεις στα πανεπιστήμια εκεί, είναι tenure track. Δηλαδή λίγα χρόνια αφού προσληφθεί κάποιος, αξιολογείται και αν αυτό γίνει θετικά, τότε ο Καθηγητής (ακόμα και στη βαθμίδα του Επικουρου/Assistant) μένει στο Πανεπιστήμιο για ΠΑΝΤΑ. Μαλιστα, δε μπορεί να υποχρεωθεί σε συνταξιοδότηση, γιατί θεωρείται age discrimination. Aυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση70
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πες τα ρε φίλε!! | 29/06/2011 15:05
  ξεκινούν όλοι κ γράφουν ο,τι θέλουν χωρίς να γνωρίζουν τι γράφουν κ πως το γράφουν... Ειδικά γιε ένα τέτοιο θέμα!! Αν είναι δυνατόν!
  Δημητρης
  απάντηση42
   
   
   
  Συγκροτείται σιγά σιγά το μέτωπο εναντίον των αλλαγών | 29/06/2011 13:43
  Μέχρι στιγμής έχει διαφωνήσει ένας καθηγητής πανεπιστημίου και η Εύα Καϊλή. Αμα διαφωνήσει και ο Αλέξης Τσίπρας σημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά στοιχεία.
  Panos
  απάντηση1912
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  NΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ | 29/06/2011 12:22
  Σύμφωνα με το νόμο-Διαμαντοπούλου λοιπόν πάμε σε 3ετή διάρκεια σπουδών σε κάποια πανεπιστήμια, ανάλογα με τον κλάδο. Η είδηση έχει γίνει δεκτή με το γνωστό αρνητικό τρόπο που γίνεται κάθε είδηση για αλλαγή. Είμαστε έθνος καχύποπτο και με το δίκιο μας βάση της πείρας μας. Στο συγκεκριμένο θέμα, δε βλέπω το πρόβλημα ακριβώς. Είναι στη διάρκεια; Η ουσία δεν είναι η ποιότητα των σπουδών. Έχω την άποψη, ότι τα παιδιά σήμερα ενώ είναι από το σχολείο παραφορτωμένα με πληροφόρηση, μεγάλη σε ποσότητα ύλη κλπ, ουσιαστικά δεν καλλιεργούν το μυαλό τους, απλά εκπαιδεύονται. Είμαι λοιπόν υπέρ της αποφόρτισης τους, είναι προτιμότερο να τους διδάξεις να σκέφτονται, να τους διδάξεις τον τρόπο και να τα ωθείς σε όλη τους τη ζωή να ψάχνονται, παρά να παλεύεις να τους τα περάσεις όλα σε μια 4ετία. Η ποιότητα κι όχι η διάρκεια πρέπει να είναι το αίτημα μας. Αγγλικά καλά πανεπιστήμια έχουν 3ετούς διάρκειας σχολές οικονομικών για παράδειγμα. Είναι και καλό τα παιδιά μας στα 23-24 να μπορούν να βγούν έχοντας και μαστερ στην αγορά εργασίας. Κι έχοντας και τη δυνατότητα δια βίου κατάρτισης όπως αναφέρει ο νόμος-Διαμαντοπούλου. Μήπως και αποφύγουμε επιτέλους φαινόμενα απογοητευμένων φοιτητών, χωρίς προσανατολισμό που καταλήγουν είτε αιώνιοι, είτε δυστυχισμένοι, είτε να φεύγουν τελικά στο εξωτερικό (με απώλεια μυαλού και συναλλάγματος για τη χώρα). Προφανώς ο νόμος Διαμαντοπούλου δεν είναι ο τέλειος. Δεν έχω αυταπάτες. Αλλά ας επικεντρώσουμε όλοι την κριτική μας σε θέματα που θα δώσουν παραγωγικά αποτελέσματα, μήπως και γίνει καμιά πρόοδος στο τομέα Παιδεία. Είναι θέμα ζωτικής και εθνικής σημασίας για την πατρίδα (μιας και είναι στη…μόδα, η λέξη).
  Γιάννης Π
  απάντηση137
   
   
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ "ΜΠΟΛΩΝΙΑ" ; | 29/06/2011 12:21
  ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ (1Χ3=BACHELOR , 1X2=MASTER) KAI ΥΣΤΕΡΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ,ΑΥΣΤΡΙΑ) ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΑΥΤΟ.ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ; ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ Η΄ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
  ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
  απάντηση53
   
   
  Από ελληνικά σκίζετε! | 29/06/2011 12:09
  Ο χρόνος είνα άλλο πράγμα καί τό έτος εντελώς άλλο. Επειδή κακώς καθιερώθηκε καί έγινε ταυτόσημη έννοια τό έτος με τόν χρόνο στόν ανεπίσημο προφορικό λόγο, δέν σημαίνει ότι γράφουμε όπως μιλάμε παζάρι. Άλλο τό τρίχρονο παιδάκι καί άλλο το τρίχρονο πτυχίο. Τόσο δύσκολο είναι να γράψετε τριετές; Τέτοια αμάθεια;
  Ξανά στά θρανία ή αγράμματοι δημοσιογράφοι
  απάντηση241
   
   
  Βλέπεις την καταστροφή και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. | 29/06/2011 11:24
  Ναι, καλά "σκατά" θα τα κάνουν όπως πάντα. Αφού ποτέ δεν συμβουλεύτηκαν εκείνους που πρέπει, τους γνώστες του ειδικούς, αυτούς που διαθέτουν παγκόσμια ανγνώριση, αυτοί που παρακολουθούν τα χάλια της ανατγωνιστηκότητας και παραμένουν εκ προθέσεως εκτός των σοβαρών αποφάσεων. Ποτέ δεν εισακούσθηκαν. Τα λαμόγια, τα κομματοκοπρόσκυλλα, τα βλαχαντερά, ανέμπειροι Αρχοντοεπαρχιώτες, μισοδιαβασμένοι, θα πεταχτούν να κάνουν τον έξυπνο και να επανακατστρέψουν Αξίες, ανταγωνιστηκότητα και αξιοκρατία. Όπως πάντα. Ανεπίδεκτοι. Δεν μάθανε τίποτα από την ζημιά που προξένησαν. Δεν τους καίγεται καρφί, αν υπάρχουν άλλοι έμπειροι, ανώτεροί τους. Είναι να οργίζεσαι και να τους μουντζώνεις, γιατί βλέπεις την καταστροφή και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
  Ι. Μποφιλ
  απάντηση203
   
   
  Εχει αντιρρήσεις η Ευα Καϊλή ; !!!! | 29/06/2011 11:07
  Πως μπορεί να προχωρήσει ο νόμος αν η Εύα Καϊλη έχει αντιρρήσεις; Για φροντίστε να ακούσετε τι λέει το κορίτσι.
  Καϊλικός
  απάντηση232
   
   
  Epitelous | 28/06/2011 23:10
  Epitelous..!exo doulepsi se Panepistimia 3 diaforetikon xoron tis Evropis ke afta pou parousiazi to arhtro einai ta aftonoita stis pio aneptigmenes xores tis Evropis. Ora itane prin xaramistoune kai alles genies...
  Reader
  απάντηση412
   
   
  Καιρός για αλλαγές | 28/06/2011 23:03
  Γενικά φαίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές που προτείνονται. Ίσως το πιο σημαντικό είναι μειωθεί στο ελάχιστο βαθμό το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι η πηγή όλων των κακών στην ανώτατη εκπαίδευση. Με την ισχύουσα κατάσταση δεν δίνουν λόγο σε κανένα και εκλέγουν τους τελευταίους υποψηφίους σε όποια εκλογή θέλουν με άθλιες και παράνομες αιτιολογήσεις. Η δε κρίση ανά πενταετία των καθηγητών 1ης βαθμίδας είναι δίκαιη και για τις χαμηλότερες βαθμίδες ;αλλά και για τον φορολογούμενο που πληρώνει 2.500-3.000 Ευρώ με μόνη υποχρέωση του Καθηγητή να διδάσκει 4-6 ώρες την εβδομάδα.
  AA
  απάντηση662
   
   
  Η ανακοίνωση των ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ άλλα λέει... | 28/06/2011 22:47
  "Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. " Σας ενημερώνω σχετικά με τις θέσεις των τριών ιστορικότερων ιδρυμάτων της χώρας (Εθνικό και Καποδιστριακό, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), που υπάρχουν σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση στη σελίδα: http://www.ntua.gr/announcements/rector/uploads/2011-06-27_742557_1_deltio_typou_27-6-11.pdf όποιος κάνει τον κόπο να δει το δελτίο τύπου θα διαβάσει άλλα...
  Πέτρος
  απάντηση44
   
   
  Συγκρότηση εκλεκτορικών | 28/06/2011 22:25
  Σε λογική κατεύθυνση οι προτάσεις, αλλά δεν θα έπρεπε στα εκλεκτορικά σώματα για τις εξελίξεις να συμμετέχουν και ορισμένοι, έστω η μειοψηφία, εκλέκτορες από το Πανεπιστήμιο του κρινόμενου; Αυτό το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει καθόλου λόγο για την εξέλιξη ενός μέλους του; Στη Γερμανία κρίνουν έναν πανεπιστημιακό του Μονάχου εκλέκτορες από το Βερολίνο και το Αμβούργο, χωρίς το Μόναχο να έχει καθόλου λόγο; Και ας μην αντιτάξουμε την οικογενειοκρατία, γιατί αυτό είναι λογική "πονάει δόντι- κόβει κεφάλι". Ως προς τους ξένους εκλέκτορες, θα έπρεπε, θεωρώ να ληφθεί μέριμνα για τις ανθρωπιστικές επιστήμες: οι φιλόλογοι, οι αρχαιολόγοι ή οι νομικοί μπορεί να έχουν διεθνείς δημοσιεύσεις, ένα μέρος όμως του έργου τους, συχνά βιβλία ολόκληρα, δημοσιεύεται στα ελληνικά. Σε αυτό πώς θα έχουν πρόσβαση οι ξένοι εκλέκτορες;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση203
   
-