Οποια πέτρα και αν σηκώσεις από κάτω θα βρεις Ελληνα, λέει μια από τις εκφράσεις κλισέ που αντιπροσωπεύει αυτό που οι Έλληνες πιστεύουν για τον εαυτό τους. Εκφραση που όμως βρίσκει την εφαρμογή της στο Vovinam, την βιετναμέζικη πολεμική τέχνη, σήμα κατατεθέν της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ενα από τα 45 αναγνωρισμένα μέλη της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στα οποία περιλαμβάνονται ελάχιστοι μη Βιετναμέζοι, είναι συμπατριώτης μας και ζει στην Λάρισα.

Ο κύριος Χαράλαμπος Ρίζος για δεκαετίες μετανάστης στη Γερμανία, ήρθε σε επαφή με αυτό το σπορ στα τέλη της δεκαετίας ’80, όταν ζούσε στο Μόναχο. Ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με άλλες ασιατικές πολεμικές τέχνες , όπως το Τάε Κβο Ντο, γνώρισε το Vovinam ( Vo που σημαίνει πολεμική τέχνη και -Vinam που αντιπροσωπεύει το Βιετνάμ) από μέλη της εκεί βιετναμέζικης κοινότητας και από τότε…κόλλησε.

Επί πολλά χρόνια ζούσε μεταξύ Μονάχου και Πόλης του Χο Τσι Μίνχ όπου εκπαιδεύτηκε από μία από τις μεγαλύτερες μορφές του συγκεκριμένου χώρου, τον Grand Master Le Chang. «Στο Βιετνάμ Vovinam ξέρουν ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Περιλαμβάνεται ακόμα και στην εκπαίδευση της Αστυνομίας». Εδώ και περίπου τρεις μήνες μεταφέρει τα μυστικά της ασιατικής τέχνης σε όσους Λαρισαίους θέλουν να τα διδαχθούν στο ΕΑΚ της πόλης, στην αίθουσα του τζούντο.

Οι κινήσεις του Vovinam, το οποίο βασίζεται στην αρμονία του μυαλού και του σώματος, είναι κλοτσιές, μπουνιές, λαβές, αλλά και λιγότερο «ευγενή» χτυπήματα όπως αγκωνιές και γονατιές. «Παρόλα αυτά δεν είναι περισσότερο επίπονο ή επικίνδυνο από τις άλλες πολεμικές τέχνες. Αποκτάς πολύ γρήγορα καλή φυσική κατάσταση ενώ ασκείς παράλληλα και το πνεύμα σου», λέει ο 28χρονος κ. Πασχάλης Λάτσαρης ενός από τους Λαρισαίους που αποφάσισαν να ενδώσουν στη γοητεία των ασιατικών πολεμικών τεχνών.

Συγκρίνοντάς το με άλλα μαχητικά αθλήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί, όπως το κικ μπόξινγκ, ο κ. Λάτσαρης θεωρεί πως το Vovinam «έχει πιο πολύ παραδοσιακό χαρακτήρα, είναι πιο πολύ πολεμική τέχνη παρά άθλημα».

Πέρα από την σώμα με σώμα αναμέτρηση το Vovinam περιλαμβάνει τεχνικές με όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται ξίφη και μεταλλικές βεντάλιες. «Η βεντάλια είναι ιδανική για όσες γυναίκες έχουν διδαχθεί την τεχνική της χρήσης της και θέλουν να την μεταφέρουν στην τσάντα τους. Εξυπακούεται ότι -όπως ισχύει και με τις άλλες ασιατικές πολεμικές τέχνες- το Vovinam πρέπει να χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα», καταλήγει ο κ. Ρίζος

Βιετναμέζοι : Οι «Ελληνες» της νοτιοανατολικής Ασίας
Έχοντας ζήσει για μεγάλο διάστημα στο Βιετνάμ, μένοντας είτε σε εκπαιδευτικά κέντρα του Vovinam, είτε φιλοξενούμενος σε σπίτια, έχει μόνο τα καλύτερα να πει για τον βιετναμέζικο λαό. «Μοιάζουν αρκετά σε μας. Είναι αρκετά ζεστοί και πάνω από όλα φιλόξενοι» , λέει ο κ. Ρίζος. «Οι ομοιότητες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα χαρακτηριστικά αλλά και με την ιστορία των δύο λαών. Το Βιετνάμ έχει πλούσια αρχαία ιστορία, έχει περάσει πολέμους -εμφύλιους και όχι μόνο, αλλά και περιόδους μεγάλης φτώχειας», συμπληρώνει. Στην τελευταία του επίσκεψη στην πόλη του Χο Τσι Μίνχ, πριν από λίγους μήνες, δεν ήταν λίγοι οι ντόπιοι που θέλησαν να κουβεντιάσουν μαζί του για την Ελλάδα, την οικονομική κρίση, και το ΔΝΤ. «Αρκετοί πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κρίση της Ελλάδας είναι «φτιαχτή», υπαγορευόμενη από τις μεγάλες δυνάμεις».
Λίγα λόγια για την Ιστορία

Οι κανόνες του Vovinam , το οποίο βασίζεται σε παραδοσιακές βιετναμέζικες πολεμικές τεχνικές ομαδοποιήθηκαν από τον Nguyen Loc το 1938. Περιλαμβάνουν τεχνικές για γυμνά χέρια όσο και για όπλα. Στο Βιετνάμ εξαπλώθηκε ταχύτατα μέσα σε λίγα χρόνια . Διεθνώς, οι περισσότεροι αθλούμενοι βρίσκονται στην Αμερική και στην Γαλλία και είναι -σε μεγάλο βαθμό- αποτέλεσμα της εκεί βιετναμέζικης μετανάστευσης.