Τη μετάβαση στην αγορά εργασίας αποφάσισαν να πάρουν… στα χέρια τους οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εφαρμόζοντας το λαϊκό ρητό που θέλει το βουνό να πηγαίνει στον Μωάμεθ, όταν ο τελευταίος αρνείται να πάει στο βουνό.

Εν προκειμένω, οι φοιτητές αποφάσισαν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη πρόσβαση που έχουν στις (εν μέσω κρίσης ελάχιστες) θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται και να φέρουν τις εταιρίες στο δικό τους «γήπεδο», διοργανώνοντας το πρώτο «Job Fair» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ημέρα Σταδιοδρομίας») που οργανώθηκε από φοιτητές για φοιτητές.

Περισσότεροι από 1.300 φοιτητές και απόφοιτοι συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση που οργανώθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και από τα μέλη του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Οσο για το κόστος της οργάνωσης, οι διοργανωτές είχαν τη φαεινή ιδέα να απευθυνθούν στις συμμετέχουσες… εταιρίες. Κάθε μία από τις 38 εταιρίες που συμμετείχαν κατέβαλε ένα αντίτιμο συμμετοχής, με στόχο η είσοδος για όλους τους φοιτητές που αναζητούν δουλειά να είναι ελεύθερη.


Η διοίκηση αδρανεί, οι φοιτητές… δρουν

Όπως εξηγούν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, οι φοιτητές αποφάσισαν μέσω του «Job Fair» να αναβιώσουν αυτό που η διοίκηση του Πολυτεχνείου είχε παραγκωνίσει εδώ και χρόνια: την οργανωμένη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας.
«Όταν ήμουν στο δεύτερο έτος αποφάσισα να αναζητήσω μία θέση πρακτικής σε εταιρία, όπως γίνεται σε δεκάδες ΤΕΙ και πανεπιστήμια. Η γραμματεία της σχολής μου απάντησε ότι το Πολυτεχνείο δεν συνεργάζεται με εταιρίες σε ένα οργανωμένο πλαίσιο για τις πρακτικές των φοιτητών και ότι στην ουσία ήμουν… μόνος μου. Επιπλέον, το Πολυτεχνείο δεν έχει οργανώσει ποτέ «Ημέρα Καριέρας», τη στιγμή που άλλα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ιδιωτικά κολέγια της χώρας φιλοξενούν τέτοιες διοργανώσεις μία ή δύο φορές το χρόνο», εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο 22χρονος Μιχάλης Αυγουλής, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Job Fair».
Το έλλειμμα αποφάσισαν να καλύψουν οι φοιτητές που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. «Αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία «Ημέρα Σταδιοδρομίας» μόνοι μας. Λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης μείωσης της χρηματοδότησης στην παιδεία, το πανεπιστήμιο δε μπορούσε να μας δώσει επαρκή οικονομική βοήθεια. Έτσι επιλέξαμε να απευθυνθούμε στις εταιρίες. Κάθε εταιρία που επιθυμούσε να συμμετάσχει με το περίπτερό της στην έκθεση, πληρώνει ένα αντίτιμο για την κάλυψη των εξόδων», προσθέτει ο Μιχάλης.
Με 1300 συμμετέχοντες φοιτητές και 38 συμμετέχουσες εταιρίες οι διοργανωτές είναι σαφώς ικανοποιημένοι. Ωστόσο, όπως δηλώνουν, επόμενο βήμα θα όφειλε να είναι η δημιουργία του νομικού πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, ώστε η πρακτική άσκηση των φοιτητών να γίνεται με τρόπο καθορισμένο και οργανωμένο.
«Ακλουθώντας το παράδειγμα αρκετών ΤΕΙ, το Πολυτεχνείο θα μπορούσε να επιδιώξει τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος πρακτικής άσκησης μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως για παράδειγμα του ΕΣΠΑ. Έτσι οι φοιτητές δεν θα ψάχνουν στα «τυφλά» αλλά θα λαμβάνουν καθοδήγηση, καθώς και στοιχειώδεις οικονομικές απολαβές», καταλήγει ο Μιχάλης Αυγουλής.

Οι εταιρείες ψάχνουν πτυχιούχους
Είναι κοινή πεποίθηση ότι από ανάλογες εκδηλώσεις επωφελούνται μόνο οι φοιτητές και οι απόφοιτοι που αναζητούν εργασία. Ωστόσο, συχνά παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και οι εταιρίες αναζητούν με ανάλογο ζήλο αποφοίτους με ταλέντο και ικανότητες!

«Τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχουμε προσλάβει τουλάχιστον δεκαπέντε αποφοίτους που δεν είχαν καμία προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας» αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τους υπεύθυνους προσλήψεων μεγάλων εταιριών που αναζητούν νέα ταλέντα. Φυσικά, σε μια τέτοια εκδήλωση δεν γίνονται τυπικές συνεντεύξεις. Όμως, επιλέγονται άτομα που ξεχωρίζουν, τα οποία στο επόμενο χρονικό διάστημα καλούνται από την εταιρία για συνέντευξη. Πολλές από αυτές τις συνεντεύξεις οδηγούν σε προσλήψεις, ανεξάρτητα από την ηλικία του υποψηφίου. Έχουμε προσφέρει θέση ακόμα και σε άτομο που είχε μπροστά του ένα έτος σπουδών και ένα έτος στρατού, διότι εντοπίσαμε εξέχουσες ικανότητες»,
λέει στο «Βήμα» ο κ. Φίλιππος Προκόπης, υπεύθυνος προσλήψεων για την εταιρία Hewlett-Packard στην Ελλάδα, η οποία συμμετείχε στο «Job Fair».
Διορθώνουν τα λάθη στα… βιογραφικά
Καθώς σε μία «Ημέρα Σταδιοδρομίας» δεν διενεργούνται επίσημες συνεντεύξεις αλλά φιλικές «συζητήσεις» ανάμεσα σε νέους και στελέχη εταιριών, οι φοιτητές έχουν μια μοναδική ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν συμβουλές για τα σημεία-κλειδιά σε ένα σωστό βιογραφικό, καθώς και για τα συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγουν.

«Προσπαθούμε να τους συμβουλεύσουμε ώστε να «πουλήσουν» τον εαυτό τους με τρόπο που να αναδεικνύει τις ικανότητές τους. Πολλοί φοιτητές έχουν σημαντικά προσόντα τα οποία «θάβονται» σε βιογραφικά που είναι διατυπωμένα με τρόπο πολύ γενικόλογο. Εμείς τους προτρέπουμε να γίνουν συγκεκριμένοι, να γράψουν τις ειδικές τους γνώσεις (πχ. συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού) και να αναφέρουν τις εργασίες και τις έρευνες που έκαναν στη σχολή»,
σχολιάζει η κυρία Μαρία Πρίφτη, υπεύθυνη προσλήψεων για την εταιρία Intracom Telecom.

«Οι φοιτητές χρειάζονται επίσης ενίσχυση των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων. Πρέπει να μάθουν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους με αυτοπεποίθηση και συντομία. Να δείχνουν ότι ξέρουν τι θέλουν και να θέτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις»,
προσθέτει η κυρία Πρίφτη.

Αγχώνομαι για το μέλλον, γι’ αυτό ξεκίνησα… νωρίς
Η 22χρονη Ηρώ Λαΐνά βρίσκεται στο τέταρτο έτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και παρότι απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από την έξοδο στην αγορά εργασίας, ξεκίνησε ήδη την… αναζήτηση.

«Πρωτοβουλίες σαν το «Job Fair» είναι πολύ χρήσιμες για εμάς, διότι μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε τι ζητά η αγορά, ποια στοιχεία να καλλιεργήσουμε, πού να δώσουμε βάση. Όσο νωρίτερα τα αντιληφθεί κανείς όλα αυτά, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να βρει μια δουλειά στην Ελλάδα και να μην… ξενιτευτεί για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Αγχώνομαι για το μέλλον διότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ωστόσο προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία μου», λέει η Ηρώ στο «Βήμα».

Στο ίδιο πνεύμα ο 23χρονος Φώτης, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, σχολιάζει ότι οι φοιτητές πιστεύουν ότι το διάβασμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τα δύσκολα έρχονται… μετά.

«Ίσως ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί και η διοίκηση του Πολυτεχνείου με το γεγονός ότι όλοι εμείς κάποια στιγμή θα βγούμε στην αγορά εργασίας. Θα κατορθώσουμε να βρούμε δουλειά; Συχνά εγκλωβιζόμαστε στα ακαδημαϊκά πράγματα και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η εκπαίδευση πρέπει να συνδέεται με την αγορά εργασίας. Υπό αυτή την έννοια, πρωτοβουλίες σαν το «Job Fair» θα έπρεπε να οργανώνονται σε τακτική βάση», αναφέρει ο ίδιος.