Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης ή υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου, καλούνται να υποβάλουν ως τις 30 Ιουνίου 2011 τις ετήσιες δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Οι νέες δηλώσεις θα κατατεθούν μέσα σε ένα εντελώς καινούργιο «περιβάλλον ελέγχου» που δημιουργείται με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η λειτουργία της οποίας θα τεθεί υπό την ευθύνη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Ρακιντζή οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση περιουσιακής κατάστασης, εκτός από τα εισοδήματα τα οποία απόκτησαν το 2010, θα πρέπει να δηλώσουν και τα ακίνητα, τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, χρεόγραφα, καταθέσεις κ.λπ., που κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης τους.
Εκτός τούτου, οι δηλώσεις τους θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από αντίγραφα του έντυπου Ε1 οικονομικού έτους 2011 και των εντύπων Ε9 των ετών 1997, 2005 και όλων των τυχόν συμπληρωματικών μετά το 2005.
Μετά τον «Καλλικράτη», εκτός από τους ήδη υπόχρεους υπηρετούντες υπαλλήλους στις μονάδες πολεοδομίας των δήμων, υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι οι υπάλληλοι των καταργηθέντων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων οι οποίοι μετατάχθηκαν στους ΟΤΑ.
Ειδικότερα, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» είναι όσοι άσκησαν καθήκοντα στις πολεοδομίες των δήμων ή των νομαρχιών για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2010 ακόμη κι αν μέσα στο 2010 αποχώρησαν (μετακίνηση, μετάθεση, απόσπαση, μετάταξη) προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης ή συνταξιοδοτήθηκαν.
Ηλεκτρονικός έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες»

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση συστήνει ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου.
Ταυτόχρονα, αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των περίπου 300.000 υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» στον Αρειο Πάγο.
Μετά από σχετική εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπέγραψε προγραμματική συμφωνία, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, με την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», ορίζοντάς την ως δικαιούχο για τη σύσταση «υπηρεσίας για την ηλεκτρονική υποβολή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».
Στη δικαιοδοσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα εξακολουθήσει να υπάγεται η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών και των υπαλλήλων των πολεοδομιών.
Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, που είναι υπεύθυνος σήμερα για τον έλεγχο των δηλώσεων περίπου 300.000 ατόμων, θα κρατήσει μόνον τον έλεγχο των δηλώσεων των δικαστικών λειτουργών.
Έτσι, αντί για τον Αρειο Πάγο οι υπόχρεοι (βουλευτές, δημοσιογράφοι, γιατροί κλπ) θα υποβάλουν πλέον τις δηλώσεις τους στην Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος», στην οποία θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου με την πρόσληψη, εκτός των άλλων, και του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.
Η επιλογή αυτή εκρίθη αναγκαία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες», κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης ή σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου.
Υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό

Από τους ελέγχους, πάντως, που διενεργήθηκαν κατά το περασμένο έτος από τον κ. Ρακιντζή με τον «παραδοσιακό τρόπο», που κρίνεται εξαιρετικά χρονοβόρος, αφού θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία από περίπου 20 τράπεζες, έχουν προκύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για υπαλλήλους που υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά στις πολεοδομίες, τις εφορίες και τους δήμους. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο της διασταύρωσης.
Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και οι ακόλουθες προκλητικές περιπτώσεις:
– Πάνω από 300.000 ευρώ εκτιμάται ότι έχουν υπεξαιρέσει δημοτικοί υπάλληλοι από τα τέλη παρεπιδημούντων και τα τέλη τα οποία κατέβαλαν οι ξενοδοχειακές μονάδες.
– Δεκάδες υπάλληλοι των εφοριών εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις από 800.000 ως και 3 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση από τους μισθούς που λαμβάνουν. Οι υποθέσεις είναι στο στάδιο της διασταύρωσης των στοιχείων τους από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ πολλοί από αυτούς έχουν κληθεί να δικαιολογήσουν την προέλευση των ποσών που έχουν βρεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
– Διευθυντής πολεοδομίας η οποία μέχρι πρότινος ανήκε σε νομαρχία της χώρας, διαπιστώθηκε ότι διαθέτει καταθέσεις ύψους 750.000 ευρώ, ένα ποσό που φαίνεται δυσανάλογο με το μισθό του που κυμαίνεται γύρω στα 1.700 ευρώ. Ο ίδιος υπάλληλος επίσης φέρεται ως ιδιοκτήτης σειράς διαμερισμάτων.
– Σε 500.000 ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις υπαλλήλου πολεοδομίας με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενώ εμφανίζεται να είναι και ιδιοκτήτης πολυκατοικίας και πολυτελούς τζίπ.