«Χτυπηθήκαμε αναίτια από άνδρες των ΜΑΤ, περίπου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου. Ορισμένοι από τους αστυνομικούς κρατούσαν πυροσβεστήρες. Εκείνη την ώρα προσπαθούσα να κρατήσω το πανό του μπλοκ μας. Δεχόμουν όρθιος πολλά κτυπήματα από κλομπ, όμως κατάλαβα ότι αυτό με το οποίο με χτύπησαν στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου ήταν διαφορετικό. Δεν μπόρεσα όμως να αντιληφθώ τι ήταν».

Την περιγραφή αυτή φέρεται να έκανε τις τελευταίες ώρες σε οικείους και συνεργάτες του ο 31χρονος διαδηλωτής Γιάννης Καυκάς, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων της 11ης Μαϊου 2011 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αναφορές αυτές φαίνεται να λύνουν οριστικά τον «γρίφο» του τραυματισμού του 31χρονου, αφού επί σειρα ημερών – όσο ο διαδηλωτής έδινε μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας – η σχετική έρευνα εμφάνιζε στασιμότητα και η Αστυνομία δεν μπορούσε να βρει κανένα στοιχείο.

Μόλις τα τελευταία 24ωρα πέντε διαδηλωτές που βρίσκονταν κοντά στον 31χρονο σπουδαστή έδωσαν αναλυτικές καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για τις συνθήκες τραυματισμού του, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν και άλλα πέντε άτομα, τα οποία επίσης είχαν δεχθεί την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων.

Κατέθεσε η φίλη του

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη καταθέσει στην Κρατική Ασφάλεια είναι και η νεαρή κοπέλα που συνόδευσε τον Γιάννη Καυκά μετά τον τραυματισμό του και εικονίζεται σε βίντεο να περιποιείται τα τραύματά του, λίγο προτού αυτός χάσει τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δικηγόροι του 31χρονου κυρία Αντωνία Λεγάκη και κ. Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι χειρίζονται νομικά την υπόθεση, διαθέτουν και θα καταθέσουν τις επόμενες ώρες και φωτογραφίες, οι οποίες έχουν ληφθεί από κινητά τηλέφωνα.

Στις φωτογραφίες αυτές εικονίζονται άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν το μπλοκ της «Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων», στο οποίο μετείχε και ο τραυματισμένος διαδηλωτής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες, διακρίνονται άνδρες των διμοιριών των ΜΑΤ να κραδαίνουν πυροσβεστήρες, χωρίς να υπάρχει σε εκείνο το σημείο καμιά επίθεση με μολότοφ ή εκδήλωση φωτιάς.

Παράλληλα φέρεται να έχουν ήδη δοθεί στοιχεία για τα ειδικά σήματα που έφεραν στα κράνη τους οι άνδρες των διμοιριών που συμμετείχαν στην επίθεση κατά των διαδηλωτών.

«Χτυπούσαν αδιακρίτως»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από την πλευρά του Γιάννη Καυκά «υπήρξε κυκλωτική κίνηση διμοιριών των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου, εναντίον δύο τριών μπλοκ διαδηλωτών που κινούντο στο σημείο. Οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως κατά πάντων».

Πλέον το ενδιαφέρον της έρευνας έχει στραφεί στα πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στα οποία έχουν εντοπισθεί 15 «ορφανά» δείγματα DNA πάνω σε περίπου 25 πυροσβεστήρες και δεκάδες κλομπ που κατασχέθηκαν από άνδρες διμοιριών των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι ερευνητές της ΕΛΑΣ ζήτησαν δείγματα DNA από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ ώστε να προσδιορίσουν στον οπλισμό τους τα δείγματα βιολογικού υλικού που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα και να επιχειρηθεί η ταυτοποίηση με τον γενετικό τύπο του 31χρονου τραυματία ή άλλων διαδηλωτών, που ενδεχομένως χτυπήθηκαν με τους πυροσβεστήρες.